Η Βούλτεψη, η νέα εκπρόσωπος της κυβέρνησης έχει θητεία στα αντικατοχικά παράθυρα και στα μπλόγκια βρίζοντάς τους
ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΣ ΝΤΡΑΓΚΙ : ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΟΡΙΣΟΥΜΕ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤτΕ !
Δημοσιονομικό κενό φέτος και του χρόνου «βλέπει» η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ζητά δραστικές αλλαγές σε Ασφαλιστικό, Εργασιακά και Δημόσιο, την ώρα που επιμένει για προώθηση όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία προκειμένου να αποφευχθεί η ανάγκη λήψης νέων μέτρων.
Ειδικότερα, στο πολυσέλιδο κείμενο του ΔΝΤ, ενσωματώνονται όλες οι υποχρεώσεις της Κυβέρνησης, ενώ το Ταμείο κάνει αισθητή την παρουσία του στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι «αν και απαιτείται η παραγωγή υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια, τα «κοινωνικά μερίσματα» και οι υποσχέσεις των πολιτικών για «όχι νέα μέτρα» δείχνουν ότι θα δοκιμαστεί η πολιτική δέσμευση για την υλοποίηση του Προγράμματος.
Στις αναφορές για τις εξελίξεις καταγράφονται ενδεικτικά ως «καλοί οιωνοί» της προόδου που επιτεύχθηκε:
- Το πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας και το πρωτογενές πλεόνασμα
- Η βελτίωση της ψυχολογίας των επενδυτών
- Η ετοιμότητα της οικονομίας για ανάκαμψη το 2014, μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης.
Στην εκτενή και αναλυτική έκθεση του ΔΝΤ, μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη για «κόπωση» των ελληνικών αρχών στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, ενώ προβάλλεται ξανά η «δέσμευση» των Ευρωπαίων για να στηρίξουν την Ελλάδα, για παροχή «πρόσθετης χρηματοδότησης» και για «ελάφρυνση του χρέους».
Στην εκτενή και αναλυτική έκθεση του ΔΝΤ, μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη για «κόπωση» των ελληνικών αρχών στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, ενώ προβάλλεται ξανά η «δέσμευση» των Ευρωπαίων για να στηρίξουν την Ελλάδα, για παροχή «πρόσθετης χρηματοδότησης» και για «ελάφρυνση του χρέους».
Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6% του ΑΕΠ φέτος, μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης και με ρυθμό 2,9% του ΑΕΠ το 2015.
Επίσης, τονίζει ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου, κάτι που αντανακλά πάνω απ’ όλα την αποφασιστικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση, η οποία έβγαλε, προς το παρόν, από το τραπέζι τον κίνδυνο της εξόδου από την ευρωζώνη».
Στη συνέχεια, σημειώνονται ανησυχίες για το γεγονός ότι «οι εξαγωγές έχουν αποτύχει να αποτελέσουν ισχυρή κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, κάτι που καταδεικνύει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη πολύ μακριά από την κρίσιμη μάζα που απαιτείται για να επιτευχθεί μια πιο διατηρήσιμη βελτίωση του αισθήματος των επενδυτών».
Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, τονίζεται ότι ο στόχος εσόδων για το 2014 έχει μειωθεί από τα 2,7 δισ. ευρώ στα 1,5 δισ. ευρώ και ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης αναμένεται να ανακτηθεί το διάστημα 2015-2016. Για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις έως το 2022 το Ταμείο τα εκτιμά στα 22,4 δισ. ευρώ.
Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι «επαρκώς χρηματοδοτημένο» για τους επόμενους 12 μήνες, δηλαδή μέχρι το Μάιο του 2015.
Δημοσιονομικό κενό 2015-2016
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι υπάρχει Δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ για το 2015, που θα επανεξεταστεί το Φθινόπωρο με δέσμευση της κυβέρνησης να λάβει όλα τα αναγκαία πρόσθετα μέτρα- συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης μέτρων που ισχύουν (π.χ. έκτακτη εισφορά), διευρύνοντας μάλιστα την εκτιμώμενη «τρύπα» στα 3,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016.
Όπως αναφέρεται, οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις καταδεικνύουν «κενό» της τάξης του 1% του ΑΕΠ το 2015, σε σχέση με το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, ενώ «κενό» αναμένεται και το 2016, ακόμη κι εάν ληφθούν μόνιμης φύσης μέτρα. Αθροιστικά, την τετραετία 2014-2017 το «δημοσιονομικό κενό» ανεβάζεται στα 7,7 δισ. ευρώ.
Χρηματοδοτικό κενό
Ακόμη το Ταμείο θεωρεί ότι για το 2015 εξακολουθεί να υπάρχει χρηματοδοτικό «κενό» 12,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις του για το Χρέος συγκλίνουν στο ότι θα βρίσκεται στα επίπεδα του 127,7% του ΑΕΠ το 2020 και στα 117,2% του ΑΕΠ το 2022, πετώντας έτσι το «γάντι» στους Ευρωπαίους για λήψη μέτρων που θα το καταστήσουν βιώσιμο.
Ενδεικτικό είναι ότι το ΔΝΤ σημειώνει πως όχι μόνο δεν υπάρχει χώρος για αξιοσημείωτες αυξήσεις μισθών και συντάξεων έως το 2016, αλλά αντιθέτως για να μην χρειαστούν νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, θα πρέπει να σημειωθεί «δραματική βελτίωση στην αποτελεσματικότητα του Δημοσίου», κάνοντας ειδική αναφορά στις επιδόσεις των φοροεισπρακτικών-φοροελεγκτικών μηχανισμών.
Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΣΤΗΝ ΤτΕ
Συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, είχε το απόγευμα στην Φρανκφούρτη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν για θέματα που αφορούν τη μείωση του ελληνικού χρέους, αλλά και την ενίσχυση της ρευστότητας από την ΕΚΤ στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί ώθηση σε επενδύσεις και ανάκαμψη μέσω των εργαλείων της ΕΚΤ, ενώ επανέλαβε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση λόγω των πολιτικών λιτότητας.
Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της ΤτΕ εξέφρασε τη διαφωνία του, σημειώνοντας πως ο νέος διοικητής της ΤτΕ αποτελεί ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που διήρκησε περίπου μια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι μολονότι τα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σε θετική κατεύθυνση, εντούτοις δεν θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα λόγο του αποπληθωρισμού και της κακής κατάστασης των τραπεζών που, όπως είπε, «δεν μπορούν να δώσουν εγγυήσεις».
Tέλος, η καταγγελία στην οποία προχώρησε πριν λίγες ώρες ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας και άλλων δέκα χωρών της Λατινικής Αμερικής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ο Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα , αναφορικά με την πραγματική κατάσταση της Οικονομίας είναι σφόδρα ανησυχητική, όχι μόνο για το αν θα υπάρξει πραγματική βελτίωση τα αμέσως επόμενα χρόνια, αλλά για το ΑΝ θα εξέλθει στο ορατό μέλλον της δεκαετίας η χώρα από την κρίση!
Από εκεί και πέρα κατακεραυνώνει την τρόϊκα για το ότι έχει αναλάβει την κυριαρχία της χώρας, αλλά πραγματικά μπροστά στα άλλα που καταγγέλλει αυτό είναι το ελάχιστο!
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε και την οποία μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων και έχει ήδη δημοσιευθεί στην ελλάδα από το defencenet.gr τίθεται μετ’επιτάσεως το ζήτημα της επιβίωσης της χώρας εντός της ευρωζώνης.
Και με αυτά που δηλώνει θέτει ουσιαστικά ζήτημα παραμονής εντός ευρώ και συνέχισης της εξαθλίωσης!
“Ο αριθμός των διαρθρωτικών μέτρων που έχει ζητήσει η τρόικα από την Ελλάδα είναι υπερβολικός και έχουν βοηθήσει πολύ λίγο στο να βελτιωθούν τα πράγματα στην Αθήνα. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της χώρας δεν έχουν αλλάξει σε ότι αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη της, το χρέος και την ανεργία.
Δεν βλέπουμε πώς η Ελλάδα θα βγει από την παγίδα στην οποία έχει πέσει.
Η Ελλάδα, που σύναψε ένα πρόγραμμα βοήθειας το 2010 με την τρόικα είναι θύμα της γερμανικής λιτότητας”!
Όσον αφορά το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, ο Μπατίστα δήλωσε ότι “Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποφευχθεί παρά μόνο στο πολύ αισιόδοξο σενάριο της δραματικής ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης”!
“Αυτό που κάνει η τρόικα στην Ελλάδα δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια προσπάθεια να διοικήσει τη χώρα από το εξωτερικό, κάτι που πρακτικά λειτουργεί σπάνια”, διαβεβαιώνει ο Μπατίστα, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, αλλά εδώ που έχουμε φτάσει αυτό είναι το λιγότερο !
http://anaktisis.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου