Κυριακή, Απριλίου 01, 2012

Μοντέλο Βουλγαρίας με μισθούς 140 έως 200 ευρώ!



Πετρόπουλος Α.
 
Μοντέλο εκ περιτροπής εργασίας, με απασχόληση από 1 έως 4 ημέρες την εβδομάδα και με μισθούς που θα ζήλευε και ο... Πόουλ Τόμσεν, καθώς κυμαίνονται από 140 έως 200 ευρώ τον μήνα, δηλαδή χαμηλότερους και από αυτούς που ισχύουν στη Βουλγαρία, είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Επιχειρήσεις και εργοδότες εκμεταλλεύονται τις νέες μνημονιακές ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, ρίχνοντας στα... τάρταρα τις αμοιβές μέσω εκβιαστικών ατομικών συμβάσεων εργασίας ή κάνοντας χρήση της εκ περιτροπής εργασίας. Επιπλέον οι ραγδαίες μειώσεις μισθών όχι μόνο δεν βοηθούν την αύξηση της απασχόλησης, αλλά ενισχύουν τη "μαύρη εργασία". Τους πρώτους δύο μήνες το ΣΕΠΕ επαλήθευσε ότι από τους 9.319 εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνταν στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν οι 3.104 δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που αφορούν τους πρώτους δύο μήνες του 2012, περί τις 150.000 επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλουν μισθούς για διάστημα έως και 3 μήνες, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι να δουλεύουν χωρίς μισθό. Ταυτόχρονα, το ίδιο διάστημα 8.001 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης και άλλες 5.492 σε εκ περιτροπής εργασία με συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου. Τέλος, 2.816 συμβάσεις μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασία με μονομερή απόφαση του εργοδότη και το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 6.940% σε σχέση με το 2010.
Για πρώτη φορά οι νέες προσλήψεις με μερική ή με εκ περιτροπής εργασία υπερβαίνουν τις προσλήψεις με πλήρη απασχόληση. Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς το 51% των νέων προσλήψεων αφορούσε ευέλικτες μορφές απασχόλησης και αναλόγως μειωμένους μισθούς.

Ελεύθερη πτώση μισθών
Η υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας αντικαθιστά πλέον κάθε άλλη συμφωνία σε επιχειρησιακό επίπεδο, μετά τον δραστικό περιορισμό των κλαδικών συμβάσεων και την απαγόρευση επέκτασης των κλαδικών ομοιεπαγγελματικών συμβάσεων σε επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης, όπως προβλέπει το άρθρο 37 του Ν. 4024/11. Με βάση τις εκτιμήσεις, ένας στους τέσσερις εργαζομένους έχει πλέον ατομική σύμβαση εργασίας, ενώ σε ισχύ παραμένουν μόνο 40 κλαδικές συμβάσεις. Μετά την ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου, 45 επιχειρήσεις έχουν υπογράψει συμβάσεις εργασίας με μειώσεις μισθών κατά μέσον όρο 20%.
Πέρα από τη μείωση κατά 22%, την οποία έχουν υποστεί 350.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με βάση την εθνική συλλογική σύμβαση, στην περίπτωση που δεν υπογραφούν νέες κλαδικές συμβάσεις οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα βρεθούν σε ελεύθερη πτώση, ξεπερνώνοντας σε αρκετές περιπτώσεις και το 50%, καθώς είτε με επιχειρησιακές είτε με ατομικές συμβάσεις οι αποδοχές θα μπορούν να πέσουν στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης, δηλαδή στα 586 ευρώ μεικτά.

Μοντέλο υποαπασχόλησης, με μισθό 140 ευρώ
Η εταιρία Phone Marketing, που δραστηριοποιείται «στον τομέα παροχής ολοκληρωμένων Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφορίας», πρότεινε στους εργαζόμενους να εργάζονται είτε 2 ώρες την ημέρα είτε 8 ώρες αλλά μία ημέρα την εβδομάδα, δικής τους επιλογής, και με αποζημίωση 140 έως 160 ευρώ τον μήνα. Η εταιρεία εδώ και 17 μήνες καθυστερούσε την πληρωμή των εργαζομένων, δινοντάς τους κάποια χρήματα έναντι, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους. Με αντίστοχες μειώσεις μισθών βρίσκονται οι 60 συμβασιούχοι που δουλεύουν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΟΤΕ στην Πάτρα, οι οποίοι συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους και προχθές απέκλεισαν συμβολικά το μέγαρο του Οργανισμού στην Πάτρα. Από τους 500 εργαζομένους που είχε η συγκεκριμένη υπηρέσια, μέσα σε 2 χρόνια έχουν απομείνει 60, που πληρώνονται με το ιλιγγιώδες ποσό των 470 ευρώ τον μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου