Παρασκευή, Μαΐου 31, 2013

Έξοδο στις αγορές το 2018 προβλέπει η Διεθνής Ένωση Τραπεζών


Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Το πρόγραμμα δεν βγαίνει, οι ευχές δεν πείθουν ότι η ανάπτυξη έρχεται, αντίθετα η ύφεση βαθαίνει το 2013, η προοπτική ανάκαμψης για το 2014 απομακρύνεται και οι αποκρατικοποιήσεις καθυστερούν.

Το newpost έγραφε μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του ΟΟΣΑ ότι η εικονική αισιοδοξία θα γυρίσει μπούμερανγκ, οι αγορές περιμένουν τα αποτελέσματα  που υπόσχεται με μεγάλη αισιοδοξία η ελληνική κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι οδυνηρές, ενώ θα έπρεπε να  προετοιμαστούμε για τα χειρότερα συνεχίζουμε να κάνουμε την προεκλογική καμπάνια της Μέρκελ.  

Μάλιστα σημειώναμε με νόημα ότι ο πανικός του κ. Στουρνάρα ήταν τέτοιος που βγήκε στο Reuters να ανακοινώσει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων το 2014! Μιλώντας ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως η έκδοση ομολόγων που θα επιδιώξει η Ελλάδα να προχωρήσει εντός του 2014 θα είναι μικρή. 

Η ερώτηση μας ήταν συγκεκριμένη, ποια οι σκοπιμότητα μιας τέτοιας αναγγελίας ένα χρόνο πριν; 

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι, τρις… η Διεθνής Ένωση Τραπεζών (IIF) άδειασε τον Υπουργό Οικονομικών συνιστώντας προσεκτικούς χειρισμούς σε ό,τι αφορά τον χρόνο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, πέρα από συμβολικά ποσά.

Και όλα αυτά σε έκθεσή της, την ώρα που ο Γιάννης Στουρνάρας απερίσκεπτα και επιπόλαια  αναφέρει ότι η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο για μικρή έξοδο το 2014  αλλά και η κυβέρνηση να κλείνει τα αυτιά της και να μην συμμερίζεται τις δυσμενείς προβλέψεις του ΟΟΣΑ για ύφεση και το 2014.

Ο κ. Στουρνάρας ακούει μόνο τις Γερμανικές «Σειρήνες» που όπως και στη μυθολογία, με το  γοητευτικό τραγούδι τους παγίδευαν τους ανυποψίαστους ταξιδιώτες, που είτε ξεχνούσαν τον προορισμό τους, είτε κατασπαράζονταν απ΄ αυτές. 

Η Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη στην ύφεση και την ανεργία και ο έλληνας υπουργός οικονομικών επανέλαβε την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία θα περάσει σε θετική ανάπτυξηκοντά στο 1%. 

Το IIF, χωρίς περιστροφές χαρακτηρίζει επίφοβη μια έξοδο της χώρας μας στις αγορές το 2014, καθώς θα αύξανε το κόστος δανεισμού και εκφράζει μάλιστα την εκτίμηση ότι η τρόικα δεν θα το επιτρέψει πριν η ανάπτυξη αγγίξει το 3,2% σε ετήσια βάση, κάτι που κατά τη Διεθνή Ένωση Τραπεζών δεν αναμένεται πριν το 2018. 

«Σημαντικά ποσά δανεισμού με υψηλότερο κόστος θα μπορούσαν πιθανώς να επηρεάσουν αρνητικά τις επίσημες προβλέψεις βιωσιμότητας του χρέους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. 

Και συνεχίζει: 

«Γι' αυτό, ο δανεισμός από τις αγορές είναι πιθανό να εμποδιστεί από την τρόικα μεχρι η ανάπτυξη να επιστρέψει σε ετήσιους ρυθμούς της τάξεως του 3,2% που προβλέπει το πρόγραμμα για το 2015-2020. Το πρόγραμμα πράγματι προβλέπει μικρά αλλά αυξανόμενα ποσά εκδόσεων να ξεκινούν μόλις το 2018, με πλήρη έξοδο στις αγορές όχι πριν το 2020».

http://newpost.gr/post/220511/eksodo-stis-agores-to-2018-provlepei-i-diethnis-enosi-trapezon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου