Τετάρτη, Μαΐου 18, 2011

Καραμέλα η συναίνεση


Στο πνεύμα των εταίρων-δανειστών της χώρας και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μίλησε χθες για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης εντός της Ελλάδας μεταξύ της κυβέρνησης, των κομματικών ηγεσιών, των θεσμικών εταίρων και της κοινωνίας προκειμένου να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.
Ο Γ.Α. ΠαπανδρέουΟ Γ.Α. Παπανδρέου«Υπάρχει εθνική αναγκαιότητα να αλλάξουμε την Ελλάδα και πρέπει να εκφραστεί η ενότητα», είπε χθες μιλώντας στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» μία μόλις μέρα μετά τις ασφυκτικές πιέσεις για εθνική συναίνεση που άσκησαν ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Ζ. Κ. Γιουνκέρ, ο επίτροπος για την οικονομία Ολι Ρεν αλλά και οι άλλοι εταίροι της χώρας που συμμετέχουν στην ευρωζώνη.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο, εξήγγειλε τις βασικότερες ρυθμίσεις του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος που καταρτίζει η κυβέρνηση για την τετραετία 2011-2015. Οι εξαγγελίες του περιείχαν νέα στοιχεία πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις νέες απαιτήσεις των εταίρων που επί της ουσίας γκρεμίζουν ό,τι μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένο.
Τα νέα μέτρα
Τα βασικότερα νέα μέτρα του δημοσιονομικού προγράμματος (στο σύνολό του θα ανακοινωθεί μάλλον την επόμενη εβδομάδα) είναι:
1Η εθελούσια έξοδος στο Δημόσιο. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι με την εθελούσια έξοδο δημοσίων υπαλλήλων, όπου είναι απαραίτητο, και με τις συνταξιοδοτήσεις (οι συνταξιούχοι δεν θα αντικαθίστανται) ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μέσα στην τετραετία θα μειωθεί κατά 150.000 ή ποσοστό 20%.
2Η εξίσωση μισθών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είπε ότι το νέο μισθολογικό πλαίσιο θα ευθυγραμμίζεται με αυτό του ιδιωτικού, θα είναι δικαιότερο, θα ανταμείβει την παραγωγικότητα και θα περιορίζει το μισθολογικό κόστος.
3Μηδενισμός (νέο στοιχείο) ή μείωση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στις εισηγμένες εταιρείες τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ), λιμανιών, διαχείρισης ύδατος (ΕΥΔΑΠ), ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και τυχερών παιγνίων. Οι πιο ώριμες από αυτές τις συναλλαγές θα προωθηθούν το συντομότερο.
Ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που ενδιαφέρει περισσότερο τους δανειστές της χώρας. Υπογράμμισε ότι στόχος είναι έσοδα 50 δισ. ευρώ, που θα μειώσουν το χρέος κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.
Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «θα αναλάβουμε οτιδήποτε επιπρόσθετο μέτρο για να διασφαλίσουμε τους στόχους μας του 2011 για τη μείωση του ελλείμματος». Απώτεροι στόχοι του προγράμματος, όπως είπε, είναι να μειωθεί το έλλειμμα στο 3% το 2014 και στο 1% το 2015, να γίνει βιώσιμο το χρέος της χώρας και να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.
Στο πλαίσιο του δημοσιονομικού προγράμματος ανακοίνωσε ακόμα:
**Τη συγχώνευση ή το κλείσιμο κρατικών οργανισμών που δεν εξυπηρετούν πλέον τον σκοπό τους.
**Την περικοπή της σπατάλης στη δημόσια διοίκηση.
**Την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, με στόχο να διατηρηθούν εκείνες που είναι κοινωνικά αναγκαίες.
**Επίθεση στη φοροδιαφυγή «που αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη».
Επίσης απέρριψε για ακόμα μια φορά τη λύση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους γιατί, όπως είπε, θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά παρά όφελος.
Πρωτοβουλίες για συναίνεση
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα των ημερών που είναι η συναίνεση, υπογράμμισε ότι είναι κυρίαρχη η ανάγκη να έχουμε μια νέα εθνική συναίνεση μέσα στην Ελλάδα. Είπε ότι οι εμπειρίες των τελευταίων χρόνων δεν επιτρέπουν εξωραϊσμούς ή μαγικές συνταγές, αλλά απαιτούν υπεύθυνη στάση, επιμονή και δέσμευση απ' όλους. Κι αυτό πρέπει, είπε, να εκφραστεί από την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες, τους κοινωνικούς εταίρους, τις ηγεσίες των κομμάτων. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια εθνική ανάγκη: να αλλάξουμε την Ελλάδα», τόνισε.
Πριν από την έκκληση Παπανδρέου για εθνική συναίνεση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής είχε δηλώσει στο Μέγκα ότι τις επόμενες ημέρες, με την εξειδίκευση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, θα κληθούν τα κόμματα και οι φορείς για να γίνει μια συζήτηση με στόχο να υπάρξει ένας άξονας πάνω στον οποίο θα επιδιωχθεί η εθνική συνεννόηση.
Ο κ. Πεταλωτής σε άλλες δηλώσεις του υποστήριξε ότι δεν υπάρχει όρος από την Ε.Ε. για εθνική συναίνεση ούτως ώστε να δοθεί η πέμπτη δόση, υποστήριξε όμως ότι η Ν.Δ. πρέπει να κατανοήσει αυτή την ανάγκη και τόνισε ότι ο πρόεδρός της ξέρει με ποιο τρόπο μπορεί να συμβάλει στη συναίνεση.
Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανή και η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Αν. Σαμαρά και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμπεριλάβει στο μεσοπρόθεσμο και προτάσεις της Ν.Δ. από το «Ζάππειο 2» ως ένδειξη καλής θελήσεως, ενώ το πρόγραμμα θα το ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πιθανόν με διάγγελμα, την επόμενη εβδομάδα. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου