Πέμπτη, Απριλίου 14, 2011

Γιατί θα πάμε οπωσδήποτε σε αναδιάρθρωση.


Το μνημόνιο απέτυχε και γι’ αυτό πλέον δεν αμφιβάλει κανείς. Εμείς από αυτό εδώ τοblog, ήδη από τις 4-5-2010, αλλά και πιο πριν, είχαμε πει Καλύτερα βρε Έλληνες να πτωχεύσουμε τώρα. Καλύτερα πτώχευση τώρα, είχαμε πει, παρά αργότερα. Τότε θα είναι πιο επώδυνη. Όμως κανείς από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις (γιατί ο λαός δυστυχώς στο πολιτικό μας σύστημα δεν παίρνει αποφάσεις) δεν ήθελε να ακούσει.

Τώρα αναγκαστικά και αφού πρώτα ξεφορτωθούν οι γερμανικές τράπεζες τα....
ελληνικά τοξικά ομόλογα (ήδη τα έχουν ξεφορτωθεί, τους μένουν μόνο κάπου γύρω στα 2 δις ακόμα), θα πάμε σε αναδιάρθρωση του χρέους, κατόπιν επιθυμίας της ίδιας της Γερμανίας κυρίως, αλλά και των άλλων πλεονασματικών χωρών της βόρειας Ευρώπης.

Γιατί θέλει η Γερμανία την αναδιάρθρωση χρέους; Είναι απλό. Όταν είσαι μέλος μιας νομισματικής ένωσης, δηλαδή έχεις το ίδιο σκληρό νόμισμα με τα άλλα κράτη της Ένωσης, τότε είναι νόμος της αγοράς ότι οι πλουσιότερες και παραγωγικότερες χώρες θα σχηματίζουν πλεονάσματα σε βάρος των αντιπαραγωγικών και φτωχότερων χωρών που θα δημιουργούν ελλείμματα. Δηλαδή πιο απλά. Τα ελλείμματα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας κ.λ.π. είναι τα πλεονάσματα της Γερμανίας και των άλλων Βόρειων.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, θα έπρεπε τα δημιουργούμενα πλεονάσματα να επενδύονται και πάλι στις ελλειμματικές χώρες. Αυτό για παράδειγμα κάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ μεταξύ των διαφόρων Πολιτειών, διαφορετικά οι ΗΠΑ θα διαλύονταν. Αυτό όμως δεν θέλει να το κάνει η Γερμανία κυρίως, η οποία ονειρεύεται την ηγεσία της στην Ευρώπη,  με την οικονομική δύναμη που της δίνουν τα πλεονάσματα που έχει. Αν αυτό συνεχιστεί, θα οδηγήσει φυσικά σε διάλυση της ΕΕ.

Για να μην οδηγηθεί όμως η ΕΕ σε διάλυση, κάτι που δεν συμφέρει και τη Γερμανία (σε ποιον θα ηγείται τότε και από ποιον θα κερδίζει;), η τελευταία επιδιώκει να επιβάλει στα ελλειμματικά κράτη, περιορισμό των ελλειμμάτων τους με εξαθλίωση των λαών τους (μνημόνια), χωρίς η ίδια να επιθυμεί να επενδύσει στα ελλειμματικά κράτη, για να μην χάσει από την οικονομική της δύναμη. Επειδή όμως όπως είπαμε το μνημόνιο, δηλαδή ο δραστικός περιορισμός του ελλείμματος δεν πρόκειται να επιτευχθεί (τουλάχιστον στην Ελλάδα), χωρίς την εκτόξευση του χρέους, τώρα η Γερμανία προσανατολίζεται στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ίσως (πακέτο) και της Ιρλανδίας και Πορτογαλίας.

Επομένως η αναδιάρθρωση, δηλαδή η ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας θα γίνει, όταν και όποτε το θελήσει η Γερμανία, αλλά θα γίνει. Εμείς πλέον έχουμε απολέσει την Εθνική μας Κυριαρχία, ακόμα και γι’ αυτό. Ο λαός θα εξαθλιωθεί και όταν οι μισθοί και τα ημερομίσθια γίνουν αμοιβές πείνας, τότε θα κάνουν την εμφάνισή τους επενδυτικά κεφάλαια.
Αν υπάρχουμε ως τότε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου