Σάββατο, Μαΐου 26, 2012

Η Λαγκάρντ ξέρει τι έκανες πέρυσι το καλοκαίρι



 
  
Του Κώστα Εφήμερου

Ωραία αλλά να μας πούνε τον λογαριασμό

Η πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, εκτός από την πριγκηπική της χάρη φάνηκε ότι διαθέτει επιπλέον και την επιχειρηματολογία μιας ένδοξης γαλαζοαίματης, της Μαρίας Αντουανέτας. Έτσι στην συνέντευξη που δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian, όταν ο δημοσιογράφος της σπάει τα νεύρα με ερωτήσεις του στιλ «και τι φταίνε τα κακόμοιρα τα παιδιά στην Ελλάδα που τα μαιευτήρια δεν τα δίνουν στις μαμάδες τους επειδή χρωστάνε;» αυτή ξεχνάει τους καλούς της τρόπους και απαντάει ότι έχει πρώτα να σκεφτεί τα παιδάκια του Νίγηρα που δεν έχουν να φάνε. Επιπλέον αναφέρει ότι  σκέφτεται συνέχεια τους Έλληνες που προσπαθούν να αποφύγουν τους φόρους και δεν θέλουν να βοηθήσουν το συλλογικό συμφέρον.

Η κυρία Λαγκάρντ όμως δεν έχει μεγαλώσει σε κάποιο παλάτι. Είναι μια σύγχρονη γυναίκα με το πλεονέκτημα της μόρφωσης και έχει στα χέρια της όλες τις πληροφορίες. Γνωρίζει ότι οι μελέτες του ΟΑΣΣΑ αλλά και του δικούς της ΔΝΤ έχουν δείξει ότι οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από το μέσο όρο της Ευρώπης και ότι οι μισθωτοί πληρώνουν τους περισσότερους φόρους.

Επιπλέον η κυρία Λαγκάντ λόγω θέσης γνωρίζει πολύ καλά ότι η φοροδιαφυγή δεν είναι ελληνική εφεύρεση. Ίσως να μην είχε προσέξει ότι ο πρόεδρος του κόμματος που την ανέδειξε είχε μπλεχτεί σε ένα σκανδαλάκι αδήλωτης χρηματοδότησης από ιδιοκτήτρια βιομηχανίας καλλυντικών αλλά -τέλος πάντων- ως μέρος του μηχανισμού της εξουσίας  είναι σε θέση να γνωρίζει αυτό που ξέρει και ο κάθε φορολογούμενος πολίτης: Άμα έχεις δεν πληρώνεις.

Στο κάτω-κάτω της γραφής η κυρία Λαγκάρντ συμμετείχε στη διαμόρφωση του Μνημονίου και αν είχε τόση καούρα για τα θέματα της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να αλλάξει την σειρά των μέτρων ώστε να μην αφήσει το ζήτημα για μετεξεταστέο τον Σεπτέμβριο.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αφού οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι μισθωτοί δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν και σηκώνουν όλο το βάρος της ελληνικής οικονομίας η κυρία Λαγκάρντ θα ήταν μεγάλη υπέρμαχος της υποστήριξης και διόγκωσης του δημοσίου. Άλλωστε η κυρία Λαγκάντ γνωρίζει πολύ καλά ότι και στις χώρες όπου η εφορία λειτουργεί αμείλικτα πάλι μόνο οι μισθωτοί δεν μπορούν να της ξεφύγουν. Ακόμα και αν ξαφνικά εγκαθιστούσαμε ένα αδιάβλητο σύστημα φορολόγησης οι μεγάλες εταιρίες δεν θα πιάνονταν σε καμία φάκα. Απλά θα γύριζαν από τη φοροδιαφυγή στη (λίγο ακριβότερη είναι η αλήθεια) νόμιμη φοροαποφυγή.

Επειδή λοιπόν η κυρία Λαγκάρντ γνωρίζει ότι η φοροδιαφυγή εντάσσεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης αποκλειστικά στην προεκλογική συζήτηση/άλλα λόγια να αγαπιόμαστε  και επειδή όπως υποπτευόμαστε όλοι δεν σκέφτεται καθημερινά τα παιδάκια του Νίγηρα θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι η αγαπητή μας γαλαζοαίματη συμμετέχει απλά στην παράσταση «Ελληνικές Εκλογές».

Το μόνο που πρέπει λοιπόν να προσέξει είναι να είναι αρκετά πειστική γιατί όπως είναι γνωστό όταν το έργο είναι θρίλερ και το κοινό δεν τρομάζει οι θεατές φεύγουν στο διάλλειμα.
http://thepressproject.gr/theme.php?id=21104

Δεν υπάρχουν σχόλια: