Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2013

Παγκαλίξ ο κακοφωνίξ…


«Στην Κεντρική Επιτροπή εξελέγη η σάρα και η μάρα». Τάδε έφη Θεόδωρος Πάγκαλος. Δυστυχώς για τον πρώην υπουργό, βουλευτή και εγγονό δικτάτορα, δεν υπάρχουν πλέον τζάκια στην πολιτική και δη στο ΠΑΣΟΚ. Τους πρίγκιπες, στην αγκαλιά των οποίων ανδρώθηκε, τους πάτησε το Μνημόνιο. Τους διαδόχους τους, όχι εκείνους με τους οποίους ανδρώθηκε ο Θόδωρος. Τον πρίγκιπα του ΠΑΣΟΚ, για την ακρίβεια, τον πάτησε το τρένο του Μνημονίου, γιατί ο πρίγκιπας της ΝΔ πρόλαβε και απέδρασε στις ταβέρνες της Ραφήνας και στα ορεινά της Αρκαδίας. Του Θεόδωρου Πάγκαλου του πέφτουν λίγοι οι 35άρηδες που εκλέχθηκαν στη νέα ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουν καταγωγή. Δεν έχουν όνομα. Δεν έχουν σπουδές στη Γαλλία. Δεν έχουν ρίξει μία χούντα πίνοντας, τρώγοντας και συζητώντας.
Είναι πολύ πιθανό να αδικώ τον κ. Πάγκαλο και τους αγώνες του. Το κάνω, όμως, για να πάψει ο ίδιος να αδικεί τον εαυτό του και, κυρίως, να πάψει να αδικεί τους επόμενους. Αυτός την έζησε τη ζωή του. Παντρεύτηκε, έκανε παιδιά, είχε γκόμενες, έζησε χωρίς να δουλέψει ποτέ. Μαγκιά του. Αλλά επειδή πολλοί από όσους χαρακτηρίζει «σάρα και μάρα» έχουν ξεκινήσει χωρίς τα δικά του «εφόδια» (μεταφορικά)  και χωρίς τις δικές του κληρονομιές και προίκες (κυριολεκτικά) ας μην είναι πολύ αυστηρός μαζί τους. Μπορεί να μην έχουν στα βιογραφικά τους ξένα Πανεπιστήμια και να έχουν δημόσια Λύκεια και την ΑΣΟΕΕ ή το Πάντειο, αλλά δεν είναι για πέταμα. Σε κάθε περίπτωση, δικαιούνται να απαιτούν από όσους τους οδήγησαν στην κρίση να το βουλώσουν και να τους αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους: να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και να ξεπλύνουν και τις ντροπές των άλλων.
Γιατί, δεν είναι δίκαιο όταν ασχολείται ο Θόδωρος (Πάγκαλος) με την πολιτική να είναι προσφορά στον τόπο και όταν ασχολείται ο Γιάννης (Αντύπας παραδείγματος χάριν)  να είναι λαμόγιο και κομματόσκυλο. Δεν είναι δίκαιο ο πρώτος να είναι προσωπικότητα και ο δεύτερος η σάρα και η μάρα. Χωρίς να έχει δοκιμαστεί. Χωρίς να έχει κριθεί. Επίσης, είναι άδικο να λέει ο Θόδωρος Πάγκαλος πως δεν του αρέσει το σημερινό ΠΑΣΟΚ και να το χρεώνει στον πρόεδρό του. Σε κανέναν δεν αρέσει το σημερινό ΠΑΣΟΚ, Θόδωρε. Αλλά είναι το δικό σου ΠΑΣΟΚ. Εσύ είχες πει πως θα αλλάξεις χώρα αν γίνει ο Γιώργος πρόεδρος, αλλά προτίμησες να μείνεις στη χώρα και στο ΠΑΣΟΚ. Εσύ Θόδωρε ήσουν στο ίδιο υπουργικό και στο ίδιο ΚΥΣΕΑ με τον Άκη. Και με τον Σημίτη, Θόδωρε, μαζί ήσασταν.
Εγώ, Θόδωρε, δε θα σε αδικήσω άλλο. Ήσουν εκεί όταν ο Ανδρέας δημιουργούσε τη μεσαία τάξη. Ήσουν εκεί όταν το ΠΑΣΟΚ έδινε σάρκα και οστά στην κοινωνική απελευθέρωση. Ήσουν εκεί όταν ο Γεράσιμος θα οδηγούσε τη χώρα σε πόλεμο και το απέτρεψες.  Και σε ευχαριστούμε για όλα αυτά. Σταματά, όμως, να υπονομεύσεις την προσπάθεια των επόμενων, που είναι ήδη ναρκοθετημένη από τα λάθη του παρελθόντος.
http://www.aixmi.gr/index.php/pagkalix-o-kakofonix/

Δεν υπάρχουν σχόλια: