Τετάρτη, Απριλίου 09, 2014

H Suddeutsche Zeitung, αγριεύει: Ψεύτικοι οι πανηγυρισμοί για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

«Ψεύτικοι οι πανηγυρισμοί για την Ελλάδα» γράφει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. «Η σχεδιαζόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές εορτάζεται ως επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι» σχολιάζει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στις Βρυξέλλες Σέρστιν Γκάμελιν.
Το άρθρο μιλά καθαρά για μια απόφαση χωρίς σοβαρή οικονομική βάση η οποία λαμβάνεται με καθαρά πολιτικό σκεπτικό: να στηριχθεί η κυβέρνηση Σαμαρά και να αποφευχθεί τυχόν νέα κρίση στην ευρωζώνη. «Αν η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές παρά το υπέρογκο χρέος της και έχοντας υπόψη ότι εκεί την αναμένουν επιτόκια της τάξης του 5% και ειδική περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή, τότε δεν μιλάμε για επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά για εξαιρετικές συνθήκες».
«Η κυβερνητική πλειοψηφία του συντηρητικού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά» συνεχίζει η γερμανίδα ανταποκρίτρια «κρέμεται από δύο μόλις βουλευτές. Αυτό δεν διαφεύγει από τους δανειστές. Διότι αν το κόμμα του χάσει στις αυτοδιοικητικές ή και στις ευρωεκλογές τον Μάιο, τότε δύσκολα θα εμποδίσει κανείς τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα ίσως επιστρέψει στην ακυβερνησία, βυθιστεί στην κρίση και θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωζώνη».
Οι πολιτικοί κρύβουν την αλήθεια
«Στην περίπτωση της Ελλάδας προτάσσεται η άγνοια και η ελπίδα έναντι της ειλικρίνειας» σχολιάζει η εφημερίδα, η οποία τονίζει ότι «το ρεαλιστικό σενάριο για την Ελλάδα βρίσκεται στην έκθεση της τρόικας: η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο ύψους 16-17 εκατομμυρίων ευρώ ως το 2016 το οποίο θα επιφέρει και νέο πακέτο βοήθειας»
» (...) Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορα αισιόδοξα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας και όλα έχουν διαψευσθεί» γράφει η Suddeutsce Zeitung. «Οι πολίτες νιώθουν αυτό το χάσμα ανάμεσα στις υποσχέσεις και στην πραγματικότητα. Γι' αυτό, έστω και τώρα, απαιτείται μια ελάχιστη δόση ειλικρίνειας εκ μέρους των ευρωπαίων πολιτικών: να εξηγήσουν ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι κάθε άλλο παρά ομαλά και ότι η χώρα θα χρειαστεί, κατά πάσα πιθανότητα και νέο πακέτο βοήθειας. Η επίσκεψη της καγκελαρίου Ανγκέλα Μέρκελ στον έλληνα πρωθυπουργό Σαμαρά την Παρασκευή αποτελεί μια καλή ευκαιρία».


Πηγή: H Suddeutsche Zeitung, αγριεύει: Ψεύτικοι οι πανηγυρισμοί για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/150441#ixzz2yOdrbRVS

Δεν υπάρχουν σχόλια: