Κυριακή, Απριλίου 27, 2014

Μαυρογιαλουρος



Αφου εκλεισε την Ερτ θελει να συνεχισει να τρωει ο αστειος,το χειροτερο ειναι οτι εχει και βοηθους.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΣΟΚ! “Ο Σαμαράς μου είπε να παρακαλέσω την Μέρκελ για να μεσολαβήσει στην Τρόικα ώστε…”! (Βίντεο)



…ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΙ!! Στο υποτιθέμενα κυρίαρχο κράτος, με κυρίαρχο λαό και δημοκρατικό πολίτευμα!

Η τρανταχτή απόδειξη της εκτροπής που συντελείται στην Ελλάδα, ελέω μνημονίου!

ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΒΕΜΠΕΡ: «Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΝΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ»

Χθες 25/4/2014 η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) είχε έκτακτη συνεδρίαση στο κτίριο του ΕΒΕΑ για το θέμα της συνδρομής στα Επιμελητήρια. Παρών ο πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων, Γερμανός, κ. Βέμπερ. Ήμουν παρών στο ακροατήριο και αυτά που άκουσα με άφησαν άναυδο.

Την προηγούμενη ημέρα ο κ. Βέμπερ επισκέφθηκε τον κ. Σαμαρά μαζί με τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ κ. Μίχαλο και τον γραμματέα των Ευρωεπιμελητηρίων. Συζήτησαν διάφορα θέματα και ανάμεσα στα άλλα το θέμα της συνδρομής των…

Επιμελητηρίων (που καταργείται από 1/1/2015).

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Βέμπερ από το βήμα της ΚΕΕΕ, ο πρωθυπουργός του είπε «αν μπορείτε παρακαλέστε την κ. Μέρκελ για να μεσολαβήσει στην Τρόικα για να μου επιτρέψει να αλλάξω την νομοθεσία για τα Επιμελητήρια. Εγώ δεν μπορώ να αλλάξω την νομοθεσία μόνος μου»!!

Το ανωτέρω συνοδεύτηκε από κίνηση των χεριών του κ. Βέμπερ δείχνοντας τα χέρια δεμένα. Δεν γνωρίζω αν η κίνηση αυτή έγινε από τον πρωθυπουργό.

Η ανωτέρω ομολογία της «κατοχής» της Ελλάδας από ξένες δυνάμεις είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά του ΔΣ της ΚΕΕΕ, ακούστηκε από σχεδόν όλους τους προέδρους των Επιμελητηρίων της Ελλάδος και φυσικά είναι αποτυπωμένη στην κάμερα που υπήρχε στον χώρο.

Δείτε το βίντεο στον ακόλουθο σύνδεσμο (λεπτό 4:41 και μετα, η επίμαχη φράση στο 6:10)

http://olympia.gr/ 

ΣΤΟ....ΠΟΤΑΜΙ !!! [ video ]


“Στo Ποτάμι” και ας δούμε μερικούς μόνο από αυτούς που εκφράστηκαν με ιδιαιτέρως θετικά σχόλια για το νέο πολιτικό κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη που θα φτιάξει την Ελλάδα του αύριο και θα συγκρουστεί με την διαπλοκή και τα συμφέροντα που την κατέστρεφαν όλα αυτά τα χρόνια. Έχουμε και λέμε λοιπόν: 
Πάσχος Μανδραβέλης (του Αλαφούζου, των Τραπεζών και του Φρίντμαν)
Άρης Πορτοσάλτε (του Αλαφούζου, των Τραπεζών και του Φρίντμαν)
Γιώργος Λιάγκας (του Μπόμπολα, της Σκορδά, των πρωϊνάδικων και της ακροδεξιάς και lifestyle νοοτροπίας)
Πέτρος Κωστόπουλος (του Νίτρο, του Λαλιώτη, του ΠΑΣΟΚ, της Μυκόνου και του “ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΑΙ ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΑΜΗΘΕΙΤΕ”)
Πέτρος Τατσόπουλος (του ΠΑΣΟΚ, του Ψυχάρη και
 των Durex)
Μπάμπης Παπαδημητρίου (του Αλαφούζου, των Τραπεζών, του Φρίντμαν και της σοβαρής Χ.Α.)
Άρης Δημοκίδης και Lifo γενικότερα (των Χίπστερ και των Ατενίστας)
Athens Voice (βλέπε Lifo)
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (του μπαμπά του, των μαρίνων, των σκαφών, της Μυκόνου και της Πάολα)
Αργύρης Ντινόπουλος (των απανταχού ηλιθίων με γραβάτα)
Παύλος Τσίμας (του Μπόμπολα και του Ψυχάρη)
Γιάννης Πρετεντέρης (του Μπόμπολα και του Ψυχάρη)
Νίκος Ευαγγελάτος (του Αλαφούζου και της Τατιάνας)
Νεοφιλελεύθεροι (του Φρίντμαν, του Αναρχοκαπιταλισμού και των φασιστών με οικονομικές γνώσεις)
Σώτη Τριανταφύλλου (των διανοούμενων duckface)
 Το Ποτάμι ξεκίνησε πράγματι. Και ήδη έχει κατεβάσει όλη τη σ@βούρα της χώρας.      
http://patrinaki.blogspot.gr/2014/04/video_26.html

ΜΙΑ ΛΑΜΠΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΛΕΞΙΟ


kartesios240414
Ήταν πραγματικά στριμωγμένη η συγκυβέρνηση και οι αρχηγοί της. Ένα μήνα πριν τις εκλογές κανείς δεν πίστευε τα περί πλεονάσματος και εξόδου από την κρίση, κανέναν δε μπορούσαν να πείσουν με τη μάσκα της αισιοδοξίας τους. Η κυβέρνηση των Σαμαρά – Βενιζέλου ήταν πραγματικά στριμωγμένη στα σχοινιά.
Το στρίμωγμα έγινε χειρότερο από την αποκάλυψη της Wall Street Journal ότι όχι μόνο δεν υφίσταται πλεόνασμα για την ελληνική οικονομία, αλλά ότι υπάρχει έλλειμμα 16 δισ. ευρώ ή αλλιώς 8,7% του ΑΕΠ της χώρας.
Ουσιαστικά, όμως, η αποκάλυψη έγκειται στην ομολογία του εκπροσώπου της ίδιας της Eurostat, ο οποίος αφού εξήγησε τις αλχημείες που έγιναν στα στοιχεία της Ελλάδας για να παρουσιαστεί το έλλειμμα ως πλεόνασμα, στο τέλος και όταν ρωτήθηκε από την WSJ εάν η μεθοδολογία αυτή έχει εφαρμοστεί και σε κάποια άλλη χώρα μέλος της ΕΕ, απάντησε ξεκάθαρα «όχι!».
Τι σημαίνει αυτό; Ζούμε ημέρες Σημίτη, πλαστών στοιχείων και δημιουργικής λογιστικής με κοινή συναίνεση της Γερμανίας, της Eurostat και της ΕΚΤ. Τότε, η απάτη είχε γίνει για να μπούμε στην ευρωζώνη και να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Τώρα, η ίδια απάτη γίνεται για να διασωθούν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, να μείνουμε στην ευρωζώνη και να φτάσουμε σε ακόμη χειρότερα επίπεδα ξεφτίλας και διαβίωσης.
Αντί, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει φέιγ βολάν το δημοσίευμα της WSJ και την απάτη της Eurostat και της Τρόικας…. Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τα μέλη του να γυρίζουν πόρτα – πόρτα όλα τα σπίτια των Ελλήνων ψηφοφόρων και να τους εξηγούν τι έγινε…. Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει το θέμα ψηλά μέχρι την ημέρα των εκλογών και ταυτόχρονα να καταγγείλει ότι οι αφορολόγητοιεφοπλιστές χρωστούν 101.065.652,15 ευρώ προς το ΝΑΤ, ΚΕΑΝ και τα Ταμεία Πρόνοιας των ναυτεργατών… Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει στο Σύνταγμα έναν ηλεκτρονικό πίνακα που θα μετράει τους ανασφάλιστους οι οποίοι έφτασαν τα 2,4 εκ. ενώ ο Υπουργός Υγείας «υπολογίζει» καθώς δηλώνει ότι «δεν γνωρίζω ακριβώς τον αριθμό»… Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να φωνάζει ότι η συγκυβέρνηση ξεδιάντροπα τάζει ξεροκόμματα από τα ρέστα του κοινωνικού μερίσματος για τον Ιούνιο, δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές και μόνο αν οι θεόφτωχοι αποδειχτούν καλά παιδιά μπροστά στην κάλπη…
Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτά και άλλα τόσα, κατάφερε με επικίνδυνα ηλίθιο τρόπο να δώσει ανάσες στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και να τους επιτρέψει όχι μόνο να γλιτώσουν το στρίμωγμα στα σχοινιά, αλλά να αρχίσει μέχρι και η Πιπιλή την αντεπίθεση στο γνωστό της εθνικιστικό πεδίο. Φανταστείτε πόσο ωφέλιμες ήταν οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της μειονότητας της Θράκης, ώστε μέχρι και ο γνωστός σε όλους για την αλλεργία του σε οτιδήποτε αριστερό, Τάκης Μίχας, ανέκραξε «Μπράβο στον ΣΥΡΙΖΑ»!
Μετά απ’ όλα αυτά θα είναι τεράστια αχαριστία αν ο Αντώνης Σαμαράς δεν πάει αύριο κιόλας γονατιστός στη Μητρόπολη Ηλείας να ανάψει λαμπάδα στον Άγιο Αλέξιο για να προστατεύει τα επιτελεία του Αλέξη Τσίπρα και ειδικά τον Δημήτρη Χριστόπουλο, ο οποίος παρεμπιπτόντως έτυχε να γνωρίζει όλες τις εθνικιστικές δραστηριότητες της Σουλεϊμάν Σαμπιχά, αλλά ήταν ανίδεος για τις σχέσεις του απομακρυθέντα πλέον υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου του ΣΥΡΙΖΑ, Αχμέτ Κουρτ, με τους υπερεθνικιστές Γκρίζους Λύκους. Όμως ακόμη και μετά την αποκάλυψη αυτή, δεν είδα να έχει τη διάθεση να γράψει κάποιο άρθρο υπέρ της απομάκρυνσης Κουρτ όπως έπραξε με την απομάκρυνση της Σαμπιχά.
Τα ίδια, βέβαια, θέματα ισχύουν και για τις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη και για τα τοπικά του στελέχη, τα οποία έδειξαν πλήρως ενημερωμένα για τη Σαμπιχά, αλλά σχεδόν έκπληκτα για τον Κουρτ. Όσο δε για το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι σχέσεις με τους Γκρίζους Λύκους έχουν στελέχη και βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μόνο παιδαριώδες μπορεί να χαρακτηριστεί.
Πρώτον, τα αλισβερίσια των βουλευτών και στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τους υπερεθνικιστές της Τουρκίας και το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή ήταν κοινό μυστικό, οπότε σιγά την αποκάλυψη. Δεύτερον, αυτές τις σχέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ τις γνώριζε (ή θα έπρεπε να τις γνωρίζει) χρόνια ολόκληρα, γιατί δεν τις κατήγγειλε πριν ξεσπάσει το θέμα; Τρίτον, από πότε το γεγονός ότι στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι σφιχταγκαλιασμένοι με τους εκπροσώπους του παντουρκισμού δικαιολογεί ανάλογες σχέσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ;
Σε κάθε περίπτωση και ελπίζοντας ότι το θέμα τελειώνει κάπου εδώ, γίνεται εμφανές πλέον ότι το βάρος του αγώνα ενάντια στις πολιτικές της συγκυβέρνησης καθώς και της επαναφοράς του βασικού διακυβεύματος των ευρωεκλογών πέφτει στις πλάτες των εναλλακτικών μορφών ενημέρωσης και των απλών πολιτών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως υπάρχει σήμερα, δε μπορεί να συνεχίσει να εκφράζει λαούς. Ας συνεχίζει να εκφράζει τραπεζίτες. Οι δυνάμεις που θα πρέπει να ενισχυθούν στις ευρωεκλογές είναι εκείνες που απαιτούν μία εντελώς διαφορετική Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν τα όργανα της Ε.Ε. κατακλυστούν πάλι από νεοφιλελεύθερους, κεντροαριστεροκάτι και γιαλαντζί σοσιαλιστές, λίγες ελπίδες θα έχει η οποιαδήποτε εθνική κυβέρνηση να γλιτώσει από την κηδεμονία των Γερμανών, ακόμη κι αν πραγματικά θα θέλει να γλιτώσει. Αν η ήττα των εθνικών εκπροσώπων της σημερινής Γερμανικής Ένωσης δεν θα είναι μεγαλειώδης, τότε μας αξίζουν όλα όσα πάθαμε κι όλα όσα θα πάθουμε. Δυστυχώς, η αποπλάνηση ενηλίκου και δη ψηφοφόρου δεν είναι αδίκημα. Είναι ξεκάθαρη μαλακία του ενήλικα και δε δικαιολογείται πλέον καμία προσπάθεια θυματοποίησης εκ μέρους του.
http://kartesios.com/?p=161409

Καπου υπαρχει η...αναπτυξη

Τωρα που ηρθε η αναπτυξη,και τα λουλουδια ανθιζουν
οι ανεργοι με βλεπουνε στον δρομο και γρυλιζουν.

Κι οσους πεινανε συναντω,τους λεω...καλησπερα
τι τρωμε? λενε.....κι απαντω:κοπανιστο αερα!!!

Καπου υπαρχει η αναπτυξη,μα δεν ξερω ποια ειναι
καπου υπαρχει η αναπτυξη,μα δεν ξερω που,
Την μαγειρευω στα χαρτια,σε αστρολογους κι αστρα
κι αν θα την βρω τ ορκιζομαι...πως θα με δεσουν.... στα ασπρα.

Θα την γυρεψω σε ονειρα,και σε απογειωσεις
μα συντομα ερχονται εκλογες και αντε να με γλυτωσεις.


Σάββατο, Απριλίου 26, 2014

Bugs Bunny

O αντισυνταγματολογος κουνελος

Βαρουφάκης: Ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν τόσο χρεοκοπημένη, όσο σήμερα

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ψέματα στους ανθρώπους στην Ευρώπη. Ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν τόσο χρεοκοπημένη, όσο σήμερα», υποστηρίζει ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».
«Μπορεί να γίνεται λόγος για ανάρρωση μιας οικονομίας, που βρίσκεται σε ύφεση επί έξι χρόνια, μόνον όταν επενδύσεις και απασχόληση αυξάνονται και όταν δίνονται δάνεια, αλλά τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει στην Ελλάδα», δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης.
Απαντώντας στο ερώτημα, πώς μπορεί η Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση, υποστηρίζει ότι η χώρα θα πρέπει να σταματήσει να αποπληρώνει το χρέος και να βρει δρόμους για το πώς θα σταθεροποιήσει και πάλι την οικονομία της.
θεωρεί πως, αφενός αυτό θα πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι «το πρόβλημα της Ελλάδας -πολύ υψηλό χρέος, ελάχιστες επενδύσεις, αφερέγγυος τραπεζικός τομέας- έχουν πολλές χώρες στην Ευρώπη και δεν έχει νόημα να γίνεται ξεχωριστή μεταχείριση του προβλήματος της Ελλάδας, και αφετέρου, στην Ευρώπη υπάρχει συσσώρευση χρήματος που μετακινείται εδώ και εκεί μεταξύ τραπεζών πυροδοτώντας τις χρηματαγορές, ενώ θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για παραγωγικές επενδύσεις».
Για κάτι τέτοιο, εκτιμά πως δεν απαιτείται ούτε ένα ευρώ των φορολογουμένων, καθώς, όπως λέει, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διαθέτει πληθώρα από ενδιαφέροντα προγράμματα -για παράδειγμα τη σύνδεση της Ελλάδας με την Αυστρία με ένα τρένο υψηλής ταχύτητας- τα οποία χρηματοδοτεί με ομόλογα που θα αγόραζαν ευχαρίστως οι επενδυτές και αυτό φαίνεται από τα χαμηλά επιτόκια που πρέπει να πληρώνει.
Αναφερόμενος στην Τραπεζική Ένωση, τη χαρακτηρίζει «μοναδικό ανέκδοτο», που θα περάσει στην ιστορία της ΕΕ, καθώς, όπως λέει, τα 55 δισ. ευρώ που διατίθενται για τις επανακεφαλαιοποιήσεις «δεν αρκούν ούτε για μια μεγάλη τράπεζα», ενώ, όπως προσθέτει, «δεν υπάρχει ούτε μια κοινή εγγύηση καταθέσεων και το μόνο που υπάρχει είναι ένα επιπλέον εργαλείο προπαγάνδας της ΕΕ».
Κατά την άποψή του, η ΕΚΤ θα πρέπει να βρίσκεται στο παρασκήνιο, όπως κάνει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και «εξάλλου, βλέποντας κανείς τη διαδικασία εκκαθάρισης μιας τράπεζας, διαπιστώνει πως τελικά η αρμοδιότητα αποφάσεων επιστρέφει στα κράτη έθνη».


Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/437698/varoyfakis-pote-i-ellada-den-itan-toso-hreokopimeni--oso-simera#ixzz30039Ckfy


Σχολιο:Μα τι λετε,δεν πιστευετε τον ανημπορο ηκετη που μας υποσχεται αναπτυξη,απογειωση και 500 ευρω επιδομα με το μεγαλο κατορθωμα του πλεονασματος?
Ντροπη...τσ...τσ...τσ.....

Παρασκευή, Απριλίου 25, 2014

Στραβομαρα ρε

Το χρεος οπως το φανταζεται ενας αοματος.

Πέμπτη, Απριλίου 24, 2014

Greek statistics are back: Primary deficit presented as surplus, with Eurostat’s seal of approval

Have you heard the one aboutGreece’s Eurostat-approved 2013 primary surplus? Well, you should not believe it. Here is why:
Eurostat has just approved the Greek statistical service’s (ELSTAT) figures on the general government’s primary surplus of around 0.8% of GDP. Were that true, it would have been of great significance. Not because Greek debt would have, magically, become sustainable but, rather, because it would have meant that the Greek government would have acquired great leverage in its negotiations on the impending restructuring of Greece’s public debt. Put simply, it would mean that the government could, at least in theory, suspend debt repayments to the troika while the negotiations are continuing , without having to renege on its payments of salaries, pensions, and suppliers. Alas, the Greek government’s 2013 primary surplus is a statistical mirage. Moreover, it is a mirage purposely concocted by Eurostat and ELSTAT under the watchful, and conniving, eyes of Berlin, Frankfurt and Brussels. Mindful of how weighty these charges are, I list my evidence immediately below.
According to the official figures that Eurostat just released, Greece’s general government had, in 2013, a primary deficit of 12.7% of GDP if we add to it the cost of recapitalising the banks (again during 2013). Let’s accept that this cost should not count as part of the government’s outlays (even though it is not clear why it should not). According to the official announcement, a 2013 primary surplus thus emerges to the tune of €1.5 billion (note that ELSTAT had announced, under the ESA95 rule, a primary deficit of €3.39 billion which was then  ‘downgraded’ to €1.5 billion). From this €1.5 billion we ought to subtract the government’s arrears to the private sector for 2013, of about €4 billion, since the government had a contractual obligation to pay these monies within 2013 (but didn’t). But, for the sake of argument, let us, again, be ‘generous’ to be Greek government, ELSTAT and Eurostat and accept their shaky argument that these arrears ought to be kept out of the government’s 2013 outlays. The fact is that, even thena primary deficit of €4.9 billion is the true, final, number. How come? The answer is wholly unappetising.
Buried inside the official national statistics, the keen observer will notice something rather strange. To be precise, she will notice two unexpected ‘windfalls’ that have turned the Greek government’s primary deficit into a primary surplus. Was it manna from heaven? Some boost in the tax take? No, none of that. It was two so-called ‘white holes’: €700 million was ‘discovered’ inside the local authorities’ accounts and another €4.7 billion inside the accounts of the state pension funds. Last year, in 2012, these ‘holes’ were distinctly ‘black’. So, how did they turn ‘white’ in 2013? Did local authorities and pension funds experience a stunning revival? No, dear reader. Rather, monies borrowed by the Greek state, from Europe, were parked into these accounts during 2013, did not count as part of the state’s new liabilities, but were counted as part of its… assets. Of course, anyone who knows anything about Greek public finances knows that local authorities and, especially, pension funds are bankrupt – profoundly so the pension funds after the 2012 PSI destroyed much of their capitalisation. The notion that, during 2013, they held more that €5 billion worth of real, home-grown liquid assets on behalf of the government is utterly laughable.
The question is: Why has Eurostat condoned the return of Greek statistics? This is a moot question since, let me remind you dear reader, Eurostat has always given its seal of approval to all sorts of ‘Greek statistics’ in the past. Simply put, there is nothing new there. Then the question becomes: Why on earth did Berlin, the ECB and the troika did not kick and scream at the sight of the resurgent Greek statistics? Of course, this is a naive question. Berlin, Frankfurt and Brussels are only interested in one thing these says, regarding Greece: To declare victory against the Greek crisis prior to the May European Parliament Elections. Eurostat was just doing as it was told.
Only one question remains: Why has the world’s financial press accepted this subterfuge as fact? The only answer I can offer is that: (a) they are lazy (and thus uninterested in looking closer at the facts) and /or(b) bad news from Greece is a highly devalued commodity, these days, in the international media market. “And what about the truth?”, I hear you ask? That is certainly an unattractive stock of recent.
http://yanisvaroufakis.eu/2014/04/24/greek-statistics-are-back-primary-deficit-presented-as-surplus-with-eurostats-seal-of-approval/

Ο διεθνής Τύπος γελάει με το «πρωτογενές πλεόνασμα»

Περίγελος των σοβαρότερων ευρωπαϊκών αλλά και αμερικανικών εφημερίδων έχει γίνει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αλλά και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που στηρίζουν τα «μαγειρεμένα» στοιχεία περί του υποτιθέμενου πρωτογενούς πλεονάσματος.
Πέρα από το γεγονός ότι και μόνο η αναφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα (αντί του κανονικού ) αποτελεί λάθος στοιχείο αναφοράς, αφού δεν λαμβάνει υπόψη τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Eurostat διαψεύδουν τα ίδια τα λεγόμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Stuttgarter Zeitung επισημαίνει ότι «το ελληνικό χρέος συνεχίζει να αυξάνεται και καταπνίγει κάθε μελλοντική ανάπτυξη. Το πρωτογενές πλεόνασμα που πιστοποιήθηκε τώρα στο αναφερθέν ύψος και το οποίο δεν περιλαμβάνει τους τόκους, δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα στατιστικό τρικ».
Ο βρετανικός Guardian κάνει λόγο για «ύποπτη λογιστική» και «ταχυδακτυλουργικά κόλπα» τα οποία φαίνεται να έχουν την ανοχή και τη στήριξη της ΕΕ, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τα ψευδή στοιχεία με τα οποία πραγματοποιήθηκε η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το ελληνικό έλλειμμα για το 2013 ήταν 23 δισ. ευρώ από τα οποία μόνο τα 7,2 δισ ήταν πληρωμή τόκων γεγονός το οποίο αφήνει ένα πρωτογενές έλλειμμα 16 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για να επιτευχθεί το υποτιθέμενο πλεόνασμα, σύμφωνα με την εφημερίδα πρέπει να μην ληφθεί υπόψη η στήριξη των τραπεζών με κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 9,5% της εθνικής παραγωγής και άλλα στοιχεία όπως οι καθυστερήσεις στις πληρωμές νοσοκομείων κτλ.
Τα ίδια στοιχεία παρουσιάζει και αμερικανική Wall Street Journal αναφερόμενη στην πρωτοφανή μεθοδολογία, που χρησιμοποιούν οι ταχυδακτυλουργοί της ΕΕ για να διασώσουν την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου από βέβαιη εκλογική πανωλεθρία.
Πως θα αντιδράσουν τα ελληνικά κανάλια σε αυτές τις καταγγελίες του διεθνή Τύπου; Μάλλον όπως αντέδρασαν και με τη φάρσα της εξόδου στις αγορές στο video που ετοίμασε η Ελληνοφρένεια.
Για την πραγματική εικόνα της ελληνική οικονομίας αντιγράφουμε ένα απόσπασμα από την ανάλυση του Γ. Δελαστίκ στην Εφημερίδα Έθνος:
«Στην τελευταία και χειρότερη θέση όχι μόνο της Ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ των 28 κρατών-μελών βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της, βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε χθες η Γιούροστατ, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, για το 2013. Το ελληνικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε τόσο σε απόλυτο μέγεθος, καθώς από τα 304 δισεκατομμύρια του 2012 εκτινάχθηκε στα 319 δισ. ευρώ (ακριβέστερα από 303,936 δισ. σε 318,703), όσο και πολύ περισσότερο σε ποσοστό επί του ΑΕΠ. Από 157,2% του ΑΕΠ που ήταν το 2012 απογειώθηκε στο 175,1% του ΑΕΠ το 2013! Η τόσο μεγάλη αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι κατά το 2013 το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά ακόμη 11 δισεκατομμύρια ευρώ, πέφτοντας από τα 193 δισεκατομμύρια ευρώ στα 182 δισεκατομμύρια – για όσους θέλουν να έχουν τους απολύτως ακριβείς αριθμούς της Γιούροστατ, το ελληνικό ΑΕΠ έπεσε από τα 193,347 δισ. ευρώ στα 182,054 δισεκατομμύρια. Τέτοιο εξωφρενικό ποσοστό χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν έχει απολύτως καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Καθόλου καλά δεν είναι τα πράγματα και με το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μας, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου για το διαβόητο «πρωτογενές πλεόνασμα». Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας λοιπόν που ανακοίνωσε η Γιούροστατ είναι… 12,7% του ΑΕΠ! Πρόκειται για το δεύτερο χειρότερο έλλειμμα τα τελευταία είκοσι χρόνια, με μοναδική εξαίρεση το αμφιλεγόμενο λόγω πληθώρας στατιστικών λαθροχειριών 15,6% του ΑΕΠ του 2009. Το έλλειμμα του 2013 είναι μάλιστα το δεύτερο χειρότερο εδώ και μισόν αιώνα, αν εξαιρέσουμε τα ελλείμματα των κυβερνήσεων Τζαννετάκη, Ζολώτα και του… «νοικοκύρη» Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, από το 1989 ως το 1993!»
http://info-war.gr/ 

Τετάρτη, Απριλίου 23, 2014

Στα τεσσερα



Η αγαπημενη σταση του ικετη πρωθυπουργου η αλλοιως της υπηρετριας της Μερκελ.

Τρίτη, Απριλίου 22, 2014

Λαπαβίτσας: «Για να πάρει την εξουσία η Αριστερά, πρέπει να έχει όραμα κοινωνικής αλλαγής»

Ο Κώστας Λαπαβίτσας, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, συζητήθηκε πολύ τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την πρόταση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.
Συνέντευξη στη Βασιλική Σιούτη

Η πρόταση δεν πέρασε, καθώς στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φοβήθηκαν ότι οι πολιτικοί τους αντίπαλοι θα χρησιμοποιούσαν την υποψηφιότητα του για να τους ταυτίσουν με την πρότασή του για έξοδο από την ευρωζώνη. Δεν είναι μυστικό βέβαια ότι οι εκφραστές του πιο συντηρητικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ πολέμησαν εξαρχής την υποψηφιότητα του.

Ο ριζοσπάστης οικονομολόγος ωστόσο, ξάφνιασε το κοινό του δυο φορές. Τη μία όταν δέχθηκε την πρόταση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο έχει στηρίξει μεν, αλλά πάντα ασκώντας παράλληλα κριτική και την άλλη, όταν μετά το κόψιμο της υποψηφιότητας του από την ηγεσία, προέβη σε μία δήλωση υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι σε αυτόν ακουμπάνε οι ελπίδες του ελληνικού λαού.

Το TPP τον ρώτησε για όλα κι εκείνος απάντησε, ξεκαθαρίζοντας ,μεταξύ άλλων, ότι για εκείνον «η απλή αντι-μνημονιακή κατεύθυνση και ρητορική δε φτάνει», αλλά και ότι «το ευρώ είναι ταμπού για το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι για την κοινωνία».

- Στην Ελλάδα η άποψή σας για έξοδο από την Ευρωζώνη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, όταν πρωτοακούστηκε το 2010, και εξακολουθεί να προκαλεί. Συνεχίζετε να υποστηρίζετε ότι εντός της Ευρωζώνης δεν υπάρχει σωτηρία για την Ελλάδα;

«Η κατάσταση σήμερα δεν είναι η ίδια με το 2010. Θα μπορούσε τότε η Ελλάδα να είχε κάνει μονομερή παύση πληρωμών και έξοδο από το ευρώ με την προοπτική να αποφύγει την καταστροφή. Η πολιτική ηγεσία της χώρας διάλεξε την εσωτερική υποτίμηση, τις Δανειακές Συμβάσεις και την παραμονή στην Ευρωζώνη με οποιοδήποτε κόστος. Σήμερα η κατάσταση έχει κάπως σταθεροποιηθεί, αλλά μέσω οικονομικής καταστροφής, με τεράστια συρρίκνωση της παραγωγής και ανεργία. Το θέμα της Ευρωζώνης μπαίνει πλέον ως πρόβλημα ανάπτυξης. Πώς θα βγούμε από την καταστροφή που προκλήθηκε την τελευταία τετραετία; Αν το δούμε έτσι θα καταλάβουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα μέσα στο σκληρό πλαίσιο της Ευρωζώνης. Η έξοδος τίθεται από τα πράγματα ως ζήτημα ανάπτυξης. Προκύπτει από την ανάγκη να μπει η κοινωνία και η οικονομία σε άλλη βάση, να ξεφύγουμε από την καταστροφή».

- Η κυβέρνηση ωστόσο ισχυρίζεται ότι έσωσε τη χώρα από την καταστροφή και υποστηρίζει ότι οι συνέπειες της εξόδου από το ευρώ θα ήταν πολύ καταστροφικότερες από αυτές που ζει τώρα η ελληνική κοινωνία.

«Πρόκειται περί γελοιότητας. Αυτό που συνέβη στη χώρα, είναι μία καταστροφή χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της. Προκλήθηκε απίστευτη εξασθένιση του παραγωγικού ιστού και κατασπατάληση των διαθέσιμων πόρων της χώρας, ο κυριότερος εκ των οποίων είναι ο κόσμος της εργασίας. Οι νέοι άνθρωποι συντρίβονται σήμερα. Να παρουσιάζεται αυτό ως επιτυχία δείχνει ότι οι κυβερνώντες είναι εκτός τόπου και χρόνου».

- Οι συνέπειες μιας εξόδου από το ευρώ δηλαδή θα ήταν μικρότερες;

«Η ιστορική εμπειρία και η επιστημονική ανάλυση δείχνουν ότι θα ήταν πιο περιορισμένες και η Ελλάδα θα είχε μπει στην ανάπτυξη από καιρό. Ως θέμα οικονομικής ανάλυσης και οικονομικής ιστορίας δεν υφίσταται καν: Η Ελλάδα έκανε τη λάθος επιλογή το 2010, συντρίβοντας την οικονομία της και διαλύοντας την κοινωνία της, για να παραμείνει σε ένα νομισματικό σύστημα το οποίο είναι άκρως προβληματικό. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είχε προταθεί στους Έλληνες κυβερνώντες, καθ' ομολογία των ιδίων, να γίνει έξοδος από την νομισματική ένωση με τη συναίνεση της ΕΕ και δεν το δέχθηκαν. Προτίμησαν να συνεχίσουν την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, της οικονομικής καταστροφής, στην ουσία».

- Σήμερα όμως η χώρα είναι δεμένη χειροπόδαρα και το χρέος υπάγεται στο αγγλικό δίκαιο. Δεν είναι πολύ πιο δύσκολο τώρα;

«Όντως, σήμερα το χρέος παραμένει τεράστιο, οφείλεται σε δημόσιους δανειστές και υπόκειται στο βρετανικό δίκαιο. Είναι σχεδόν αδύνατον αν υπάρξει συναινετική διαγραφή του, γιατί απαιτείται η συγκατάθεση σειράς κοινοβουλίων, άρα το χρέος θα παραμείνει βρόχος για δεκαετίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως, είναι ότι η ελληνική οικονομία είναι γονατισμένη και το χρέος δεν επιτρέπει τη γρήγορη και σταθερή ανάκαμψη. Ο παραγωγικός ιστός δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα και οι απώλειες τις οποίες έχει υποστεί πολύ δύσκολα θα ανατραπούν. Έχουμε μιαιστορική συρρίκνωση για την Ελλάδα, που θα πάρει πολλά χρόνια για να αντιστραφεί. Η διαγραφή του χρέους με μονομερείς ενέργειες και η ανάπτυξη με όρους εκτός Ευρωζώνης, όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες, είναι επιτακτική ανάγκη».

- Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις περίπου το ένα τρίτο των Ελλήνων δεν θέλει την Ευρωζώνη, αλλά κανένα κόμμα δεν έχει ως αίτημα την άμεση αποχώρηση. Πού νομίζετε ότι οφείλεται αυτό;

«Κατά την άποψή μου είναι ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της τετραετίας που πέρασε. Υπάρχει μια διάχυτη διάθεση στον ελληνικό λαό να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με ριζοσπαστικά διαφορετικό τρόπο, πράγμα που διαπιστώνουμε όλοι, αλλά δε βρίσκει πολιτική έκφραση. Τα λαϊκά στρώματα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ψύχραιμα και με συλλογικότητα το πρόβλημα, αν υπήρχε ένα αξιόπιστο πολιτικό κόμμα το οποίο θα έλεγε, μαζί θα περάσουμε απέναντι, μαζί θα βγάλουμε τη χώρα από την άλλη πλευρά του χειμάρρου. Αυτή είναι η πραγματική αποτυχία του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας και όχι οι κοινοτοπίες που συχνά αναφέρονται στον τύπο για διαφωνίες, καβγάδες και τα παρόμοια».

- Η έξοδος από την Ευρωζώνη αρκεί από μόνη της, για να δοθεί λύση στο πρόβλημα της χώρας;

«Ξέρετε, ποτέ δεν είπα ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι από μόνη της η λύση για τα προβλήματά μας. Είναι όμως προϋπόθεση. Το ζήτημα για την Ελλάδα δεν είναι να φύγει από το ευρώ και να πάει σε εθνικό νόμισμα. Η χώρα χρειάζεται βαθύτατη αλλαγή στους κρατικούς μηχανισμούς, στην οικονομία, βαθύτατες τομές σε όλα τα επίπεδα. Γνωρίζουμε όλοι τις ανισότητες, την κοινωνική σκληρότητα, τη φτώχια, τη γενικότερη δυστοκία στην οικονομία. Σκεφτείτε ακόμη ότι η ίδια η μνημονιακή πλευρά έχει κάνει σημαία της τις «μεταρρυθμίσεις». Έγιναν μεγάλες κοινωνικές αλλαγές και τομές στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι τομές που κάνουν τα πράγματα χειρότερα για την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Το ευρώ είναι ένα πλαίσιο θεσμικό, ένα πλαίσιο εξουσίας, το οποίο ευνοεί τις συντηρητικές αλλαγές, δηλαδή την αλλαγή των κοινωνικών δομών υπέρ του κεφαλαίου. Η Ελλάδα έχει ζήσει πλήρη κοινωνική ανατροπή την τελευταία τετραετία, αλλά προς το χειρότερο, ακριβώς γιατί ανήκει στους μηχανισμούς της ΟΝΕ και της ΕΕ. Για να το θέσω όσο πιο απλά μπορώ, η σημασία της εξόδου από το ευρώ είναι ακριβώς ότι, από ένα πλαίσιο το οποίο φτιάχτηκε για να μην επιτρέπει να γίνουν τομές υπέρ των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων (Ευρωζώνη), μπαίνουμε σε ένα άλλο πλαίσιο (εθνικό νόμισμα) όπου οι τομές αυτές μπορούν να γίνουν».

- Άρα, κ. Λαπαβίτσα, για σας έχει σημασία και ποια κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης, σε περίπτωση που επιχειρηθεί κάτι τέτοιο.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιες δυνάμεις κοινωνικές και πολιτικές θα πραγματοποιήσουν την έξοδο. Από το 2010 οι συνεργάτες μου κι εγώ είχαμε πει ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι μία πιθανή εκδοχή της κρίσης, η οποία όμως μπορεί να είναι είτε συντηρητική, είτε προοδευτική. Η συντηρητική έξοδος βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι και μπορεί να γίνει με όρους σκληρούς, που να προστατεύουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Μπορεί όμως να γίνει και ριζοσπαστική έξοδος με όρους που θα είναι υπέρ των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας και για αυτήν τη λύση προσπαθούμε, αυτήν τη λύση μελετάμε».

- Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό ότι η δυναμική που υπήρχε στον ΣΥΡΙΖΑ έχει “καθίσει”. Οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν περίπου στα ίσα με τη Νέα Δημοκρατία. Πως το ερμηνεύετε;

«Η εκλογική εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την άποψή μου, είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Ο πρώτος είναι η τεράστια λαϊκή αντίσταση το 2010-11 που εκφράστηκε κυρίως στα κινήματα των πλατειών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ηγήθηκε αυτής της αντίστασης, αλλά συμμετείχε, στήριζε, έδινε το παρών. Ο δεύτερος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μόνο κόμμα της Αριστεράς που είχε το θάρρος το 2012 να πει ανοιχτά “θα σχηματίσω κυβέρνηση” και “το ευρώ δεν είναι ταμπού”. Ο ελληνικός λαός σε τέτοιες κρίσιμες ώρες δε θέλει τοποθετήσεις του τύπου “τα πράγματα θα αλλάξουν όταν το λαϊκό κίνημα θα είναι έτοιμο να πάρει την εξουσία”, οι οποίες ακόμη λέγονται σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ευθύνη του εδώ και τώρα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων, πιστεύω, επέτρεψε στο ΣΥΡΙΖΑ να απογειωθεί εκλογικά.

Αλλά αν δούμε τις συγκεκριμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ως αξιωματική αντιπολίτευση τα πράγματα είναι απογοητευτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατορθώνει να ηγηθεί στην κοινωνία και αποτυγχάνει συνεχώς να διαμορφώσει την πολιτική ατζέντα. Δεν υπάρχει συνεκτικότητα, η απλή αντι-μνημονιακή κατεύθυνση και ρητορική δε φτάνει, το πρόγραμμα δεν πείθει, δεν έχουν καν δημιουργηθεί οργανωτικές ρίζες στην κοινωνία. Για να πάρει την εξουσία και να αλλάξει τα πράγματα η Αριστερά πρέπει να έχει δυναμική, να διαμορφώνει την ατζέντα, να γεννάει όραμα. Ε, αυτό το πράγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχει καταφέρει και ο λόγος είναι ότι δεν έχει κυριαρχήσει η ριζοσπαστική πλευρά στη διαμόρφωση των θέσεων του».

-Τα τελευταία χρόνια στηρίζετε τον ΣΥΡΙΖΑ, του ασκείτε ωστόσο και κριτική. Πριν από λίγο καιρό, κάποιοι σας πρότειναν να συμπεριληφθείτε στο ευρωψηφοδέλτιό του, μια πρόταση που τελικά δεν πέρασε. Εσείς γιατί μπήκατε σε αυτή τη συζήτηση, παρά τις επιφυλάξεις σας για το ΣΥΡΙΖΑ; 

«Δεν ανήκω στο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καν έχω τις ίδιες πολιτικές καταβολές. Αλλά και ποτέ δεν του έκανα εύκολη κριτική, παρ’ όλο που δέχτηκα πυρά από πολλούς μέσα του. Πιστεύω ότι όσοι του προσάπτουν ότι έχει ήδη γίνει ένα κόμμα εξουσίας, ότι είναι ήδη μια νέα μορφή σοσιαλδημοκρατίας, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Στο ΣΥΡΙΖΑ, είτε μας αρέσει, είτε όχι, ακουμπάνε οι ελπίδες των λαϊκών και εργατικών στρωμάτων. Ο χαρακτήρας του δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταπεξέρχεται στις ανάγκες του λαού και της εποχής, εγώ αυτό το λέω με αγωνία. Πιστεύω ότι οι ευρύτερες αριστερές δυνάμεις πρέπει να συμβάλουν ώστε να εδραιωθούν τα ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά που είναι πολύ σημαντικά. Η επιθυμητή πολιτική λύση για τη χώρα πάντα ήταν να υπάρξει συμπαράταξη των δυνάμεων της Αριστεράς, ο κύριος όγκος των οποίων είναι στο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και δέχτηκα την πρόταση».

-Είδα ότι κάνατε μία πολύ γενναιόδωρη δήλωση για τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το κόψιμο της υποψηφιότητάς σας, λέγοντας ότι διαθέτει τα ριζοσπαστικά στοιχεία που χρειάζεται ο τόπος Αρκετοί ωστόσο, μετά το κόψιμο της υποψηφιότητας σας, έβγαλαν το αντίθετο συμπέρασμα, δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται τα ριζοσπαστικά στοιχεία και προτιμά να συνεχίσει τη στροφή προς το κέντρο. 

«Ο κύριος λόγος που δεν έγινε αποδεκτή η υποψηφιότητά μου πιστεύω ότι ήταν η αγωνιώδης προσπάθεια να αποφευχθεί προεκλογικά το θέμα του ευρώ και των μονομερών δράσεων για διαγραφή του χρέους. Κατά την άποψή μου πρόκειται για μεγάλο σφάλμα. Φτάσαμε να έχει γίνει το ευρώ και οι μονομερείς ενέργειες στο χρέος ταμπού για τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι για την κοινωνία. Η άποψη ότι οι πολιτικές μάχες κερδίζονται με μετατόπιση προς το κέντρο, ιδίως σε περιόδους κρίσης, είναι κακή πολιτική θεωρία κι ακόμη χειρότερη πολιτική πρακτική. Στην πράξη θα επιτρέψει στο συντηρητικό στρατόπεδο να θέσει την πολιτική ατζέντα και άρα να έχει μεγάλο πλεονέκτημα. Για τις δυνάμεις της Αριστεράς η απάντηση είναι ο θαρραλέος και σίγουρος ριζοσπαστισμός που θα δώσει όραμα στα λαϊκά στρώματα. Ανησυχώ πολύ για την κατεύθυνση που φαίνεται να παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δε βλέπω άλλη ρεαλιστική ελπίδα για ανατροπή της σημερινής τραγικής κατάστασης στη χώρα».

- Εδώ και λίγο καιρό δουλεύετε μαζί με την ερευνητική σας ομάδα στη δημιουργία ενός εναλλακτικού σχεδίου για την Κύπρο. Τι ακριβώς κάνετε?

«Στην Κύπρο άνοιξε μία μεγάλη συζήτηση αμέσως μετά τα γεγονότα του 2013, με τον εκβιασμό του νησιού και τη υιοθέτηση του καταστροφικού προγράμματος της Τρόικας. Το ΑΚΕΛ είχε το ίδιο μεγάλα προβλήματα γιατί είχε τη διακυβέρνηση της χώρας για πέντε χρόνια, ακριβώς την περίοδο που διαμορφώθηκαν οι συνθήκες της κρίσης. Θέλησε λοιπόν, με ευθύνη και σοβαρότητα, να εξετάσει νέες ιδέες, να σχηματίσει μιαν άλλη πρόταση, η οποία θα ήταν ριζοσπαστική και δε θα δίσταζε να θέσει προς ανάλυση και το θέμα της εξόδου από την ΟΝΕ. Οι συνεργάτες μου κι εγώ εξετάζουμε ορισμένες πλευρές της κυπριακής οικονομίας, ώστε να διαμορφώσουμε σταδιακά μία εναλλακτική πρόταση. Αν αυτή η πολιτική σημαίνει ότι θα χρειαστεί σύγκρουση με τους μηχανισμούς της ΟΝΕ, τότε θα αναλύσουμε και τους όρους με τους οποίους αυτό μπορεί να γίνει με επιτυχία.

Πρόκειται για ένα διεθνές υψηλού επιστημονικού επιπέδου οικονομικό δίκτυο, το οποίο δουλεύει πάνω στη δημιουργία μιας εναλλακτικής ριζοσπαστικής πρόταση, με τους όρους που σας εξήγησα παραπάνω. Ο κύριος κορμός είναι οι ερευνητές του RMF στο Λονδίνο, ερευνητές από την Ισπανία, όπου θέλουν να σκεφτούν με σοβαρό τρόπο τι θα σημάνει μία έξοδος από την νομισματική ένωση, από την Κύπρο και την Ελλάδα. Στην ομάδα συμμετέχει επίσης ο Χάινερ Φλάσμπεκ από τη Γερμανία, ένας οικονομολόγος μεγάλου διαμετρήματος.

Όλο αυτό σημαίνει ότι η εναλλακτική ριζοσπαστική πρόταση εξόδου δεν είναι η αφηρημένη ιδέα που σκορπά τρόμο, μπορεί να εφαρμοστεί και υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν τον τρόπο να το κάνουν».

- Θα σας ενδιέφερε να κάνετε την ίδια μελέτη και για την Ελλάδα?

Κατ' αρχήν, μου φαίνεται απίστευτο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ήδη παράγει προχωρημένες επεξεργασίες γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Το θεωρώ λόγο για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή. Υπάρχει γενικότερο ενδιαφέρον από πλευράς πνευματικών κύκλων, οικονομολόγων και άλλων, να δουν τι θα σήμαινε η υιοθέτηση μιας άλλης οικονομικής πολιτικής. Οι μελέτες αυτές όμως θέλουν πολιτική βούληση, στήριξη και πόρους για να διαμορφωθεί το πρόγραμμα με σοβαρότητα.

-Και μία τελευταία ερώτηση κ. Λαπαβίτσα. Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα σας δημιουργεί αισιοδοξία ή απαισιοδοξία?

«Δυστυχώς δε μου δημιουργεί αισιοδοξία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατορθώνει να διαμορφώσει την πολιτική ατζέντα και δεν υπάρχει ορμή και κατεύθυνση της πολιτικής κίνησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκτός ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά βλέπουμε να εμφανίζεται σταδιακά ένας μανιασμένος σεκταρισμός, ο οποίος κατά την άποψή μου είναι τελείως λάθος και στηρίζει στην ουσία το κυβερνητικό στρατόπεδο. Η μνημονιακή πλευρά έχει την εμπειρία της εξουσίας, γνωρίζει πολύ καλά πώς να ελέγχει το επικοινωνιακό παιχνίδι και παρουσιάζει ότι συμβαίνει με τον καλύτερο τρόπο. Ήδη δημιουργείται η παραπλανητική εικόνα ότι η κρίση πέρασε και πλέον περνάμε στην ανάπτυξη. Ανησυχώ πολύ για το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα.Εάν δεν υπάρξει πολιτική αλλαγή, τότε φοβάμαι ότι η Ελλάδα θα πάρει δρόμο ιστορική παρακμής. Θα γίνει μία χώρα ασήμαντη, γερασμένη, φτωχή και τελείως περιθωριακή στην Ευρώπη. Θέλω να πιστεύω ότι η κοινωνία θα βρει τις δυνάμεις για να κάνει αυτό που πρέπει».
http://www.thepressproject.gr/article/60423

Παρασκευή, Απριλίου 18, 2014

Κοινωνικο δια-μερισμα

Χαρα και πανηγυρια,χρονιαρες μερες σκεφθηκε η λαομισιτη χουντα να μοιρασει φραγκοδιφραγκα στον λαο που καταστρεψε.
Σκαρφιστηκε ενα πλεονασμα και αρχισε τις ανακοινωσεις.
Ο αγαμος θα παρει απο τα 3 το μακρυτερο αν συμπληρωνει και δεκαδες αλλες απαιτησεις που τις βαζουν επιτηδες για να αποκλεισουν τους περισσοτερους,με ενα παιδι θα παρει και το αριστερο αρχιδι,με δυο παιδια και το δεξι και με περισσοτερα παιδια και προφυλακτικα μαζι για να προσεχουν.

Αν δε εισαι και ανεργος αλλα και φιλοξενουμενος θα παρεις μονο την κυλοτα της συγκυβερνησης,διοτι σαν φιλοξενουμενος δεν εχεις καμια αναγκη και τα προβληματα σου ειναι λυμενα οποτε....παρε ενα αυγο και βαψε το.

Μετα βγηκε ο δημοφασιστας ικετης και υποσχεθηκε διαμερισματα σε αστεγους,καλα ρε,ολα προεκλογικα τα σκεφτοσαστε,τετοιο χεσιμο εχετε παθει και μοιραζεται χαντρες και καθρεφτακια στους ιθαγενεις?

Και αν ειναι πραγματικα ηλιθιοι οι ιθαγενεις οκ,θα το πιστεψουν οτι αφου τους καταστρεψατε την χωρα και το μελλον το δικο τους και των παιδιων τους ξαφνικα σας ηλθε η θεια επιφωτιση να τους βοηθησετε.

ΗΛΙΘΙΕ λαε η χουντα που σε κυβερναει σου ευχεται Καλο Πασχα.

Εγω με αυτο το μερισμα......θα παρω διαμερισμα

η συνθεση ειναι απο το Γρεκι

Δευτέρα, Απριλίου 14, 2014

Μια αλλη χωρα

Μια χωρα κατεργο,μια ειδικη ζωνη
αν ερθει η αναπτυξη,θα φυγουμε εμεις
και θα παλευουν οι ανθρωποι μονοι
για λιγα ψιχουλα αδειας ζωης

Μεσα στα ερειπια του εγωισμου μας
θαψαμε μελλον και παρελθον
την ευτυχια μας,του διπλανου μας
σε αυτο το εγκλημα θα ειμαι απων

Καποιοι δοσιλογοι με ωραιες λεξεις
μιλουν για εξοδο απ'την σιωπη
ζωη η θανατο να επιλεξεις
το αυριο χαραζουν,διχως ντροπη

Μια αλλη χωρα,μια χωρα ξενη
ανυπερασπιστη και δανεικη
κι εμεις αμιλητοι και ξαφνιασμενοι
κοιταμε ανημποροι και βιαστικοι.

Δεν ειναι χρεος μας να ξεπληρωσουμε
οτι αυτοι ξοδεψαν σαρραντα χρονια
χρεος μας ειναι να τους πληρωσουμε
με το ιδιο νομισμα,για παντα,αιωνια.

Κυριακή, Απριλίου 13, 2014

Ενωμενη ναζιστικη Ευρωπη

1ο κομμα η ακροδεξια στην Γαλλια.............

Συρθηκαμε στις αγορες

Επι τελους,τοσα χρονια το περιμεναμε,ειχαμε αγορασει καλαθι για να βαλουμε οσα θα παρουμε απο τις αγορες,εγω ειδικα ειχα αγορασει καροτσακι απο αυτα που παιρνουν οι νοικοκυρες στις λαικες αγορες,λεω....δεν μπορει,με τετοια εξοδο θα βρουμε δεκαδες πραγματα να αγορασουμε,ασε που και η τηλεοραση αμεσως μολις βγηκαμε μας ανακοινωσε οτι επεσε και η ανεργια,δεν μας ανακοινωσε αν εσπασε κανενα ποδι πεφτοντας.

Μετα βγηκε η υπηρετρια της Μερκελ...με την ιδια διπλα της και ελεγε διαφορες τεραστιες μαλακιες,αλλα εγω προτιμησα να δω μια διαφημιση για το πριτι κολάν που σκεπτομαι να αγορασω τωρα που ανοιξαν οι αγορες.....

Επειτα η γερμανιδα πουτανα μας ειπε οτι εμεις οι ανεργοι δεν θα καταλαβουμε τι σημαινει πλεονασμα,σκεφτηκα.....γιατι θα το καταλαβουν οσοι εργαζονται?
Στο μαξιμου η συμμορια που κυβερναει πανηγυριζε  οταν ξαφνικα βγηκε το δντ,ο Γιουνκερ,ο Νταισελμπλουμ,και καθε  κουτση Μαρια και ειπαν οτι η λιτοτητα,η πεινα και το μαυρο μας το χάλι θα συνεχιστει και στον επομενο αιωνα,και εγω απογοητευμενος επεστρεψα το καροτσακι της λαικης και αποφασισα οτι ουτε αναπτυξη ουτε απογειωση θα συμβει,τουλαχιστον οσο ζω.

Και κοιτωντας το δεντρο χασαμε ολοι μας το δασος.....
Οτι ζουμε την δημοφασιστικη τους τρομοκρατια και αυτα που γινονται μονο χειροτερα θα πανε και οχι καλυτερα,το γραφω χρονια η μαυρη Πυθια......

Στοχος τους ειναι η πληρης φτωχοποιηση του λαου,οχι μονο του δικου μας,περιμενετε πολυ χειροτερα λοιπον.

Στο μελλον που δεν θα θελετε να ζειτε.

Κασιμάτης: «Να τι σημαίνει το Αγγλικό Δίκαιο που η Ελλάδα σήμερα πουλάει Ομόλογα και πανηγυρίζει ο Στουρνάρας»

Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης αποκαλύπτει τι σημαίνει η αλλαγή του δικαίου για τα νέα ομόλογαΜε το ελληνικό οι κανόνες λειτουργούν υπέρ του οφειλέτη, ενώ με το αγγλικό υπέρ του δανειστή!
Αν γίνει η αλλαγή που μας ζητάνε επίμονα οι δανειστές, δεν μπορείς να ζητήσεις μείωση του χρέους
Απαράδεκτη είναι η τυχόν αποδοχή του αγγλικού δικαίου στη νέα δανειακή σύμβαση, υπογραμμίζει με συνέντευξή του στο «ΠΑΡΟΝ» ο έγκριτος συνταγματολόγος Γ. Κασιμάτης, παραθέτοντας ουσιαστικά επιχειρήματα. Ο κ. Κασιμάτης εξηγεί ότι οι δανειστές μας θέλουν να επιβάλουν το αγγλικό δίκαιο επειδή αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν πειραματόζωο και στο πλαίσιο μιας αντίληψης κατοχής του ευρωπαϊκού Νότου απ” τον Βορρά.
Εξηγεί επίσης, και μάλιστα και με παραδείγματα, ότι η επιβολή του αγγλικού δικαίου λειτουργεί πάντα υπέρ του δανειστή και ποτέ υπέρ του οφειλέτη, ο οποίος όμως είναι το αδύναμο μέρος σε τέτοιες δανειακές συμβάσεις.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο ο οφειλέτης δεν μπορεί να ζητήσει μείωση του χρέους ακόμα κι αν είναι επαχθές, σε κάποιο μέρος του.
Αναλυτικά η συνέντευξη του έγκριτου συνταγματολόγου:

Γίνεται πολύς λόγος τελευταία για το αγγλικό δίκαιο στο οποίο μας επιβάλλουν οι δανειστές μας να υπάγονται οι δανειακές μας συμβάσεις. Τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας;

- Η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα τον Μάιο του 2010 με τις χώρες της Ευρωζώνης και με το ΔΝΤ (το λεγόμενο Μνημόνιο) είχε περιλάβει τον όρο στο άρθρο 14 (1) ότι η Σύμβαση που υπογράφτηκε και κάθε υποχρέωση σχετική με αυτή «διέπεται και ερμηνεύεται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο». Αυτό το είχα καταγγείλει τότε αμέσως ως πολύ σοβαρό ζήτημα που είχε δεχτεί η κυβέρνηση. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω με απλά λόγια τι σημαίνει αυτός ο όρος:
 Σε όλες τις χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, οι κανόνες που ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ του δανειστή και του οφειλέτη είναι πάντοτε υπέρ του οφειλέτη, γιατί ο οφειλέτης είναι το αδύναμο μέρος μιας δανειακής σύμβασης, ενώ ο δανειστής είναι το ισχυρό. Αυτό είναι μια κατάκτηση του ανθρωπιστικού δικαιϊκού πολιτισμού της Ευρώπης. 
Στην Αγγλία αυτό δεν ισχύει. Εκεί επικράτησε η αποικιακή νοοτροπία της αυτοκρατορίας και η νοοτροπία του Μεσαίωνα, που ήταν πάντοτε υπέρ του ισχυρού δανειστή και εις βάρος του φτωχού οφειλέτη. Αυτό ακριβώς είχε σατιρίσει ο Σαίξπηρ στο έργο του «Ο έμπορος της Βενετίας» με τον τύπο του τοκογλύφου Σάιλοκ. 
Σύμφωνα, λοιπόν, με το αγγλικό δίκαιο, ό,τι και αν συμφωνήσει και υπογράψει εις βάρος του ο οφειλέτης, ο οποίος βρίσκεται συνήθως στην ανάγκη να δανειστεί, ισχύει, έστω και αν είναι, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο και με το δίκαιο των άλλων χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης, αθέμιτο.

Για να καταλάβουν καλύτερα οι αναγνώστες μας, μπορείτε να μας δώσετε κάποιο παράδειγμα;

1ο παράδειγμα: Αν οδηγηθεί ο οφειλέτης, λόγω της μεγάλης ανάγκης που έχει να δανειστεί χρήματα, σε υπερδανεισμό, να δανειστεί δηλαδή περισσότερα χρήματα από όσα χρειάζεται για να κερδίσει περισσότερα ο δανειστής, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο μπορεί να μειωθεί το δάνειο μέχρι το αναγκαίο για την κάλυψη των αναγκών του οφειλέτη. Αυτό με το αγγλικό δίκαιο δεν μπορεί να γίνει.

2ο παράδειγμα: Αν ο δανειστής, εκμεταλλευόμενος την ανάγκη του οφειλέτη, αξιώσει μεγαλύτερο τόκο από εκείνον που ισχύει στις συναλλαγές, μπορεί ο οφειλέτης σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο να ζητήσει τη μείωσή του. Αυτό με το αγγλικό δίκαιο δεν γίνεται.

3ο παράδειγμα: Η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα τον Μάη του 2010 είναι γεμάτη με όρους που ισχύουν μόνο για τον οφειλέτη, ενώ δεν προβλέπεται, για χάρη της ισότητας, να ισχύουν αντίστοιχοι και για τον δανειστή. Ο οφειλέτης (η Ελλάδα) μπορεί, σύμφωνα με το δίκαιο των χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης (και της Ελλάδας), να ζητήσει τη ΜΗ εφαρμογή τους εις βάρος του. Σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο, δεν μπορεί.

4ο παράδειγμα: Ο οφειλέτης ενώ μπορεί, σύμφωνα με το δίκαιο της ηπειρωτικής Ευρώπης, να ζητήσει τη μείωση του χρέους κατά το ποσό που είναι «επαχθές», δεν μπορεί σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο γιατί δεν αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα. Θα μπορούσε να αναφέρει κανείς πολλά παραδείγματα, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα απέναντι στις χώρες της Ευρωζώνης και στο ΔΝΤ. Βεβαίως, όλα αυτά είναι αντίθετα προς το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Είναι, όμως, πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να βρει η Ελλάδα ή άλλο κράτος-οφειλέτης το δίκιο του σε διεθνή όργανα. Αυτό το ξέρουν καλά οι δανειστές μας.

Η κυβέρνηση, όταν υπέγραφε τη δανειακή σύμβαση, δεν το γνώριζε;

- Ασφαλώς το γνώριζε, αφού κάθε κυβέρνηση έχει όλες τις δυνατότητες να γνωρίζει καλά τις νομικές συνέπειες αυτών που υπογράφει. Σήμερα, η κυβέρνηση Παπαδήμου οφείλει, κατά τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης και με βάση το Σύνταγμα στο οποίο ορκίστηκε, να αρνηθεί την υπογραφή όρων που θα είναι αντίθετοι προς τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας μας.

Γιατί τα κάνει όλα αυτά η Ευρώπη και το ΔΝΤ, αφού είναι σε αντίθεση με το δίκαιο των λαών της ηπειρωτικής Ευρώπης;

- Τα κέντρα εξουσίας του χρηματοοικονομικού συστήματος που εκπροσωπεί το ΔΝΤ θέλουν να επιβάλουν και στην Ευρώπη αυτά που εφάρμοζαν στον Τρίτο Κόσμο. Η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο. Δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι της Ευρωζώνης υπέκυψαν σ” αυτές τις αξιώσεις και ανατρέπουν την ευρωπαϊκή νομιμότητα που καθιέρωσε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. 
Η κυρία Μέρκελ έχει ήδη διακηρύξει αυτήν την πολιτική, λέγοντας ότι θα προτείνει τη μεταβολή των Συνθηκών της ΕΕ, για να υποτάξει ο Βορράς τις χώρες του Νότου. Αυτό σημαίνει ότι, αντί για ένωση των λαών, επιχειρείται η κατοχή του Νότου από τον Βορρά. Αυτά όλα θυμίζουν έντονα την πορεία ανόδου του φασισμού και του εθνικοσοσιαλισμού στη δεκαετία του 1930.
http://www.koutipandoras.gr/article/111549/kasimatis-na-ti-simainei-aggliko-dikaio-poy-i-ellada-simera-poylaei-omologa-kai

Σάββατο, Απριλίου 12, 2014

Γ.Δελαστίκ:Να διώξουμε κλοτσηδόν αυτή την κυβέρνηση


...σε λίγα χρόνια θα πεθαίνουμε από υποσιτισμό και αρρώστιες, αν δεν διώξουμε κλοτσηδόν αυτή την κυβέρνηση και δεν αποχωρήσει αμέσως η Ελλάδα από τοευρώ και την ΕΕ.

Του Γ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Ωραία, όλοι οι Έλληνες κατάλαβαν ότι η καγκελάριος της Γερμανίας ήρθε στην Αθήνα για να βοηθήσει όσο μπορεί το δούλο της Αντώνη Σαμαρά να μην καταποντιστεί εντελώς στις ευρωεκλογές. Άλλο λόγο δεν είχε φυσικά η εξάωρη (!) παραμονή της στην κατεχόμενη Αθήνα. Όλοι οι Έλληνες κατάλαβαν επίσης ότι η Μέρκελ μετέθεσε για μετά το καλοκαίρι κάθε συζήτηση περί ελληνικού δημόσιου χρέους με στόχο να εκβιάσειτην… επόμενη ελληνική κυβέρνηση που θα έχει αντικαταστήσει την κατάπτυστηκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου! Ούτε καν οι Γερμανοί – οι οποίοι δεν φημίζονται καθόλου για την πολιτική τους οξυδέρκεια!- δεν πιστεύουν δηλαδή ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα μπορέσει να επιβιώσει η κυβέρνηση των σύγχρονων «Τσολάκογλου» στην Αθήνα.
Καλά και άγια όλα αυτά, αλλά τι ήθελε η Μέρκελ εκείνη την πολιτικά θανατηφόρα ατάκα στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Σαμαρά και το νόημά της ήταν ότι, αφού η Ελλάδα βγήκε με επιτυχία και δανείστηκε 3 δις. ευρώ από τις αγορές, το χρέος της είναι βιώσιμο»Τον έστειλε αδιάβαστο τον έλληνα πρωθυπουργό! Σε απλά ελληνικά, αυτό που είπε η Μέρκελ είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους! Φυσικά, χαζοί είναι οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι της ευρωζώνης να κάνουν «κούρεμα» του οποίου το κόστος θα καταβάλλουν αυτοί; Την προηγούμενη φορά, το 2012, με υπουργό οικονομικών τον Βενιζέλο πίεσαν και έγινε το «κούρεμα» γιατί αυτό διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, ακόμη και τις τράπεζες της Ελλάδας.Τώρα που αν γίνει «κούρεμα» του ελληνικού δημοσίου χρέους θα πρέπει να πληρώσουν κυρίως αυτοί – τα κράτη της ευρωζώνης, η ΕΚΤ, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης – δεν είναι ηλίθιοι να αποφασίσουν κάτι τέτοιο μόνοι τους! Γι’ αυτό έφτασε η Μέρκελ στο απερίγραπτο σημείο να δηλώνει ότι ένα δημόσιο χρέος που ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ είναι… βιώσιμο(!), ενώ το 129% του ΑΕΠ το 2009 σηματοδοτούσε τη… χρεοκοπία της Ελλάδας!
Έτσι κι αλλιώς όμως η πολιτική βοήθεια της Μέρκελ προς τον Σαμαρά δεν πρόκειται να πιάσει τόπο. Ούτε οι ψηφοφόροι θα πειστούν ότι «σώθηκαν» επειδή ο Σαμαράς δανείστηκε 3 δισεκατομμύρια, τα οποία έτσι κι αλλιώς οι έλληνες φορολογούμενοι και οι επόμενες κυβερνήσεις της Ελλάδας θα πρέπει να βρουν λεφτά για να ξεπληρώσουν, αφού μιλάμε για δεκαετή ομόλογα, ούτε όμως και οι πολιτικοί της «προσκολλήσεως» ποντάρουν πλέον στο «δίδυμο της συμφοράς» Σαμαρά – Βενιζέλου. Είναι χαρακτηριστική η στάση του Θόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος έγινε πάμπολλες φορές υπουργός από το ΠΑΣΟΚ, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι θα ψήφιζε τον Σαμαρά. Την Τετάρτη λοιπόν, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Βήμα FM, ανακοίνωσε ότι αυτή την εβδομάδα ψηφίζει… Ποτάμι! «Είναι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική που προσφέρει διέξοδο ψήφου για κεντροαριστερούς ψηφοφόρους» δήλωσε και πρόσθεσε με τη… «σοφία» των πολιτικών που προσκολλώνται σαν βεντούζα στην εκάστοτε εξουσία: «Δεν είναι δύναμη εναντίον της κυβέρνησης το Ποτάμι. Πολλές από τις θέσεις του είναι υπέρ της κυβέρνησης». Αφοπλιστικός! Πολύ σοβαρότερο πλήγμα για τις ελπίδες επιβίωσης της επονείδιστης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όμως ήταν ο οριστικός, όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή, προσανατολισμός του Φώτη Κουβέλη και της ΔΗΜΑΡ σε συμμετοχή σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε από τηλεοπτική συνέντευξη του στο Σκάι. Στην ερώτηση «θα ξαναμπαίνατε σε κυβέρνηση Σαμαρά;» ο Φ. Κουβέλης απάντησε: «Ούτε σε συγκυβέρνηση με τον κ. Βενιζέλο»! Τελεία και παύλα.
Στο μεταξύ, παρά το… «θρίαμβο» του Αντώνη Σαμαρά να δανειστεί 3 δις. που χρειάζονται μόνο για την προεκλογική εκστρατεία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ζει σε συνθήκες κόλασης. Τον Ιανουάριο οι εργαζόμενοι Έλληνες, μειώθηκαν και πάλι σε 3.613.286 άτομα, ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν έναντι των ανέργων του Ιανουαρίου του 2013 και έφτασαν στα 1.317.848 άτομα – ποσοστό 26,7% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Στο 56,8% ανήλθε η ανεργία των νέων έως 24 ετών. Χαρακτηριστικό της τραγικής των ανέργων είναι ότι από αυτά 1.317.848 άτομα μόλις… 157.921 (!) πήραν τον Φεβρουάριο επίδομα ανεργίας και… 1.150.000 δεν πήραν τίποτα! Η απόλυτη οικονομική τραγωδία σηματοδοτεί αφενός την κατάρρευση του όποιου κοινωνικού κράτους υπήρχε στην Ελλάδα και αφετέρου την ένταση και το βάθος της οικονομικής κρίσης. Είναι αποκαλυπτικό ότι από τους 857.448 γραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους τον Φεβρουάριο που ζητούσαν εργασία, άνω του 50% – 431.523 άτομα για την ακρίβεια – ήταν μακροχρόνια άνεργοι. Βρίσκονται δηλαδή σε κατάσταση ανεργίας πάνω από 12 μήνες. Ακόμη πιο τραγικό είναι ότι από αυτούς τους 857.448 εγγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ, οι 538.563 ανήκουν στην πιο παραγωγική ηλικία των 30 έως 54 ετών – ποσοστό 62.81%! Οι δύο στους τρείς!
Προϊούσα κατάρρευση της οικονομίας της χώρας δείχνει η κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης. Αν προστεθούν οι μη οικονομικά ενεργοί (γέροι, παιδία, νοικοκυρές και άνθρωποι εν γένει που ούτε εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), οι οποίοι ανέρχονται σε 3.386.498 στους ανέργους (1.317.848) προκύπτει το άθροισμα 4.704.346 ατόμων. Είναι δηλαδή …πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα περισσότερα από τα 3.613.826 άτομα που εργάζονται! Με τέτοια αναλογία τα πάντα σύντομα θα καταρρεύσουν – τόσο οι συντάξεις όσο και το δημόσιο σύστημα υγείας! Χωρίς υπερβολή, σε λίγα χρόνια θα πεθαίνουμε από υποσιτισμό και αρρώστιες, αν δεν διώξουμε κλοτσηδόν αυτή την κυβέρνηση και δεν αποχωρήσει αμέσως η Ελλάδα από τοευρώ και την ΕΕ.
*Δημοσιεύθηκε στο «Πριν» της Κυριακής 13 Απριλίου 2014


Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2014/04/blog-post_8865.html#ixzz2yhhUqqh6