Ζοφερές οι προβλέψεις επιφανών αναλυτών
Πεπεισμένοι πως το ελληνικό – και συνεπακόλουθα το γενικότερο ευρωπαϊκό – πρόβλημα κρίσης χρέους δεν έχει αντιμετωπισθεί επαρκώς εμφανίζονται ακόμα και τώρα κορυφαίοι διεθνείς αναλυτές.
Οι οποίοι μάλιστα έχουν πια φτάσει στο σημείο να «συστήνουν» δραστικές … «λύσεις».
Όπως για παράδειγμα ο κύριος Άντριου Μπόσομγουορθ, εκ των κορυφαίων διαχειριστών της Pimco, του μεγαλύτερου οίκου επένδυσης σε ομολόγα παγκοσμίως, ο οποίος προβλέπει πως με το κούρεμα του χρέους δεν έχει επιλυθεί κανενός είδους πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και τονίζει πως σύντομα «θα υπάρξει και δεύτερο κούρεμα στην Ελλάδα». Γι΄ αυτό εξάλλου τονίζει ότι ο ίδιος και η εταιρεία του … «αποφεύγουν» τα ελληνικά ομόλογα.
Το στέλεχος της Pimco διευκρινίζει μάλιστα ότι αυτό το δεύτερο κούρεμα θα πλήξει όχι τους ιδιώτες, αλλά κυρίως τα κράτη που δάνεισαν στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στην πρώτη αναδιάρθρωση υπέστησαν απώλειες μόνον οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, δηλαδή, τράπεζες ασφαλιστικές και funds. Ενδεχόμενο νέο κούρεμα θα έπληττε αυτή τη φορά το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, εντέλει δηλαδή τους Ευρωπαίους φορολογούμενους».
Άποψη με την οποία συντάσσεται και ο γνωστός και μη εξαιρετέος Νουριέλ Ρουμπινί. Η «Κασσάνδρα» των αγορών ξαναχτυπά, αυτή τη φορά με άρθρο στους Financial Times, όπου και δηλώνει πως μέχρι σήμερα η «Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποτρέψει την καταστροφή, αλλά τίποτα δεν έχει λυθεί κατά βάθος».
Και με τη σειρά του τονίζει πως «η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί κι άλλη αναδιάρθρωση, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία επίσης»…
Για να καταλήξει λέγοντας πως «η Ευρωζώνη εξακολουθεί να πάσχει από έλλειψη στα ουσιώδη στοιχεία μιας νομισματικής ένωσης που αντέχουν στον χρόνο. Και οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις μάλλον θα διογκώσουν τις κρυμμένες δημοσιονομικές, τραπεζικές κι εξωτερικές ανισορροπίες, αφήνοντάς την ακόμη λιγότερο ανθεκτική στα σοκ».
Τι … συστήνει λοιπόν;
«Ο χωρισμός μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά είναι καλύτερος από το να μένεις κολλημένος σε έναν κακό γάμο. Η κρίση χρεών της περιφέρειας απειλεί να ρίξει τον πυρήνα σε τεράστιες τραπεζικές ελλείψεις κεφαλαίων και υποχρεώσεις, παρασύροντας όλους σε παρατεταμένη στασιμότητα. Αυτό καθρεφτίζει πιθανόν δισεπίλυτα σχεδιαστικά σφάλματα στην ευρωζώνη. Οπότε, αυτό που προτείνουμε είναι ένα φιλικό συναινετικό διαζύγιο…»!
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=187737
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου