Παρασκευή, Δεκεμβρίου 09, 2011

Φτώχεια ώρα μηδέν...

News // Ελλάδα //
Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών,του Τμήματος Στατιστικής,ένας στους πέντε Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Συγκεκριμένα,υπάρχουν 838.910 χιλιάδες νοικοκυριά,με 2.190.933 μέλη που ζούν με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από τις 12.852 ευρώ.

Οι ανισότητες στα εισοδήματα είναι μεγάλες.
Ο δείκτης που εξετάζει το μερίδιο του εισοδήματος του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού,προς το εισόδημα του φτωχότερου 20% του πληθυσμού,έχει αριθμό ίσο με το 5.

Δηλαδή,αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο του εισοδήματος του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού,είναι πέντε φορές υψηλότερο από το εισόδημα του φτωχότερου 20% του πληθυσμού.

Επιπλέον,πάνω από το 80% του δείγματος,πιστεύει πως ο δείκτης της προσδοκώμενης φτώχειας τους προσεχείς 12 μήνες θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Το 1/3 των Ελλήνων ζουν με λιγότερα από 470 ευρώ μηνιαίως, ενώ 1 στα 5 παιδιά ζει επίσης κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Μιλάμε πλέον -και επισήμως;- για την κοινωνία των 2/3!

Ούτε αυτοί όμως αισθάνονται ασφαλείς, αφού το 60% δηλώνουν ότι ζουν με το φόβο ότι μία ημέρα μπορούν να ξυπνήσουν φτωχοί, «εφιάλτης» που συνδέεται άμεσα με το ότι το 50% πιστεύει ότι φτωχός μπορεί κανείς να «καταντήσει» από κάποιο τυχαίο γεγονός, πχ αρρώστια, απόλυση σε προχωρημένη ηλικία.

Όπως αποδεικνύεται, το πρόσωπο του κοινωνικού κράτους, παρά τις επανειλημμένες «πλαστικές επεμβάσεις» εξακολουθεί να φαίνεται «χλωμό» στον πολίτη, αδύναμο να του προσφέρει ασφάλεια.

Ενδεικτική της όλης κατάστασης η ουρά για τα συσσίτια του Δήμου Αθηναίων στην οδό Σοφοκλέους είναι πιο μεγάλη από ποτέ .
Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου δίνει πλέον πάνω από 3.000 συσσίτια τη μέρα.
Σε αυτά έχουν προστεθεί τα περίπου 400 συσσίτια που προσφέρει η Εκκλησία κάθε βράδυ σε συνεργασία με τον δήμο.
http://www.metrogreece.gr/ArticleDetails/tabid/82/ArticleID/33377/Default.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου