Πέμπτη, Αυγούστου 23, 2012

Έχω απόψε ραντεβού! Όχι ένα, τέσσερα!




θέλω να σπάσω την τηλεόραση, αλλά φοβάμαι μήπως χρειαστώ νοσοκομείο
Ξέμεινα στην Αθήνα Αύγουστο και αυτό έχει διάφορες συνέπειες. Η σπουδαιότερη ασφαλώς είναι ότι δεν απολαμβάνω κάποια όμορφη παραλία, ή ανέμελες βόλτες σε κάποιο νησί με ενδιαφέρουσα παρέα. Η επόμενη είναι ότι το αφόρητο αστικό τοπίο μέσα στον φούρνο του ατελείωτου Αθηναϊκού καύσωνα, με υποχρεώνει σε κατ’οίκον αποκλεισμό, σε συνθήκες τεχνητού κλίματος. Όσο τραγικό και αν είναι αυτό που θα γράψω, οφείλω να ομολογήσω – με αρκετή ντροπή – ότι αφήνω διαρκώς ανοικτή την τηλεόραση για παρέα. Ε, λοιπόν είναι αναπόφευκτο να προσέχω τις διαφημίσεις που παίζουν αυτή την εποχή αλλά και την …επικαιρότητα. Ακόμη πιο αναπόφευκτο είναι, λόγω της ιδιότητάς μου, να μου αποσπούν την προσοχή μου οι διαφημίσεις και οι ειδήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Δεν γνωρίζω αν φταίει η αυτιστική κατάστασή μου εντός των τειχών, αλλά βρίσκω τις διαφημίσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος απελπιστικά εκνευριστικές. Αναφέρομαι ασφαλώς στις διαφημίσεις των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών που έχουν αναλάβει τα ραντεβού των ασφαλισμένων με τους γιατρούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Τέσσερις διαφορετικοί αριθμοί που εμφανίζονται κάθε τρεις και λίγο στην οθόνη, κάθε ένας από αυτούς και μια διαφορετική τηλεοπτική διαφήμιση. Καθέ διαφήμιση και μια προσπάθεια να ακυρώσει τις άλλες τρεις: “ο αριθμός για τα ραντεβού άλλαξε… αυτός είναι ο νέος αριθμός 14784″“ο αριθμός είναι ένας και είναι αυτός 14554″“νέος αριθμός για τα ραντεβού σας 14884″“για ραντεβού με τους γιατρούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καλέστε 14900″. Κάθε διαφήμιση και ένα διαφορετικό μνημονικό τέχνασμα για να εντυπωθεί ανεξίτηλα στο μυαλό το ένα, ή το άλλο πενταψήφιο νούμερο (εξάλλου οι περισσότεροι χρήστες αυτών των υπηρεσιών θα είναι κάποιας …ηλικίας).

Αποτέλεσμα; Τηλε-πανδαιμόνιο. Σύγχυση. Και όχι μόνο. Με τη σύμβαση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τις τέσσερις ιδιωτικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, έγινε απευθείας ανάθεση του έργου των τηλεφωνικών κρατήσεων, αντί της επιλογής ενός μειοδότη με την καλύτερη προσφορά. Υποψιάζομαι ότι αυτό δεν είναι υπερ του φορολογούμενου-ασφαλισμένου.
Ούτε όμως είναι υπέρ του η δαπάνη αυτών των νέων υπηρεσιών, η οποία θα βαρύνει ευθέως τους ασφαλισμένους, με κόστος που υπολογίζεται στα 24 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, μέσω της χρέωσης 1,107 ευρώ ανά κλήση. Συγκεκριμένα, οι νέες χρεώσεις, συνιστούν αύξηση κατά δέκα φορές του κόστους που ίσχυε μέχρι σήμερα, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, αν λάβει κανείς υπόψη τις ατομικές ανάγκες των χαμηλοσυνταξιούχων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι οποίοι χρειάζονται αρκετές δεκάδες ραντεβού με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων κάθε χρόνο. 

Καταφέρατε να φτάσετε σε αυτή την παράγραφο; Πρέπει να έχετε πραγματικά ξεκουραστεί αυτές τις ημέρες. Όσο λοιπόν εσείς κάνετε αμέριμνοι τα μπάνια σας, η κυβέρνηση συζήτησε την περίπτωση να υπάρχει ανώτατο πλαφόν ύψους 1500 ευρώ ανά ασφαλισμένο τον χρόνο, για υγειονομικές καλύψεις. Αυτό σημαίνει ότι αν νοσηλευτείτε για οποιοδήποτε λόγο και η νοσηλεία σας κοστίσει παραπάνω από 1500 ευρώ, θα τα βάλετε από την τσέπη σας. Τι κι αν οι πραγματικές δαπάνες περίθαλψης είναι άνισα κατανεμημένες μεταξύ διαφορετικών ατόμων, πληθυσμιακών ομάδων, συγκεκριμένων ασθενειών αλλά και μεταξύ των ίδιων των ασφαλιστικών φορέων;
Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, το 5% του πληθυσμού δαπανά σχεδόν το ήμισυ της συνολικής δαπάνης για την υγειονομική περίθαλψη, δηλαδή έχει πολύ υψηλό ατομικό κόστος περίθαλψης. Σε αυτή την ομάδα ανήκουν οι ασθενείς με τα 15 πιο ακριβά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, το τραύμα, οι ψυχικές διαταραχές και οι πνευμονοπάθειες. Επιπλέον, οι ασθενείς με πολλαπλές χρόνιες παθήσεις βαρύνονται με δαπάνες που είναι έως και επτά φορές υψηλότερες από τους ασθενείς με μία μόνο χρόνια πάθηση.
Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογίσουμε την αυξητική τάση στη γήρανση του πληθυσμού και το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι, που έχουν περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, βρίσκονται μεταξύ των ασθενών με τα υψηλότερα κόστη περίθαλψης. Το πλαφόν λοιπόν των 1500 ευρώ, θα οδηγήσει τέτοιες πληθυσμιακές ομάδες, αλλά και μεμονωμένες περιπτώσεις σε πολύ δυσμενείς, εξοντωτικές, οικονομικές περιστάσεις.
Ένα καλό παράδειγμα αυτής της ανισότητας στη κατανομή των υγειονομικών δαπανών, αποτελεί ένα τροχαίο ατύχημα. Σε αυτή την περίπωση, ένας ασθενής οδηγείται σε πολύ υψηλά κόστη περίθαλψης, σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Τι κι αν ο ίδιος αυτός ασθενής, επιβαρύνει λίγο ή καθόλου, τις δαπάνες περίθαλψης σε προηγούμενο ή επόμενο χρόνο; Θα ωφεληθεί ελάχιστα από την ασφάλισή του.
Αν λοιπόν σε εκείνη τη στροφή για την παραλία γλιστρήσετε και καταλήξετε σε μια εντατική μονάδα, ενδέχεται να χρειαστεί να συμπληρώσετε από την τσέπη σας ένα πολύ μεγάλο ποσό – μολονότι πληρώνατε με συνέπεια τα ασφάλιστρά σας χωρίς να έχετε ζητήσει ποτέ ουτέ ένα ευρώ. Κάπου εδώ, είναι επίσης χρήσιμο να σκεφτείτε ότι οι γιατροί που θα αναλάβουν την περίπτωσή σας έχουν απλήρωτες εφημερίες, πολλών μηνών, ενώ στη νέα σεζόν αναμένεται να εργάζονται υπερωριακά για την τιμή της ….Πατρίδος. Όσο για τα φάρμακα που τυχόν χρειαστείτε… καλύτερα μαζέψτε λίγα βότανα εκεί που παραθερίζετε.
Εν πάσει περιπτώσει, δεν επιτρέπεται να αρρωστήσετε, ούτε όμως και να γεράσετε…
Καλή συνέχεια στις διακοπές σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: