Παρασκευή, Φεβρουαρίου 24, 2012

Financial Times: Η τρόικα επανιδρύει το ελληνικό κράτος!


Oι Financial Times αναφέρουν ότι οι εταίροι μας έχουν προωθήσει την«ίδρυση του κράτους από την τρόικα» ξεσκεπάζοντας το δρόμο,όπου ο Γιώργος μας οδήγησε για να μην αναλάβει εκείνος ως Πρωθυπουργός την πολιτική ευθύνη της διόρθωσης του χάους, που δημιούργησε ο πατέρας του.
* - ''Σύμφωνα με έγγραφα που εξασφαλίσαμε η Ευρώπη ανέλαβε τη κυβέρνηση της Ελλάδας για δύο χρόνια''
* -
 Δεν κρύβει το δημοσίευμα τις βρετανικές επιδιώξεις ευρω-καταστροφής : 
''Οι δύσπιστοι ηγέτες της ευρωζώνης ετοιμάζουν ελληνική κατάρρευση μέσα στον επόμενο χρόνο''
* - ''Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο ώστε να αποτύχει, γιατί πολλοί από τους στόχους είναι αδύνατον να επιτευχθούν''
* - ''Είναι το τίμημα της διάσωσης από στάση πληρωμών και κοινωνική αναταραχή''

Όσο και εαν οι Άγγλοι και συνεπώς και οι...
Financial Times ονειρεύονται ή επιδιώκουν την κατεδάφιση της Ε.Ε, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το σημερινό δημοσίευμα που ουσιαστικά συμπεραίνει πως ''το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο ώστε να αποτύχει, γιατί πολλοί από τους στόχους είναι αδύνατον να επιτευχθούν''. Η αιτία, σύμφωνα με...
την εφημερίδα,είναι πως απαιτούνται μέσα σε λίγες ημέρες ανέφικτα πολλές δράσεις που''αντιστοιχούν σε μικροδιαχείριση της κυβέρνησης της χώρας για δύο χρόνια''.
Οι απαιτήσεις της τρόικας, όπως γράφεται χαρακτηριστικά, ξεπερνούν τις 38 αλλαγές σε δαπάνες, φόρους και μισθούς μέχρι το τέλος του μήνα, που σημαίνει πως ξαφνικά πρέπει να γίνουν όλα όπως:
- σαρωτικές αλλαγές στις δικαστικές διαδικασίες
- συγκέντρωση της ασφάλισης υγείας
- ολοκλήρωση ακριβούς κτηματολογίου
- εξαγορά νέου ηλεκτρονικού συστήματος για την φοροείσπραξη
- αλλαγή του τρόπου συνταγολόγησης φαρμάκων
- καθορισμό ελάχιστων αποθεμάτων αργού πετρελαίου

Αναλυτές της αγοράς σχολιάζουν στους Financial Times πως ουσιαστικά μιλάμε για ίδρυση κράτους!
ιαβάστε όλο το δημοσίευμα με τον χαρακτηριστικό τίτλο :
Η τρόικα …επανιδρύει το ελληνικό κράτος
''Οι πιστώτριες χώρες της Ευρώπης απαιτούν 38 συγκεκριμένες αλλαγές στα ελληνικά προγράμματα δαπανών, φόρων και μισθών μέχρι το τέλος του μήνα κι έχουν απαριθμήσει επιπλέον μεταρρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε μικροδιαχείριση της κυβέρνησης της χώρας για δύο χρόνια, σύμφωνα με έγγραφα που εξασφάλισαν οι Financial Times.

Οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε τρία ξεχωριστά μνημόνια συνόλου 90 σελίδων, είναι το τίμημα που δέχτηκε να πληρώσει η Ελλάδα για να εξασφαλίσει την δεύτερη συμφωνία διάσωσης 130 δισ. ευρώ και να αποφύγει την στάση πληρωμών, που η κυβέρνηση φοβάται ότι θα ρίξει την ελληνική κοινωνία στην αναταραχή.
 

Τα μέτρα ποικίλουν από σαρωτικές αλλαγές στις δικαστικές διαδικασίες, συγκέντρωση της ασφάλισης υγείας και ολοκλήρωση ακριβούς κτηματολογίου, μέχρι την εξαγορά νέου ηλεκτρονικού συστήματος για την φοροείσπραξη, την αλλαγή του τρόπου συνταγολόγησης φαρμάκων και τον καθορισμό ελάχιστων αποθεμάτων αργού πετρελαίου.
 

«Το πρόγραμμα είναι πολύ, πολύ πιο φιλόδοξο από μια οικονομική μεταρρύθμιση. Πρόκειται για ίδρυση κράτους, όπως το εννοούμε κατά κανόνα σε παραδοσιακές χαμηλού εισοδήματος περιπτώσεις» δήλωσε ο κ. Mujtaba Rahman, ευρωπαϊκός αναλυτής της Eurasia Group.
 

Στις πιο επείγουσες κινήσεις περιλαμβάνεται σε 10σέλιδη λίστα με «προκαταβολικές κινήσεις» που πρέπει να ολοκληρωθούν ως την Τετάρτη προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να δώσουν το τελικό «πράσινο φως» στην έκτακτη συνεδρίαση της Πέμπτης.
 

Τα 38 μέτρα είναι ένα μίγμα από νόμους που πρέπει να εγκρίνει η βουλή, υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα, που επηρεάζουν όλο το δίχτυ της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας, από τις δαπάνες υγείας μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση και την είσπραξη φόρων.
 

Λίγα μόνο από τα μέτρα καταγράφονται ως ολοκληρωμένα ή στην διαδικασία της εφαρμογής, μεταξύ των οποίων η πολυσυζητημένη μείωση των συντάξεων 300 εκατ. ευρώ και τα 325 ευρώ σε άλλες περικοπές δαπανών. Οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις εμπίπτουν σε έξι κατηγορίες, με τις περισσότερες αλλαγές στις περικοπές δαπανών, τις τραπεζικές ρυθμίσεις και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
 

Ανάμεσα στα μέτρα που πρέπει να ολοκληρωθούν στις επόμενες επτά ημέρες, είναι μειώσεις φαρμακευτικών κρατικών δαπανών κατά 1,1 δισ. ευρώ, ολοκλήρωση 75 καθολικών ελέγχων και 225 ελέγχων ΦΠΑ μεγαλο-οφειλετών, καθώς και απελευθέρωση επαγγελμάτων όπως τα σαλόνια ομορφιάς, οι ξεναγοί και τα κέντρα αδυνατίσματος.
 

Ακόμη και οι πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις πρέπει να ολοκληρωθούν ταχέως. Στο προσχέδιο του 49σέλιδου «συμφώνου κατανόησης για συγκεκριμένες προϋποθέσεις οικονομικής πολιτικής» με ημερομηνία 9 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνονται δεκάδες μέτρα που πρέπει να ολοκληρωθούν στο πρώτο μισό του έτους.
 

Πολλά από τα διαρθρωτικά μέτρα είχαν συμφωνηθεί το 2010 στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης, αλλά είχαν μπλοκαριστεί από ομάδες συμφερόντων με επιρροή, εργατικά σωματεία και ορισμένους υφυπουργούς στα οικονομικά υπουργεία.
 

Ο κ. Rahman τονίζει ότι η κλίμακα και η ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται, δημιουργεί το ερώτημα μήπως οι δύσπιστοι ηγέτες της ευρωζώνης ετοιμάζουν την Ελλάδα για να καταρρεύσει μέσα στον επόμενο χρόνο.
 

«Ακόμη κι αν κατανοήσουμε την επιτακτική πολιτική ανάγκη, το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο ώστε να αποτύχει, γιατί πολλοί από τους στόχους είναι αδύνατον να επιτευχθούν,»συμπεραίνει''.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου