Δευτέρα, Αυγούστου 02, 2010

Το καλο προσωπο του εργοδοτη



Αν και ανεργος τωρα δεν ξεχναω την εμπειρια μου απο τον καιρο που εργαζομουν,δεν θα παω πολυ πισω,στην τελευταια δουλεια μου,2 χρονια κρατησε,εως τον Αυγουστο περισυ που εκλεισε.
Στο πολυκαταστημα το μεγαλο οι συνθηκες ηταν καλες...καλες σε σχεση με την κατασταση που επικρατει στα καταστηματα εξω,τουλαχιστον εκει οταν εκλεινε...εκλεινε δεν χρειαζοταν να μενουμε περισσοτερο για οποιονδηποτε λογο.

Φυσικα η διευθυνση του πολυκαταστηματος δεν ενδιαφεροταν για τα εργασιακα θεματα μιας και ολοι οι υπαλληλοι ανηκαν στις εταιρειες που ειχαν τα περιπτερα,ενδιαφεροταν μονο για τις πωλησεις και τιποτα αλλο.

Αφου λοιπον οι εργοδοτες δεν μπορουσαν να καταχραστουν μισθους,εβρισκαν τροπους να παρανομουν μεσω αλλων οδων.

Πρωτος τροπος οι αδειες και τα ρεπο.

Υπηρχαν εταιρειες που"αμελουσαν να πληρωσουν η πληρωναν λιγοτερο την απαιτηση τους να εργαστει ο μισθωτος σε ημερα που κανονικα θα ειχε ρεπο,στο διπλα περιπτερο απο το δικο μας 3 κοπελλες ειχαν να παρουν ρεπο ουτε που θυμοντουσαν απο ποτε,επισης ειχαν να πληρωθουν το ρεπο αυτο....ουτε που θυμοντουσαν απο ποτε.

Το θεμα των αδειων...αγκαθι....κανεις υπαλληλος στον τομεα της λιανικης δεν ξερει ποτε ποτε και αν θα παρει την ετησια αδεια του...ολο δικαιολογιες,οι 3 κοπελλες διπλα επαιρναν με το ζορι την μιση απο την κανονικη αδεια τους καθε χρονο,η αλλη μιση πηγαινε στα αζητητα...ασε να δουμε ποτε ελεγαν οι εργοδοτες αλλα ποτε δεν εδιναν την αδεια οπως επρεπε.
Φυσικα περι πληρωμης της αδειας που δεν ειχε δοθει ουτε συζητηση.
Η μια απο τις τρεις η μικροτερη σε 3 χρονια εργασιας ειχε παρει μια βδομαδα αδεια,που να μιλησεις,στην επιθεωρηση εργασιας?
Αυτοι ειναι σκετη"επιθεωρηση"και μαλιστα κακογουστη.

Το καλο προσωπο του εργοδοτη ειναι αυτο.

Αλλο θεμα οι ταχα υπευθυνοι των περιπτερων,και εκει ημουν τυχερος,η Μαρια ηταν μαλαμα,ενα πλασμα απο αλλο κοσμο,ακομπλεξαριστη,συνεργασιμη,οποτε ηθελα κατι αμεσως να βοηθησει.

Κατι αλλοι,ψυχωσικοι...γελοιοι,αισχρα ατομα,λουφαδοροι,καρφωνανε και το παραμικρο στα αφεντικα,εβριζαν οποιον η οποιαν νομιζαν οτι δεν εκανε την δουλεια σωστα.
Μια μερα ακουσα τις προσβολες ενος τετοιου υπευθυνου..αν ημουν πατερας αυτου του κοριτσιου που εκεινος εβριζε και προσβαλλε...θα τον ειχα σφαξει τον γελοιο.

Που στελνουν οι γονεις τα παιδια τους...να τα εκπαιδευσει ποιος ο ανεκπαιδευτος μαλακας?

Κι ομως το 2010 οι εργοδοτες τετοια ατομα θελουν,μιζερα,αναιδη,προσβλητικα προς τους αλλους,οι υπολοιποι ειναι μπαζα απλα.

Πριν κλεισει η επιχειρηση που εργαζομουν δυστυχως ηταν η σειρα μας να δουμε το δικο της καλο προσωπο,ηθελε με το ζορι να μας"νοικιασει σε μια αλλη εταιρεια,με διμηνες συμβασεις,συμβουλευτηκα τον δικηγορο μου,αυτον που κερδισε την δικη με την αλλη μεγαλη εταιρεια.

Μην υπογραψετε τιποτα,δεν σας καλυπτει,θα χασετε και την αποζημιωση σας στο τελος.
Αυτο καναμε,δεν τους αρεσε,οταν καναμε πωλησεις ρεκορ τους αρεσε ομως,λες και εμεις φταιγαμε που οι συνεταιροι χωρισαν τα τσανακια τους και πηρε την κατω βολτα η εταιρεια.

Μας απελυσαν κακην κακως,τουλαχιστον πηραμε τις αποζημιωσεις μας.

Αυτη ειναι η κατασταση...η ηταν τουλαχιστον,τωρα με τις νεες ρυθμισεις ο διαχειριστης μας που μιλαγε για εργασιακο μεσαιωνα....τι θαρρει οτι καταφερε?

Καταφερε να μην πληρωνονται στην ωρα τους η να περιμενουν εβδομαδες να πληρωθουν εργαζομενοι με οικογενειες,να μην εχουν χρηματα να πανε ουτε μια βδομαδα διακοπες,να ζουν υπο τον φοβο της απολυσης,και θα ερθουν και χειροτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: