Τρίτη, Απριλίου 16, 2013

Πως να μείνουμε στην κρίση ως το θάνατο



Λαδωμένοι πολιτικοί, εξαγορασμένες πένες, νταβατζήδες, υπηρέτες των τοκογλύφων καταστρέφουν την Ελληνική Γη, δίνοντας την βορά στους τοκογλύφους για να βιασθεί από τους κερδοσκόπους. Οι οποίοι με την σειρά τους πούλησαν το μερίδιο τους 70 φορές πάνω από ότι το “εξαγόρασαν” από τους Παίχτες και τους Παπακωνσταντίνηδες.


Αν η οικονομική κρίση δεν είναι τουλάχιστον η αφορμή να διαπιστώσουμε ότι η διαφθορά του δημόσιου βίου και του πολιτικού κατεστημένου πρέπει να παταχθεί, τότε δεν έχουμε οικονομική κρίση, έχουμε κρίση θεσμών, κοινωνίας και δημοκρατικών αντανακλαστικών.


Η φαυλότητα της διαφθοράς δημιούργησε και μία άποψη. «Δεν είναι διεφθαρμένοι μόνο οι πολιτικοί μας, αλλά η αντίληψη του λαού» ή αλλιώς «Μαζί τα φάγαμε». Ας υποθέσουμε ότι η άποψη αυτή δεν είναι τελείως αναληθής. Πως σταματάει ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς στην κοινωνία και στο πολιτικό βίο;


Ο ελληνικός λαός αποφάσισε και ψήφισε κυβέρνηση που υποσχέθηκε Ευρωπαϊκή πορεία και εφαρμογή του μνημονίου. Ήταν ακόμη μια ηρωική και σοφή απόφαση. Ο ελληνικός λαός δεν συμπεριφέρθηκε σαν τον ιταλικό. Ποιά είναι η επιβράβευση; Να έχουμε μια κυβέρνηση ανεπρόκοπων τεμπέληδων και διεφθαρμένων (πλην των εξωπολιτικών).

Ανεπρόκοποι να εφαρμόσουν το μνημόνιο στους ευεργετικούς για την οικονομία στόχους (μείωση του δημοσίου, απελευθέρωση της αγοράς, μείωση της γραφειοκρατίας επιχειρήσεων, μείωση της διαφθοράς, αποκρατικοποίηση δημόσιας περιουσίας και πόρων) είναι μόνο οι πολιτικοί και η ευθύνη αυτή δεν μπορεί να καταλογιστεί στο λαό. Η αποτυχία του πολιτικού κατεστημένου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.


Οι ευθύνες για την κρίση, περιορίστηκαν στον Τσοχατζόπουλο και στον Παπακωνσταντίνου; Και πόσο μεγάλη αμνησία πρέπει να έχουμε; Χωρίς τιμωρία των πρόσφατων σκανδάλων ανεχόμαστε, εμείς ο λαός, νέα;


Πριν γίνει καμία συζήτηση για το Ζαχόπουλο, υποκλοπές,SIEMENS, υποβρύχια, λίστα Λαγκάρντ, ομόλογα, χρέος … ετοιμάζονται για το ξεπούλημα και μάλιστα με πρόσχημα τη σωτηρία μας από τα προηγούμενα σκάνδαλα! Χάρισαν τα κοιτάσματα του χρυσού και επιβάλλουν βία και κράτος, κατ’ εξαίρεση, για την καταστολή των διαμαρτυρομένων, απέτυχαν να μειώσουν το δημόσιο ούτε κατά έναν υπάλληλο, απέτυχαν οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση (πούλησαν τα λαχεία στον προς πώληση ΟΠΑΠ), προκάλεσαν ύφεση, ανεργία, πτώχεια … δεν έφτιαξαν ακόμη κανένα σχέδιο σωτηρίας της χώρας, απαξίωσαν τον πλούτο και τους πόρους της χώρας, δεν μείωσαν τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, επομένως και την ανταγωνιστικότητα, ούτε στο ελάχιστο και μειώνουν τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα ως αντίβαρο στην αποτυχία, αύξησαν τους φόρους, έκλεψαν τους αποταμιευτές σε ομόλογα και τα ασφαλιστικά ταμεία.


Πιστέψαμε ότι θα μας κυβερνούσε μια κυβέρνηση που θα εφάρμοζε το μνημόνιο. Λάθος. Δεν μπορεί να το εφαρμόσει. Πέτυχε μόνο στις διαπραγματεύσεις και μάλιστα κατά πολύ! Από τα τέσσερα μέτρα που όριζε το μνημόνιο για τον εξορθολογισμό της οικονομίας εφάρμοσαν μόνο το μισό, μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό για να εξισορροπήσουν αυτά που κατάφεραν να μη κάνουν ούτε ένα βήμα! Μείωσαν τους μισθούς, ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα να νεκρώσει η αγορά.  


Δεν χρειάζεται ηρωισμός για την έξοδο από τη φαυλότητα, το τέλμα και την κρίση. Λίγη λογική και πατριωτισμός. Στο χέρι μας είναι να μην ψηφίσουμε άλλη φορά δικηγόρους, ικανότατους στο να είναι τόσο ανίκανοι στη δημιουργία της οικονομίας, του κράτους και της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: