Παρασκευή, Νοεμβρίου 02, 2012

Bloomberg: Διαγραφή και όχι επαναγορά χρέους

«Η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρεών, όχι επαναγορά» είναι η άποψη που εκφράζει το πρακτορείο Bloomberg με το σημερινό τους editorial επισημαίνοντας ότι έχει εξαφανιστεί το ένα πέμπτο της ελληνικής οικονομίας και πως το μέλλον προδιαγράφεται πιο ζοφερό. 

«Η πρόταση για αγοράς του ελληνικού χρέους δεν θα ανατρέψει το οικονομικό και πολιτικό πτωτικό σπιράλ. Ούτε το πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ που δημοσίως αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με κίνδυνο κατάρρευσης της κυβέρνησής του» αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Γιατί τόσο απαισιοδοξία; Επειδή τον επόμενο χρόνο θα τεθούν σε ισχύ μέτρα που θα ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται ότι η περαιτέρω επιδείνωση της ύφεσης είναι σχεδόν βέβαιη. Μετά από πέντε χρόνια ύφεσης που έχουν εξαφανίσει περίπου το ένα πέμπτο της ελληνικής οικονομίας, οι Έλληνες πολίτες αλλά και οι αγορές ομολόγων πρέπει να δουν έναν αξιόπιστο δρόμο προς τη φερεγγυότητα και την ανάπτυξη» 

«Οι επαναγορές χρεών έχουν αντίθετα αποτελέσματα» αναφέρει το Bloomberg και παραθέτει την άποψη του Jeremy Bulow καθηγητή του Stanford ο οποίος αναφέρει: «Στην περίπτωση της Ελλάδας, ουσιαστικά προτείνεται να δαπανηθούν χρήματα για να διευκολυνθεί μία λογιστική 'προσποίηση'». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: