Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2011

Εναλλακτικά σενάρια για Ευρωζώνη


Εναλλακτικά σενάρια για Ευρωζώνη
"Φούντωσαν" χθες τα εναλλακτικά σενάρια για το μέλλον της Ευρωζώνης και τη σωτηρία του ευρώ, μία μέρα μετά τα υπονοούμενα του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί για μία Ευρώπη "δύο ταχυτήτων". Τη σκυτάλη πήρε η γαλλική εφημερίδα "Le Monde", βάσει της οποίας μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η πιθανότητα διχοτόμησης της Ευρωζώνης σε Βόρειους και Νότιους, η μαζική "κοπή" ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και η εισαγωγή νέων εθνικών νομισμάτων για εσωτερική χρήση, με το ευρώ να παραμένει το "κοινό" νόμισμα των οικονομιών της Ευρωζώνης...
Και αυτό συνέβη την ώρα που ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωνε από τη Ζυρίχη ότι "στόχος είναι να διατηρηθεί η πληρότητα της Ευρωζώνης με το σύνολο των 17 μελών της και να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα".
Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές των Βρυξελλών, ανέφερε στο μεταξύ ότι Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι συζήτησαν την πιθανότητα μιας μικρότερης Ευρωζώνης. Η πιθανότητα του να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη πάνω από μία χώρες, μετά και τις έντονες εξελίξεις στο μέτωπο της Ιταλίας αλλά και της Ελλάδας, αυξάνεται συνεχώς, ενώ πιθανό θα ήταν σε μια πιο σταθερή ζώνη του ευρώ "να συμμετέχουν πιο δυναμικές χώρες της ΕΕ"", σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου.
"Χρειάζεται να κινηθούμε πιο προσεκτικά, αλλά η αλήθεια είναι ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιους θέλουμε στην Ευρωζώνη και ποιοι απλώς δεν μπορούν να συμμετέχουν", επεσήμανε αξιωματούχος της ΕΕ που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του.Μιλώντας σε φοιτητές του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου (όπου βρίσκεται και το Ευρωκοινοβούλιο), ο Νικολά Σαρκοζί υποστήριξε ότι "είμαστε ήδη 27 κράτη και προφανώς τελικά θέλουμε να εντάξουμε και τα Βαλκάνια στην ΕΕ. Τότε θα γίνουμε 32 και πιθανόν ακόμα περισσότεροι. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι μπορεί να προκύψει ένα ομοσπονδιακό σύστημα -που αποτελεί το τελευταίο στάδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης- με 34 ή 35 κράτη".
Συνέχισε δε λέγοντας ότι "θα υιοθετηθεί το μοντέλο των δύο ταχυτήτων στην Ευρώπη, με τη μία ταχύτητα να κινείται στην κατεύθυνση της βαθύτερης ενοποίησης εντός της Ευρωζώνης και την άλλη στην προοπτική της συνομοσπονδίας της ΕΕ".
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ δήλωσε από την πλευρά του πως το πλήρωμα του χρόνου για τον σχηματισμό μιας μικρότερης ΕΕ έχει φτάσει. "Δυστυχώς, απλά πρέπει να ξεχάσουμε την Ευρώπη των "27". Απλά δεν βλέπω πως αυτά τα 27 κράτη θα μπορέσουν να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε ουσιαστική μεταρρύθμιση", ανέφερε σε συνέντευξή του στη "Die Zeit".
Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr
Α. ΜΕΡΚΕΛ
Ζητεί αλλαγή συνθηκών και μεταρρυθμίσεις
"Η Ευρώπη είναι σε κρίση. Είναι καιρός να αλλάξουμε τα πράγματα. Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει την Ευρώπη". Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ζητώντας επειγόντως αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών και μεταρρυθμίσεις.
Σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον επιστημόνων στο Βερολίνο η κ. Μέρκελ, χωρίς να κατονομάσει κάποια χώρα, τόνισε πως η Γηραιά Ηπειρος έχει ανάγκη κάτι περισσότερο από "δηλώσεις προθέσεων", για να επιλύσει την κρίση του χρέους. Χρειάζεται, όπως είπε, δράση.
Ζητώντας μάλιστα περισσότερη υπευθυνότητα πέραν των συνόρων κάθε χώρας στους κόλπους της ΕΕ, υπογράμμισε πως "οι ισπανικές ανησυχίες είναι επίσης γερμανικές ή ιταλικές ανησυχίες".
Κατά την Ανγκελα Μέρκελ, η κατάσταση στην Ευρώπη είναι τόσο δυσάρεστη, που ήρθε η ώρα των αλλαγών. "Ηρθε η ώρα για την υπέρβαση. Η πολιτική κοινότητα δεν θα μπορέσει να επιβιώσει, εάν δεν μπορέσει να χειριστεί τις αλλαγές", εξήγησε.
Διακήρυξε, τέλος, πως χρειάζεται αλλαγή των συνθηκών: "Οι κοινές συμφωνίες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης μας προστατεύουν όλους. Αν δεν τηρούνται, θα πρέπει ένας ευρωπαϊκός θεσμός να έχει το δικαίωμα να μπορεί να παρεμβαίνει σε έναν εθνικό προϋπολογισμό, για τον οποίο έχουν διατυπωθεί αντιρρήσεις. Αν υπάρχει αυτό το μέτρο, τα εθνικά Κοινοβούλια θα καταρτίζουν κατά κανόνα προϋπολογισμούς που αντιστοιχούν στις απαιτήσεις του Συμφώνου".
"Σε διαφορετική περίπτωση", πρόσθεσε, "είμαι υπέρ της προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή άλλου κράτους-μέλους κατά της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο".
ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Κατώτεροι των περιστάσεων
Η οπερέτα, που παρακολουθούν εδώ και ημέρες άναυδος και απελπισμένος ο ελληνικός λαός και εξοργισμένες πλέον οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, των ΗΠΑ και οι γνωστές δάνειες δυνάμεις, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια περίτρανη απόδειξη της βασικής αιτίας που μας έφθασε μέχρι εδώ.
Πολιτικές ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων προσπαθούν να βάλουν "χέρι" στα μπουκάλια του μπαρ του Τιτανικού, την ώρα που μόνο η πλώρη έχει απομείνει έξω από το νερό. Να κυβερνήσουν και να μην κυβερνήσουν, να φορτώσουν ευθύνες στους άλλους και να απαλλαγούν από τις δικές τους, να "δέσουν" εσωκομματικούς αμφισβητίες και να εξουδετερώσουν επίδοξους δελφίνους. Με ψέματα, πολιτικές ακροβασίες, διαδικαστικά τερτίπια και με κακοποίηση των θεσμών, απλώς νομίζουν ότι θα αποτρέψουν το αναπόφευκτο. Να αποδοθεί στο πολιτικό σύστημα η ευθύνη, που του ανήκει, για την τραγωδία που σήμερα βιώνει η χώρα. Με τους χειρισμούς τους μάλλον φέρνουν πιο κοντά αυτή τη στιγμή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου