Ο οίκος μεταξύ άλλων αναφέρει στην έκθεση ότι η «προφανής αμφιθυμία» ορισμένων για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εγείρει αμφιβολίες και τονίζει ότι αναμένει την ελληνική χρεοκοπία.
Παράλληλα όμως αναφέρει ότι δεν περιμένει η χώρα να αποχωρήσει από την ζώνη του ευρώ καθώς είναι «οικονομικά παράλογο» και αν αυτό γινόταν με την ενθάρρυνση και την αποδοχή των άλλων κρατών μελών, θα θέσπιζε ένα κακό προηγούμενο. Η δέσμευση για το ευρώ, αναφέρει η έκθεση, αν δεν είναι αμετάκλητη, θα μπορούσε να ανατραπεί και να πυροδοτήσει μια διαδικασία που θα μπορούσε να υπονομεύσει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της δέσμευσης και των άλλων κρατών μελών
Η Fitch Ratings σημειώνει επίσης ότι τα άλλα έθνη που βρίσκονται σε κίνδυνο θα γίνονταν πολύ πιο γρήγορα μάρτυρες της εξόδου κεφαλαίων και καταθέσεων και η αυτο-εκπλήρωση της κρίσης χρέους και της τραπεζικής κρίσης θα μπορούσε να έλθει πιο σύντομα.
Ο οίκος προσεγγίζει επικριτικά και την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, η αποτυχία αποφασιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων της Ελλάδας συνεχίζει να διαβρώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ικανότητα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων να χαράξουν πολιτικές για τη διαχείριση της ευρύτερης κρίσης.
«Η ακραία αστάθεια της αγοράς και η αύξηση του κόστους της χρηματοδότησης της αγοράς θα βλάψει τις επιχειρήσεις και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και θα τις αποδυναμώσει, αλλά δεν αναμένεται να εμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη, όσο οι διαρθρωτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να υλοποιούνται», σημειώνει επίσης ο οίκος αναφορικά με τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης και τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Τέλος, η Fitch Ratings επισημαίνει πως αναμένει ότι θα ξεπεραστεί η πολιτική αντίσταση εντός της ζώνης του ευρώ και προσθέτει ότι δεν πιστεύει ότι θα αφεθούν να πτωχεύσουν ιδρύματα ή κράτη που είναι συστημικά σημαντικά.
http://www.topontiki.gr/article/22294
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου