Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21, 2011

Επιστολή στην Eύη Χριστοφιλοπούλου

Υπογράφουν οι κάτοικοι της Κρηνίδας (Βιτάστας) του Δήμου Αμφίπολης
Κυρία Υπουργέ,
ευχόμαστε αυτό το γράμμα να σας βρει καλά και να σας δίνει ο θεός φρόνηση να κάνετε πάντα τέτοια. Ακούστε γιατί πρόκειται:
Με το ΦΕΚ 440/18-3-2011 που υπογράψατε, ορίστηκε το Δημοτικό σχολείο του χωριού μας Κρηνίδα ( Βιτάστα) Σερρών να λειτουργήσει και για την ερχόμενη περίοδο 2011-2012.Όλοι το χαρήκαμε πολύ: Βλέπεις, το Ιατρείο το πήραν, την Κοινότητα την πήραν, είπαμε : δεν πειράζει, τουλάχιστον θα έχουμε το σχολείο…και τί σχολείο!
Ανασκουμπώθηκε όλο το χωριό και με τη βοήθεια και του Δήμου, άντρες και γυναίκες το έβαψαν, το καθάρισαν και το έκαναν κουκλί…χαλάλι η κούραση.
Και περιμέναμε πώς και πως το «δι ευχών» του παπά, για να αρχίσει η νέα σχολική χρονιά.
Αλλά στις μία του Σεπτέμβρη αντί για δασκάλους ήρθαν κάτι φήμες ότι λέει επειδή το δίπλα χωριό ήταν του Καραμανλή βάλαν τα «μέσα» και το σχολείο θα πάει εκεί.
Κανένας μας όμως δεν το πίστεψε αυτό. Μάλιστα οι πασοκτσίδες βρήκαν ευκαιρία να κάνουν και προπαγάνδα: «Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα δεν κάνει τέτοιες προστυχες συναλλαγές. Αυτά το 1981 μπήκαν στα ντουλάπια της Ιστορίας!» Έλα όμως που οι δάσκαλοι δεν έρχονταν στο χωριό μας αλλά πήγαιναν προς την Πρώτη.
Ο κόσμος άρχισε να μυγιάζεται, άκουγες λοιπόν:
-Ρε λές να…
-Μπα,δεν…
-Κι αν ναι;
-Τι λες ωρε, γένονται αυτά τα πράγματα, τι είναι η κυρία Υπουργός; κατσιβέλα;σήμερα να βάζει υπογραφή και αύριο να ξεβάζει; Εδώ εμείς, αγράμματοι άνθρωποι, και μόνο με έναν λόγο αγοράζουμε χωράφια, ζώα,σπίτια. Και η κυρία Υπουργός, που μάλιστα είναι μεγάλη δασκάλα, σε πολύ μορφωμένα μεγάλα παιδιά,είναι δυνατόν να κάνει τέτοια ατιμία, και μάλιστα τελευταία στιγμή; Να πάει τζάμπα και ο κόπος μας;…όχι δεν γένονται αυτά τα πράγματα !
Αλλά μετά ήρθε χαμπέρι κι από τον Δ/ντή όλων των δασκάλων του νομού Σερρών, που μέχρι τότε έλεγε στις τηλεοράσεις, ότι σαν της Βιτάστας δεν έχει άλλο στη Β. Ελλάδα σχολείο. Πήρε λέει εντολή από την κ. Υπουργό, ότι, όπως είπε και η Ντόρα και ο Ψωμιάδης, «δεν μπορεί το χωριό του Αειμνήστου Κ. Καραμανλή να μην έχει σχολείο». (Κι εμείς τι φταίμε; Εμείς το σχολειό μας θέλουμε).
Και τότε είναι αλήθεια ακούστηκαν πολλά βρισίδια. (τι; …δεν λέγονται)
Μέχρι που ο γεροντότερος του χωριού παίρνει το λόγο: «Τι είναι αυτά που λέτε ωρε, δεν ντρέπεστε, πιπέρι στο στόμα σας πρέπει ( πολλοί τον άκουσαν και έφαγαν καυτερές πιπεριές). Η κυρία Υπουργός έχει απόλυτο δίκιο. Δεν είναι τυχαίος άνθρωπος, είναι σαν να λέμε σύγχρονος Σωκράτης, Πλάτωνας , Αριστοτέλης. Η αν θέλετε , Κακριδής, Ανδρόνικος ( που αυτοί ούτε βουλευτές έγιναν, όχι υπουργοί). Ακούστε γιατί έγιναν όλα αυτά:
1.Το δικό μας σχολείο είναι ισόγειο, πέτρινο, με έξι μεγάλες αίθουσες, μεγάλο γραφείο για τους δασκάλους, πολύ μεγάλη αίθουσα, για βιβλιοθήκη, αποθήκη, πολύ όμορφες τουαλέτες. Τα παιδάκια όμως έτσι θα κάνουν μόνα τους μάθημα. Ενώ στο άλλο σχολείο της Πρώτης θα κάνουν στο ίδιο κτίριο με τα παιδιά του Γυμνασίου . Έτσι θα μάθουν ότι το κάπνισμα βλάπτει μόνο τους μεγάλους αλλά κάνει μάγκες τους μικρούς. Θα μάθουν να βρίζουν μια ώρα αρχίτερα,ε, μια ψυχή που είναι να βγεί…
2. Το δικό μας σχολείο είναι λουσμένο στον ήλιο, τι θέλετε, να καούνε τα παιδιά;
3.Το σχολείο μας έχει 15 στρέμματα ολοπράσινη αυλή. Μια τέτοια αυλή είναι πολύ μεγάλη και τα παιδιά θα χάσουνε την αίσθηση του μέτρου στη ζωή τους . Και όχι μόνον αυτό, αλλά οι τραμπάλες και ο παιχνιδότοπος, το γήπεδο του μπάσκετ και το γήπεδο ποδοσφαίρου που υπάρχει δίπλα στην αυλή μπορούν να γίνουν αιτία να κινδυνέψει η σωματική τους ακεραιότητα. Το άλλο σχολείο έχει αίθουσες σε όροφο. Η γυμναστική θα γίνεται στις σκάλες, η αυλή έχει τσιμέντο. Κύριοι! Το μπετόν είναι πολιτισμός!
Το δικό μας σχολείο έχει όμορφο μαντρότοιχο, σαν τις βίλλες. Στο άλλο σχολείο θα φράξουν ένα μέρος για αυλή. Που ξέρεις; Όπως πάνε τα πράγματα, μπορεί να βρεθούν κάπου μετανάστες… ας έχουν μια ιδέα.
Εξάλλου, τι το θέλουν τόσο πράσινο, δεν τους φτάνει ο πράσινος ήλιος του ΠΑΣΟΚ;;;
(Μερικές φορές το μυαλό του κολλάει στις 3 Σεπτέμβρη του ’74…)
4. Στο Σχολείο μας έχει πίσω του 10 στρέμματα περιβόλι με πάρα πολλά δέντρα. Δεν ξεχνώ πώς τα παιδάκια μας παρακολουθούσαν, όταν τα κλαδεύαμε και τα σκαλίζαμε και δεν προλαβαίναμε να απαντάμε στα ερωτήματά τους.Ούτε μπορώ να ξεχάσω τις χαρές που έκαναν, όταν, πρώτα από όλους μάζευαν τα κεράσια, τα βύσσινα και τα δαμάσκηνα. Αλλά όμως σας ερωτώ: Ποιο έχει μεγαλύτερη αξία; Το χωράφι με δέντρα ή χωρίς αυτά, δηλαδή οικόπεδο;Μην μου πείτε ( επειδή είστε χωριάτες) με δέντρα , γιατί θα σας πώ μια μόνο λέξη: ΠΑΡΝΗΘΑ…».

Είπε κι άλλα πολλά ο γέροντας αλλά ποιος τον άκουγε… όλοι είχαμε κατεβάσει τα κεφάλια. Αλλά ο πανδαμάτωρ μας έκανε να καταλάβουμε το δίκιο του και κατ’ επέκταση το δικό σας, κυρά μεγάλη δασκάλα, γι αυτό και σας ζητάμε ταπεινά συγγνώμη για τις βρισιές που ακούστηκαν. Πάει, τέλειωσε. Δεχόμαστε ότι είμαστε αγράμματοι, ακαλλιέργητοι, θα λέγαμε άγριοι. Για να επανορθώσουμε λοιπόν, σας ζητάμε να επισκεφθείτε το χωριό μας. Θα το χαρούμε , δεν ξέρετε πόσο. Θα καεί το πελεκούδι! Και μπορεί να είμαστε φτωχοί άνθρωποι, αλλά κάτι θα βρούμε να σας τρατάρουμε. Αυτόν τον καιρό μάλιστα οι μπαχτσέδες μας είναι γεμάτοι. Θες ντομάτες, θες μελιτζάνες, θες αγγούρια. Τα πεπόνια παραέγιναν βέβαια, αλλά καλύτερα. Τώρα, θα μου πεις, ολόκληρη Υπουργός θα καταδεχτει το χωριό μας; Έχετε βλέπετε κι άλλες υποχρεώσεις. Πρέπει να σώσετε τους χαβιαροπέψιους από την χρεωκοπία. Για εμάς θα στεναχωρηθείτε; Εμείς ούτως ή άλλως χρεωκοπημένοι είμαστε. Θα δεχτούμε λοιπόν και την απουσία σας , αλλά θέλουμε κι εμείς μια χάρη από εσάς. Σας στέλνουμε μια φωτογραφία του σχολείου μας. Τυπώστε την σε πολλά αντίγραφα και στείλτε την σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας. Μπορείτε να τη στείλετε και σι ντι ρομ η με το ψηφιακό σχολείο…είναι βλέπετε της μόδας τελευταία.
Είμαστε σίγουροι ότι όλα τα παιδάκια στα όνειρά τους θα κάνουν μάθημα στο σχολείο μας, θα κυλιούνται στην πράσινη αυλή του, θα τρώνε τα κατακόκκινα κεράσια του και θα παίζουν ποδόσφαιρο στο όμορφο γήπεδό του. Και εμείς θα τα ξεχάσουμε όλα. Θα χαιρόμαστε που βοηθήσαμε να βλέπουν τα παιδάκια ευτυχισμένα όνειρα.
Στο δια ταύτα:
Παιδάκια,
αν κάποιος απλός άνθρωπος του λαού μας με καθαρό βλέμμα, που λέει λίγες και σταράτες κουβέντες, όχι φτιασιδωμένες , ας είναι και αγράμματος, σας δώσει το λόγο του, να τον πιστέψετε.
αν κάποιος προφεσσόρος με μπιχλιμπιδάτη γλώσσα σας τάζει όμορφα και μεγάλα πράγματα, σας μιλάει για Παιδεία , για Δημοκρατία, για κίνημα κτλ, και υπογραφή να βάλει, άχρηστη είναι. Κατουρείστε την
Το ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ κάτοικοι της Κρηνίδας (Βιτάστας) του Δήμου Αμφίπολης
Υ.Γ: Ζητάμε συγγνώμη από τις κατσιβέλες όλου του κόσμου για κάτι που ακούστηκε από κάποιον συγχωριανό μας.Καμιά από αυτές δεν θα έπαιρνε πίσω το λόγο της, ακόμα κι αν είχε υπογράψει με σταυρό.
http://topontiki.gr/article/22339#.TnnAPeib5dk.twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια: