Παρασκευή, Ιουνίου 14, 2013

«Όχι στην επιστροφή της δικτατορίας στην Ελλάδα»: Η επιστολή-κόλαφος του μεγαλύτερου εν ζωή μαρξιστή φιλοσόφου Ετιέν Μπαλιμπάρ

O Ετιέν Μπαλιμπάρ είναι από τους γνωστότερους φιλοσόφους του καιρού μας. Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris X-Nanterre και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Τη δεκαετία του 1960 συμμετείχε στην ομάδα του Λουί Αλτουσέρ, στην προσπάθεια για ανανέωση του μαρξισμού και των κοινωνικών επιστημών. Δημοσίευσε πολυάριθμα βιβλία, με επίκεντρο την πολιτική φιλοσοφία και τα προβλήματα της σημερινής Ευρώπης.
Αυτό που ακολουθεί είναι η επιστολή διαμαρτυρίας που δημοσίευσε στη γαλλική εφημερίδα Libération με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά και τη γενική στρατηγική της Ε.Ε. που οδηγεί την Ελλάδα και την Ευρώπη εν γένει στην καθυπόταξή της στα κελεύσματα της οικονομικής ελίτ. Η επιστολή υπεγράφη από 47 κορυφαίους Ευρωπαίους και όχι μόνο διανοουμένους.

Το κείμενο της επιστολής διαμαρτυρίας (μετάφραση του iefimerida)
«Την ώρα που το ΔΝΤ αναγνωρίζει με μισόλογα ότι οι επιβληθείσες από την Τρόικαιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις, ως αντάλλαγμα για τα πακέτα βοήθειας, τα οποία υποτίθεται ότι θα μείωναν το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδας, οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή, η ίδια η Τρόικα καταφτάνει στην Αθήνα για να ανανεώσει τις απαιτήσεις της. Και το πράττει μέσω της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να επισπεύσει την καθυπόταξη της Ελλάδας στην εξωτερική και εσωτερική νεο-φιλελεύθερη δικτατορία.
Το βάναυσο "λουκέτο" στη δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ), το οποίο επεβλήθη με πραξικοπηματικό σχεδόν τρόπο, αποτελεί αφενός ένα σοβαρό πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, που δεν συνάδει με τις θεμελιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφετέρου ένα νέο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Ε.Ε. ρέπει προς τον απολυταρχισμό, περιφρονώντας τα συμφέροντα των λαών της. Εμείς, οι πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου, δεν μπορούμε και οφείλουμε να μην δεχτούμε κάτι τέτοιο. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να διαδηλώσουν την αγανάκτησή τους και να στηρίξουν τη γενική απεργία των Ελλήνων εργαζομένων και τους δημοσιογράφους. Απαιτούμε από τους εκπροσώπους μας στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες να αιτηθούν την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Έχει έρθει η στιγμή να υψώσουμε ένα ανάχωμα στη διάλυση του ελληνικού έθνους, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης από τις ίδιες τις κυβερνήσεις της, τις καθυποταγμένες στα κελεύσματα της οικονομικής ολιγαρχίας.
Οι υπογράφοντες : Michel Agier, Zineb Ali-Benali, Athena Athanassiou, Chryssanthi Avlami, Paola Bacchetta, Étienne Balibar, Driss Belhacenne, Anne Emmanuelle Berger, Antonia Birnbaum, Wendy Brown, Judith Butler, Marie-Claire Caloz-Tschopp, Dimitris Christopoulos, Catherine Colliot-Thélène, Marie Cuillerai, Sonia Dayan-Herzbrun, Stéphane Douailler, Sara R. Farris, Éric Fassin, François Gèze, Marie-Elisabeth Handman, Engin Isin, Maria Kakogianni, Danièle Kergoat, Camille Louis, Giacomo Marramao, Sandro Mezzadra, Jean-Luc Nancy, Matthieu de Nanteuil, Georges Navet, Toni Negri, Bertrand Ogilvie, Mathieu Potte-Bonneville, Beatriz Preciado, Josep Ramoneda, Jacques Rancière, Judith Revel, Joan W. Scott, Yves Sintomer, Michel Surya, Alberto Toscano, Eleni Varikas, Patrick Vauday, Patrice Vermeren, Sophie Wahnich, Frieder Otto Wolf, Pierre Zaoui, Slavoj Žižek».

Δεν υπάρχουν σχόλια: