Δευτέρα, Φεβρουαρίου 03, 2014

Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας: Νέες μορφές εργασιακών σχέσεων ή αλλιώς σύγχρονη μορφή δουλείας

Δεδομένα προγράμματος κοινωφελούς εργασίας (ενδεικτικά):
- Το ημερήσιο «φιλοδώρημα» για τις υπηρεσίες των εργαζομένων είναι 17€-19€, χωρίς να πληρώνονται οι επίσημες αργίες.
Δεν δικαιούνται επίδομα τέκνων και δεν αναγνωρίζεται μισθολογικά η προϋπηρεσία τους
Δεν δικαιούνται κανονική ή αναρρωτική άδεια και μειωμένο ωράριο για τα παιδιά.
Δεν καλύπτονται σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος
«Υπενοικιάζονται» για να προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλους φορείς από αυτόν...
στον οποίο προσλήφθηκαν
-Δεν υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος οι μήνες απασχόλησης στο πρόγραμμα
- Μετά την λήξη του προγράμματος, χάνουν τα ελάχιστα δικαιώματα των μακροχρόνιων ανέργων

Δεδομένα στον δημόσιο τομέα (ενδεικτικά):
2.500 περίπου σχολικοί φύλακες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το καλοκαίρι. Οι περισσότεροι οδηγούνται στην απόλυση, καθώς τελειώνει το 8μηνο περιθώριο να τοποθετούν σε άλλη θέση. Στην θέση τους προσλαμβάνονται συμβασιούχοι επιστάτες 5μηνης διάρκειας.
2.000 περίπου εκπαιδευτικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον Σεπτέμβριο, δημιουργώντας τρομερά κενά στα σχολεία και στην βασική εκπαίδευση των παιδιών. Τον Ιανουάριο του 2014, ο υφυπουργός Παιδείας ανακοινώνει την πιλοτική εφαρμογή του «κοινωνικού φροντιστηρίου» με συμβάσεις 5μηνης απασχόλησης για να στηρίξει την διδακτική διαδικασία, που διέλυσε λίγους μήνες πριν.
600 περίπου καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών απολύθηκαν κι έπονται περίπου 9.000 ακόμα από τους ΟΤΑ και τα σχολεία. Αντικαταστάθηκαν με ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού ή με εργαζόμενους 5μηνης σύμβασης.

Συμπέρασμα 1: Δεν είμαστε τόσο αφελείς να πιστεύουμε πως οι ίδιοι που οδήγησαν-και οδηγούν-τόσους εργαζόμενους στην ανεργία, ξαφνικά ενδιαφέρθηκαν για την επιβίωση τους. Η μνημονιακή κυβέρνηση προωθεί τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας κι εκμεταλλεύεται την ανάγκη των συνανθρώπων μας α)για να μειώσει εικονικά τους δείκτες ανεργίας προκειμένου να συντηρήσει το παραμύθι του success story β)να «μονιμοποιήσει» ελαστικές μορφές εργασίας, αντίθετες σε οποιαδήποτε εργατική νομοθεσία γ)να παραχωρήσει «από το παράθυρο» σε ιδιώτες, σημαντικές λειτουργίες του δημοσίου και να τους κάνει δώρο την διαχείριση ΕΣΠΑ (οι ΜΚΟ παίρνουν ως δώρο περίπου το 10% του συνολικού κόστους των προγραμμάτων).

Συμπέρασμα 2: Οι εργαζόμενοι με 5μηνες συμβάσεις –οι συνάδελφοι που προσλήφθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής- αξίζουν τον σεβασμό, την στήριξη και την αλληλεγγύη όλων εμάς που «ακόμα» διατηρούμε μόνιμη θέση. Δίνουμε την ίδια μάχη για αξιοπρεπή ζωή κι εργασία. Τους αναγνωρίζουμε ως ισότιμα μέλη του ΣΥΠΑ και καλούμε την επιτροπή αγώνα που συγκροτήθηκε, να παραβρεθεί στο επόμενο ΔΣ του συλλόγου.

Ζητάμε από την περιφερειακή αρχή να αποδώσει τα νόμιμα εργασιακά δικαιώματα στους εργαζόμενους στα κοινωφελή προγράμματα. Ζητάμε από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να μην απαιτήσουν εργασία άσχετη, που δεν θα είναι σύμφωνη με την κατηγορία και την ειδικότητα που έχουν επιλεγεί.

Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Οι ανάγκες κάθε Δημόσιου Οργανισμού, όπως και της Περιφέρειας, είναι πάγιες και διαρκείς. Συμβάσεις οποιουδήποτε άλλου τύπου όχι μόνο δεν τις καλύπτουν, αλλά αποτελούν μηχανισμούς, άλλοτε καλοστημένους και άλλοτε όχι, θήρευσης ψήφων και υποδούλωσης της κοινωνίας.

Από paenedra
http://greki-gr.blogspot.gr/2014/01/blog-post_1520.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου