Πέμπτη, Οκτωβρίου 30, 2014

Stress Test και... άγιος ο Θεός

Στο απόλυτο αδιέξοδο στη σχέση δανειοληπτών – τραπεζών, στα «κόκκινα δάνεια», αλλά και στα πρώτα εξώδικα από κτηματομεσιτικές εταιρείες της Αμερικής και της Αγγλίας, που προετοιμάζουν τους πολίτες για κατασχέσεις, αναφέρθηκε στην εκπομπή του Κρήτη fm 101.5 «Καφές και σχόλια» με την Κατερίνα Πολύζου, ο Τάσος Σιδερίδης, κάποτε διευθυντικό τραπεζικό στέλεχος σε τράπεζα της Αθήνας.
«Για όποιον ξέρει πως λειτουργούν οι τράπεζες, αλλά διαβάζει πίσω από τις γραμμές, διαπιστώνει ότι τα stress test δεν στέφθηκαν με επιτυχία», σχολιάζει ο κ. Σιδερίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Από τις 4 συστημικές τράπεζες, στην ουσία μόνο μία πήρε όχι υψηλή, αλλά καλή βαθμολογία, η Alpha. Οι άλλες τρεις, δηλαδή η Πειραιώς, η Εθνική και η Eurobank, παρέμειναν μετεξεταστέες.
Τα test καλύπτουν τις τράπεζες για ένα χρονικό διάστημα. Του χρόνου ή και σε 6 μήνες, ένα νέο stress test από την Black Rock ή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα, μπορεί να αποδείξει ότι οι τράπεζες αυτές δεν έχουν κεφαλαιακή επάρκεια», επισημαίνει ο κ. Σιδερίδης, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι ήδη πολλές επισφάλειες, θα αυξηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα με αποτέλεσμα την ανάγκη αναζήτησης νέων πόρων.
Στην εξαιρετικά σημαντική συνέντευξη που παραχώρησε στον Κρήτη fm o κ. Σιδερίδης, ξεδίπλωσε όλο το πολιτικό και οικονομικό παρασκήνιο που οδήγησε τη χώρα σε ένα τραγικό αδιέξοδο. Ένα αδιέξοδο το οποίο έχτισαν με τις πολιτικές τους οι ηγέτες της Ευρώπης, οι αγορές και οι κυβερνήσεις.
http://www.kritifm1015.gr/news/stress-test/

Δεν υπάρχουν σχόλια: