Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2011

BBC: Στα σκαριά σχέδιο γενναίου «κουρέματος»


Οι βασικές παράμετροι ενός μεγάλου και φιλόδοξου προγράμματος διάσωσης της ευρωζώνης που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους χρέος εκπονήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον αναφέρει σε δημοσίευμά του, το BBC, ενώ ανάλογες πληροφορίες ιες μεταδίδουν και άλλα έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

BBC: Στα σκαριά σχέδιο γενναίου «κουρέματος»
Το πλάνο διάσωσης περιλαμβάνει επίσης την αύξηση των διαθεσίμων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης στα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο χρόνος υλοποίησης του σχεδίου εκτιμάται στις πέντε με έξι εβδομάδες.
"Το να μετατραπεί το σχέδιο σε απτή πραγματικότητα θα είναι μια δύσκολη υπόθεση", σημειώνει ο συντάκτης του βρετανικού δικτύου, προσθέτοντας όμως ότι το κόστος της αποτυχίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο καθώς θα μετέτρεπε την ήδη αναιμική ανάπτυξη σε ύφεση και ίσως κάτι ακόμη χειρότερο.
Οι επενδυτές, συνεχίζει στο δημοσίευμά του το BBC, δεν έχουν μέχρι τούδε εντυπωσιαστεί από τους ρυθμούς με τους οποίους οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι χειρίζονται τα της κρίσεως και ζητούν πλέον πράξεις -και όχι λόγια- ώστε να κατευναστούν οι εύθραυστες αγορές.
Ανάλογες πληροφορίες μεταδίδει και η Wall Street Journalυποστηρίζοντας ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, δε η υλοποίηση του σχεδίου θα απαιτήσει τουλάχιστον πέντε εβδομάδες.
Σε αυτό το κλίμα, το Χρηματιστήριο των Αθηνών κατέγραφε απώλειες την Δευτέρα καθώς "οι ανησυχίες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων και οι εικασίες για πιθανώς μεγαλύτερη περικοπή του ελληνικού χρέους πέραν της σχεδιαζόμενης μέσω του PSI, συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις", όπως σημειώνει το Reuters.
Ετσι, λϊγο πριν από τις 12.00, ο γενικός δείκτης έχανε 0,33% υποχωρώντας στις 795,28 μονάδες με τις τράπεζες να υποχωρούν κατά 1,59%.
"Υπάρχουν οι φόβοι για "haircut" που μπορεί να φτάσει από 30 έως 50%", δηλώνει στο Reuters ο Νίκος Χριστοδούλου, αναλυτής στην Merit Χρηματιστηριακή. "Επομένως επηρεάζονται οι τράπεζες και συμπαρασύρουν και το υπόλοιπο ταμπλό"".
"Επιπλέον", συμπληρώνει, "υπάρχει και η αγωνία για την έκτη δόση".
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος απέρριψε από την Ουάσινγκτον εκ νέου τα σενάρια περί κουρέματος κάνοντας λόγο για "δημοσιεύματα που μετατρέπουν αυτές τις φήμες σε κακής ποιότητας παραπολιτική νουβέλα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: