Τρίτη, Μαρτίου 22, 2011

Απαισιοδοξία στο ΔΝΤ για τη στάση του πολιτικού κόσμου Στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι οι πολίτες, που είδαν να αλλάζει η ζωή τους από τη μία στιγμή στην άλλη, έδειξαν υπομονή, έβαλαν πλάτη πιστεύοντας τα συνθήματα του πρωθυπουργού, και έδωσαν μία μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει η Ελλάδα. Η ανταπόκριση του πολιτικού κόσμου δεν ήταν η ορθή


Μιχάλης Ιγνατίου

Οταν το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συζητά σε επίσημη συνεδρίαση για την ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να οδηγήσει έστω και ένα από τις χιλιάδες των φοροφυγάδων στη φυλακή... Και όταν οι μανδαρίνοι του ΔΝΤ διαπιστώνουν ότι οι πολιτικοί που πόνεσαν το λαό δικάζονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στις τηλεοπτικές οθόνες... Οταν γίνονται αυτές οι συζητήσεις από τους ξένους και ειδικά τους δανειστές μας, τότε με βεβαιότητα δικαιούμαι να υποστηρίξω ότι έχουμε πρόβλημα σαν χώρα. Η δε κυβέρνηση έχει διπλό πρόβλημα, διότι είναι ο πρωθυπουργός αυτός που υποσχέθηκε στον προσωπικό του φίλο Ντομινίκ Στρος Καν ότι μέχρι τον περασμένο Αύγουστο θα άνοιγαν τα κελιά των φυλακών για τους ενόχους.
Τότε -και η πληροφορία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα- ακούστηκαν και ονόματα. Και μάλιστα ο κ. Παπανδρέου παρουσιαζόταν εξαιρετικά χαρούμενος στους συνομιλητές του για το γεγονός ότι θα ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που θα κτυπούσε τα πολιτικά και οικονομικά κυκλώματα και θα ικανοποιούσε το κοινωνικό αίσθημα. Από τότε μέχρι σήμερα δεν συνέβη το παραμικρό, δεν υλοποιήθηκε καμία υπόσχεση και ο λαός δικαιολογημένα πιστεύει ότι στον τόπο μας δεν αλλάζει τίποτα όταν πρόκειται για τους πολιτικούς, οι οποίοι -αυτό αποδεικνύουν τα γεγονότα- αλληλοκαλύπτονται.
Την περασμένη Παρασκευή είχα την ευκαιρία να συζητήσω με σοβαρό παράγοντα του Ταμείου, που τους τελευταίους 10 μήνες έμαθε την Ελλάδα και τους πολιτικούς της απ' έξω και ανακατωτά. Εμεινα κατάπληκτος ακούγοντας τις απόψεις του για πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις και φεύγοντας από το επιβλητικό κτήριο της 19ης οδού ήμουν πεπεισμένος πως δεν υπάρχει σωτηρία.Οχι επειδή μας φταίνε οι ξένοι, αλλά επειδή εμείς οι ίδιοι ανεχόμαστε τα τερτίπια αυτών που μας κυβερνούν, ανεξάρτητα από κόμμα και παράταξη.
Μου έλεγαν λοιπόν οι δανειστές μας πως παρακολουθώντας από πολύ κοντά την κατάσταση έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν έχει αλλάξει τίποτα. Πληροφορήθηκα για υπουργό που επισκέφθηκε για 40 ώρες αμερικανική πόλη χωρίς να ενημερώσει τις αρμόδιες ελληνικές προξενικές αρχές και για να μην έχει ιστορίες και προβλήματα «καθάρισε» με δύο ψευτοσυναντήσεις και δύο συναντήσεις με δημοσιογράφους. Στο μεταξύ, πληρώθηκαν αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία, φαγητά και λοιπά έξοδα για έξι άτομα της συνοδείας του κυρίου υπουργού. Και η περίπτωσή του δεν είναι η χειρότερη.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με το Ταμείο είναι ότι οι πολιτικοί δεν αλλάζουν νοοτροπία. Είναι η χώρα βουτηγμένη μέσα στα προβλήματα αλλά η καλοπέραση -εις βάρος των φορολογουμένων- είναι φαινόμενο και κάκιστη συνήθεια. Αντίθετα, στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι οι πολίτες, που είδαν να αλλάζει η ζωή τους από τη μία στιγμή στην άλλη, έδειξαν υπομονή, έβαλαν πλάτη πιστεύοντας τα συνθήματα του πρωθυπουργού, και έδωσαν μία μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει η Ελλάδα. Η ανταπόκριση του πολιτικού κόσμου δεν ήταν η ορθή.
Οσο και να σας προκαλεί εντύπωση, στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις του λαού. Θεωρούν ότι κινδυνεύει το Πρόγραμμα Σταθερότητας που «κατασκευάστηκε» από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση, επειδή ο λαός απέσυρε την υποστήριξή του. Και είναι βέβαιοι ότι η αποτυχία έχει μεγαλύτερες πιθανότητες από την επιτυχία. Δέκα μήνες μετά την προσφυγή στο Ταμείο χωρίς προηγουμένως να γίνει η παραμικρή προσπάθεια για την οικονομία, σε μερικούς από εμάς η κατάσταση θυμίζει εκείνο το θλιβερό Απρίλη της περασμένης χρονιάς όταν ο πρωθυπουργός γονατιστός παρακαλούσε για βοήθεια. Κρίμα...
http://www.imerisia.gr
Η συνθεση ειναι απο το:www.greki-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου