Μια μέρα βροχερή απομακρύνθηκε με το αγαπημένο της άλογο. Η βροχή δυνάμωσε. Το κορίτσι λούφαξε κάτω από την κοιλιά του ζώου για να προστατευτεί. Το άλογο παρέμεινε ακίνητο για ώρες, μέχρι να σταματήσει η μπόρα. Οταν τους βρήκαν, το σώμα και των δυο είχε παγώσει. Λίγο καιρό μετά, το άλογο πέθανε, η Δήμητρα Ματάλα άντεξε περισσότερα χρόνια...
Οχι, όμως, όσα ονειρευόταν. Λουφαγμένη στο κελί της στις γυναικείες φυλακές του Ελεώνα στη Θήβα, σε μια δυνατή κρίση λόγω χρόνιας αναπνευστικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), απομεινάρι εκείνης της βροχερής ημέρας, βρέθηκε νεκρή κρατώντας σφιχτά το κραγιόν της. Νωρίτερα εκλιπαρούσε για βοήθεια...
«Πήγε τσάμπα, για λίγο οξυγόνο», καταγγέλλει στην «Ε» ο σύντροφός της Δημήτρης Προεστός, κρατούμενος στις φυλακές Γρεβενών. Τα τελευταία οχτώ χρόνια, η Δήμητρα ήταν ο άνθρωπός του. Εκαναν όνειρα, ένα σπίτι, ένα παιδί...
Τι συνέβη;
Οπως ανέφερε προ ημερών στην «Ε» και τη Βάνα Φωτοπούλου έγκλειστη στον Ελεώνα, όταν οι συγκρατούμενές της είδαν την άτυχη γυναίκα να καταρρέει, πάτησαν το «κουμπί ανάγκης» και ειδοποίησαν τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι όμως καθυστέρησαν τουλάχιστον 10 λεπτά να μπουν στο κελί. Οταν πια αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει, ήταν ήδη αργά.
Η επίσημη εκδοχή της φυλακής αναφέρει πως «ήταν χρήστης ουσιών, σηκώθηκε το πρωί κανονικά, συνομίλησε με τις συγκρατούμενές της, έφτιαξε καφέ και ξαφνικά λιποθύμησε. Οι υπάλληλοι που ειδοποιήθηκαν τη μετέφεραν στο ιατρείο της φυλακής, όπου έγινε προσπάθεια ανάνηψης. Οταν στη συνέχεια διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Θηβών, διαπιστώθηκε ότι ήταν νεκρή».
Σύμφωνα με καταγγελίες στην «Ε», η Δήμητρα, ενώ έπασχε από σοβαρή πάθηση, δεν διέθετε στο κελί της τα απαραίτητα φάρμακα που θα μπορούσαν να την προστατέψουν σε περίπτωση σοβαρής κρίσης, δηλαδή λίγο οξυγόνο. «Δεν είχε ούτε καν τέτοιο», καταγγέλλει ο Προεστός. Η οικογένεια ανέφερε στον δικηγόρο της Ν. Τσιρώνη ότι τον τελευταίο καιρό η Δήμητρα ακουγόταν ανήσυχη.
«Οχι τώρα»
Το βράδυ πριν πεθάνει, χτυπούσε το κουδούνι. Επειτα από ώρα, όπως καταγγέλλει ο συνήγορός της, πήγε ο αρχιφύλακας, από το οποίον ζητούσε επίμονα τα χάπια της γιατί δεν ένιωθε καλά. «Οχι τώρα, το πρωί», φέρεται να ήταν η απάντησή του! «Δεν της έδωσε ποτέ τα χάπια της», υποστηρίζει ο Ν. Τσιρώνης. Στις φυλακές του Ελεώνα υπάρχει ένας γιατρός κάθε δεκαπέντε μέρες.
Η προφυλάκιση
Είχε συλληφθεί το 2011 επειδή στην κατοχή της βρέθηκαν 30 γραμμάρια ναρκωτικών. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, ο εισαγγελέας της Σπάρτης άσκησε δίωξη για αγορά και κατοχή παρά μη τοξικομανούς. Στην Ασφάλεια, όπου κρατήθηκε, εμφάνισε στερητικά σύνδρομα. Στο Νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε, οι γιατροί πιστοποίησαν πως είναι τοξικομανής. Ο εισαγγελέας λέει όχι στην προφυλάκιση. Αντιθέτως, «ο ανακριτής, λάβρος εναντίον, νιώθει ότι στο πρόσωπό της θα εξαλείψει το κακό» και προτείνει προφυλάκιση. Ενάμιση μήνα μετά, μπαίνει φυλακή. Ηταν η χαριστική βολή.
Το ότι η γυναίκα ήταν χρήστης, βεβαίως, δεν νομιμοποιεί την «ανίατη πνευμονοπάθεια» του σωφρονιστικού συστήματος, που επιβιώνει χάρη στο οξυγόνο που κλέβει από κρατουμένους και συγγενείς τους. Τι σημαίνει ότι ήταν χρήστης; Πώς έπρεπε να πεθάνει; Σαν το σκυλί πίσω από μια πόρτα καλώντας για βοήθεια;
Οι σπουδές
Ο,τι έλεγε αυτή η γυναίκα, συνήθως το έκανε και πράξη, περιγράφει ο Δ. Προεστός. «Εγώ θα πεθάνω πρώτη», του έλεγε. Κάποιοι την έκαναν να τηρήσει τη δραματική της υπόσχεση. Αγαπούσε τα παιδιά. Σπουδές στην Ελλάδα, την Ολλανδία, πτυχίο, διδακτορικό, διδασκαλία σε παιδιά και μετά «μάθαινε γράμματα στις γυναίκες στη φυλακή», συμμετοχή σε θεατρικές παραστάσεις...
Και τη ζωή της, αν μπορούσε θα την έδινε για την κυρα-Τασία, τη μάνα της που λάτρευε, για τη Σπάρτη όπου ονειρευόταν να επιστρέψει με την αποφυλάκισή της. Σκληρός άνθρωπος, δεν δεχόταν «μύγα στο σπαθί της». Μια φορά είχε δώσει μπουνιά σε αρχιφύλακα αντιδρώντας σε προσβολή του.
Η αλληλογραφία
Η τελευταία αλληλογραφία από τον Ελεώνα στις Φυλακές των Γρεβενών ήταν μία κάρτα στον Προεστό, την οποία εκείνος δεν κατάφερε να διαβάσει ποτέ. Από τα Γρεβενά την επέστρεψαν πίσω, όπως λέει. Γιατί; Στην Υπηρεσία, πολλές φορές η εξήγηση περιορίζεται σε ένα αναιτιολόγητο «έτσι»!
«Η κατάσταση στον Ελεώνα είναι τραγική», αναφέρει ο Δ. Προεστός, που όσο περνούν οι ώρες τόσο εντονότερα θυμάται τα λόγια της Δήμητρας. «Δίχως γιατρούς, χωρίς θέρμανση, δίχως τα στοιχειώδη», καταγγέλλει.
Πριν από τον Ελεώνα, είχε μεταφερθεί στις φυλακές των Διαβατών. Κι εκεί είχε περάσει δυνατές κρίσεις άσθματος, αλλά όπως υποστηρίζει ο σύντροφός της: «Ηταν παρόντες, την προλάβαιναν, χίλιες φορές να την είχαν κρατήσει στα Διαβατά».
Οταν την πήγαν στον Ελεώνα, ζήτησε να την προσέχουν λόγω της πάθησής της: «Μόνο αυτό δεν θέλω να μου συμβεί», τους έλεγε. Κι εκείνοι απαντούσαν: «Εμείς ξέρουμε τι κάνουμε»...
Το πρώτο εύρημα των ιατροδικαστών, όπως υποστηρίζει ο Ν. Τσιρώνης, πιστοποιεί πως η αιτία θανάτου της είναι «εγκεφαλική αιμορραγία». Θα ακολουθήσουν τοξικολογικές εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί τι την προκάλεσε.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτό που αναφέρει ο σύντροφός της Δ. Προεστός και πιστοποιεί ο δικηγόρος της: δεκαπέντε ημέρες πριν η γυναίκα πεθάνει, είχε πέσει, είχε χτυπήσει το κεφάλι και της είχαν κάνει δέκα ράμματα. Τότε, όπως ανέφερε και η οικογένειά της στον συνήγορο, δεν είχαν ελέγξει την κατάστασή της -ως όφειλαν-, ώστε να δουν εάν έχει προκληθεί από το πέσιμο εσωτερική αιμορραγία.
Αναμένονται οι τοξικολογικές εξετάσεις που θα πιστοποιήσουν τα ακριβή αίτια του θανάτου αυτής της γυναίκας, η ιστορία της οποίας θρέφει με δεκάδες άλλες τον «εφιάλτη» του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=338501
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου