Τετάρτη, Απριλίου 21, 2010

Απο την σκυλλα στην χαρυβδη



Ηταν 36 χρονια πριν,πολλοι απο εσας ισως δεν ειχατε γεννηθει ακομη,οτι μαθατε το μαθατε απο αναφορες και γραπτα,καποια βιντεο η και αναμνησεις αλλων.

Νοεμβρης του 1973 και η αντιστροφη μετρηση για την πτωση της δικτατοριας ειχε αρχισει,μετα το Πολυτεχνειο και την καθαιρεση του Παπαδοπουλου οι συζητησεις για την αλλαγη που επρεπε να συμβει ηταν καθημερινες,στα κρυφα φυσικα.

Κανεις δεν περιμενε οτι θα συνεβαινε το δραμα με την Κυπρο για να βρεθουν σε αδιεξοδο οι πραξικοπηματιες και να αποφασισουν να παραδωσουν την εξουσια στους πολιτικους.

Θυμαμαι την χαρα του κοσμου,ενας κοσμος φτωχος,καταπιεσμενος αλλα υγιης και με καθαρη ψυχη,ενας λαος πεινασμενος για ενδιαφερον,ελευθερια,μια νεα μερα.

Καποιοι δικαστηκαν και καταδικαστηκαν,πεθαναν στις φυλακες για τα εγκληματα κατα της πατριδας,εμεις σαν λαος αλλαγη δεν καταλαβαμε παρα οτι μπορουσαμε να μιλησουμε.
Τελικα αυτο ειναι η δημοκρατια σκεφτηκα?

Απο στενωπο σε στενωπο,απο τουννελ σε αλλο τουννελ,ενα κρατος πρασινο και μπλε,μια επαρχια με γραφεια κομματικα,ενας συνδικαλισμος χρωματισμενος.
Ολα ενα κομμα,εγινε η χωρα γηπεδο αναμετρησης,οπαδοι με σημαιακια και πυροτεχνηματα.
Κραυγες και υποσχεσεις,θα..θα...θα...και ψευτικα λογια.

Την ιδια ωρα καποιοι εκτιζαν τα παντα,βουνα,πλαγιες καμμενα δαση,αναρωτιομουν με τι χρηματα,εμεις με λιτοτητα ζουσαμε,εκεινοι που τα εβρισκαν?
Πολιτικοι απατεωνες,υποσχεσεις για καλυτερες ημερες,παμπερς,Κοσκωταδες,Ωνασεια,Μιμιαδες,ειδικα δικαστηρια,και ηταν μονο η αρχη.

Αδιαφοροι ολοι μας,αφηναμε το φιδι να μεγαλωνει και να γενναει,και τι περιμεναμε,να ειναι το φιδι φιλικο προς εμας?
Μιζες,σκανδαλα,καταθεσεις,γαμοι πολυτελεις,διαμερισματα,σκεφτομουν...ποσα χρονια θα ζησουν και τα μαζευουν ετσι?

Την ιδια ωρα το 0+0=3%,και αλλη λιτοτητα και συλλογικες συμβασεις πεινας,και νομοσχεδια που ακυρωναν οτι δικαιωματα ειχαν οι εργαζομενοι.

Δεν το βλεπαμε?δεν το καταλαβαιναμε?δεν ηταν φανερο?

Ομως"υπηρχε καλυτερη Ελλαδα και την θελαμε"και την ζησαμε για 2 μηνες με την Ολυμπιαδα,και μετα ......

Και αλλα σκανδαλα,φταιχτης ποτε,και αλλες εξεταστικες,ενοχος κανεις,και αλλο μαχαιρι στο κοκκαλο,το δικο μας κοκκαλο ομως.

Συνδικαλιστες του κωλου,να υπογραφουν οτι και να φερνανε οι κυβερνησεις,παντα με λογριδια και ταξικες χωριστες απεργιες,συνδικατα μονο στα λογια,με πλουσιους προεδρους,φιλους της εξουσιας.
Τι περιμεναμε αληθεια?

Καλυτερες μερες υπηρξαν μονο για αυτους που σαν χελια χωθηκαν και εγλυφαν τα πλοκαμια του τερατος που εκεινοι ονομασαν δημοκρατια,οι υπολοιποι λαουτζικος η κοσμακης οπως θελετε πειτε το στον εργασιακο μεσαιωνα.

Ναι αυτον τον ιδιο που τον θυμουνται προεκλογικα και τον ξεχνανε μετα τις εκλογες οι "εργατοφιλοι"κυβερνητες.

Και να τωρα που παλι υποδουλοι θα ειμαστε,θα μπορουμε να διαμαρτυρομαστε ομως.

Δικτατορια και αυτη μα δημοκρατικη,για γελια και για κλαμματα ειμαστε σαν λαος.

Ανιδεοι τι ειναι η δημοκρατια, αφησαμε τους κλεφτες να κλεψουν το ονομα και να βαλουν απο κατω το επαγγελμα τους.

Αυτο που ζουμε δεκαετιες τωρα ειναι ο παραλογισμος του ασχετου που νομιζει οτι ζει σε δημοκρατικο καθεστως μονο και μονο επειδη του το λενε εκεινοι που τον κυβερνανε.

Απο οτι θυμαμαι και 36 χρονια πριν και τωρα το ιδιο χαλι επικρατει.Τοτε αν αντιδρουσες σε εκτοπιζαν,σε βασανιζαν η σε σκοτωναν.
Τωρα αν αντιδρασεις εισαι γελοιος,γραφικος,αστειος,και αντιδημοκρατης.
Προσωπικα θα προτιμουσα τον πονο απο την γελοιοποιηση της δημοκρατιας.

Αυτης που δεν ειχαμε ποτε.



Το 1975 καποιοι πηγαν φυλακη για εκληματα κατα της πατριδας,σημερα αυτοι που εγκληματισαν η κρυβονται προστατευομενοι απο τους δημοκρατες φιλους τους,η μας λενε πως να πεινασουμε λιγο ακομη απο την τηλεοραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: