Δευτέρα, Οκτωβρίου 18, 2010

Τα νεα,απο τα πιο νεα μετρα



Ενώ πέρυσι τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση υπολόγιζε το έλλειμμα του 2009 σε 12,7% του ΑΕΠ, τον Απρίλιο φέτος η Eurostat το εκτίμησε τουλάχιστον μία μονάδα πιο πάνω, σε 13,7%, με προοπτική να το ανεβάσει … ακόμα περισσότερο.

Ο σαρωτικός έλεγχος που τώρα ολοκληρώνεται, θα το προσδιορίζει ενδεχομένως 1,5 ως 2 μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερα, περίπου στο 15,3 ως 15,7%. Θα ανοίγει τότε νέα «τρύπα» 4-4,5 δισ. ευρώ , σε σχέση με τα δεδομένα και τους στόχους του Μνημονίου που ίσχυαν όταν υπογράφτηκε τον Μάιο. Από αυτά, τουλάχιστον 1 – 1,5 δισ. ευρώ φαίνεται πως θα πρέπει να καλυφθούν με επιπλέον μέτρα μέσα στους επόμενους μήνες…

Αν και δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα των συζητήσεων, το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων από τη χώρα μας αναμένεται να απασχολήσει τα συμβούλια Eurogroup και Ecofin. Στο οικονομικό επιτελείο πάντως θεωρούν πως η τελική επίπτωση, δεν θα ανατρέπει δραματικά τα δεδομένα και τους στόχους που θέτει το Μνημόνιο.
Το νέο σχέδιο
Για να πείσει πως η χώρα θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει το Μνημόνιο, ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει το σχέδιο που προβλέπει:

  • πάγωμα μισθών και συντάξεων,
  • περικοπές αποδοχών και μείωση προσωπικού σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ,
  • μείωση μισθού νέων εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,
  • άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών,
  • φόρους στα ακίνητα, νέα τεκμήρια και μέχρι 100%
  • αύξηση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες

Σε αυτήν την ηλεκτρισμένη για τη χώρα μας ατμόσφαιρα, βγήκε τελικά από την επίσημη ατζέντα του Ecofin το θέμα της παράτασης αποπληρωμής και διάρκειας του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας...

Θεωρείται βέβαιο όμως πως, έστω και ατύπως, θα τεθεί στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δηλώνει προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων του Μνημονίου και της ολοκλήρωσης όλων των μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί….


Απο το Πρωτο Θεμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: