Πέμπτη, Μαΐου 12, 2011

ECONOMIST: σε απελπιστική κατάσταση η Ελλάδα


«Απελπιστική» χαρακτηρίζει ο Economist την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Το περιοδικό κάνει αναφορά στις δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Christine Lagarde, προκειμένου να καθησυχάσει τους επενδυτές στον απόηχο της ανησυχίας τους για πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η κ. Lagarde δήλωσε σε γαλλική εφημερίδα, πως «Έχουμε αποκλείσει την αναδιάρθρωση. Επιπλέον, δεν υπάρχει θέμα για το αν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη».
«Δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση. Φεύγοντας από το ευρώ θα έλυνε το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, ωστόσο η χώρα δεν έχει βιομηχανίες τις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να ωφεληθεί. Η αποχώρηση από το ευρώ θα οδηγήσει σε αναπόφευκτη χρεοκοπία, αφού τα χρέη της είναι σε ευρώ. Κρίση επιπλέον θα προκαλούσε και αν οι Έλληνες πήραν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες, τοποθετώντας τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Εν συνεπεία, σε περίπτωση χρεοκοπίας θα μείνουν οι Έλληνες εκτός αγορών, δεν θα μπορέσει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της και έτσι θα επιβληθούν νέα μέτρα λιτότητας. Τέλος, η αποχώρηση από το ευρώ είναι πολύ πιθανό να αποκόψει της Ελλάδα από την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Jim Callaghan, του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας το 1967, όταν προσπάθησε να προβεί σε υποτίμηση της βρετανικής στερλίνας το ίδιο έτος, γεγονός που προκάλεσε προβλήματα με τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας. Με τον ίδιο τρόπο, αναφέρει το περιοδικό, «οι πολιτικοί σε ορισμένες περιπτώσεις ρίχνουν στάχτη στα μάτια».
Κάθετα, σαφέστατα και κατηγορηματικά ο Economist τονίζει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της μόνη της και ότι η μόνη της λύση θα ήταν μια ώθηση στη δημοσιονομική ένωση σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Όμως, συνεχίζει το άρθρο, η λύση αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί, έως ακατόρθωτο, καθώς, οι Γερμανοί θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα και από την άλλη η Christine Lagarde αδυνατεί να προτείνει και να προωθήσει αυτή την εναλλακτική στους Γάλλους ψηφοφόρους.
Περισσοτερα στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου