Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2011

"Spiegel": "Επιβεβλημένη μία ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας"


Ως επιβεβλημένη θεωρεί μία ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, καθώς εκφράζονται φόβοι για μια κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης και μια τέτοια εξέλιξη πρέπει να αποφευχθεί.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι, η ελεγχόμενη πτώχευση ενός κράτους της ευρωζώνης προϋποθέτει τη λειτουργία του νέου ταμείου βοήθειας της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 50% με μεγαλύτερη συμμετοχή των.............

τραπεζών. Οι τράπεζες θα ενισχυθούν μέσω του μηχανισμού σταθερότητας της Ευρωζώνης (EFSF) ή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα από τις ζημιές που θα έχουν στους ισολογισμούς τους, λόγω του μεγάλου κουρέματος των ομολόγων.

Την ίδια ώρα, για "κούρεμα" του ελληνικού χρέους μιλούν και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τους Financial Times, τις ερχόμενες εβδομάδες οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν, σχετικά με την περίπτωση της Ελλάδας, την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοδοτικής Σταθερότητας (EFSF) με τρόπο που θα είναι πειστικός για το μέλλον της Ευρωζώνης.

"Η διάσωση της Ευρωζώνης απαιτεί ένα σχέδιο δράσης, σε κλίμακα που είναι δύσκολο να φανταστούμε", αναφέρει το δημοσίευμα. Σημειώνει, επίσης, ότι μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση ίσως εντυπωσιάσει τις αγορές για λίγες ημέρες, αλλά δεν θα επιλύσει την κρίση.

Reuters και BBC κάνουν λόγο για σχέδιο, στο οποίο, προβλέπεται τετραπλασιασμός της δύναμης πυρός του EFSF (από 440 δισ. ευρώ σε 2 τρισ. ευρώ), απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 50% και ενίσχυση των μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Reuters, μετά από πιέσεις των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων χώρων, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικεντρώνονται σε τρόπους για να ενισχύσουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το BBC υποστηρίζει ότι σύμφωνα με εκθέσεις που υποβλήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον διαμορφώνεται ήδη το περίγραμμα ενός μεγάλου και φιλόδοξου σχέδιου διάσωσης της Ευρωζώνης που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 50% και την αύξηση του μεγέθους του EFSF στα 2 τρισ. ευρώ.

«Το τίμημα της αποτυχίας θα μπορούσε να είναι μια οικονομική κρίση που θα γύριζε την παγκόσμια οικονομία σε αναιμική ανάπτυξη σε ύφεση ή και χειρότερα», τονίζει το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα θεωρεί επίσης ότι οι ιδιώτες επενδυτές κάτοχοι ελληνικού χρέους είναι πιθανό να πρέπει να αποδεχθούν μείωση κατά 50% σε ό, τι τους οφείλεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: