Η φράση ανήκει στον οικονομικό αναλυτή και σύμβουλο του Γάλλου Πρωθυπουργού Φιλίπ Σαλμέν και ίσως δεν είναι τυχαία ενόψει και τη συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί την Τρίτη καθώς ίσως τα όσα λέει στην εφημερίδα RealNews ίσως αποτελούν μέρος των σεναρίων για το μέλλον της χώρας μας την ώα που οι μεγάλες χώρες μπαίνουν στο στόχαστρο των αγορών και βλέπουν ότι δεν θα μπορούν επ’ αόριστο να βάζουν το χέρι στην τσέπη για την Ελλάδα.
Δεν μπορεί τρόπο να βγει η Ελλάδα από την κρίση χρέους λέει ο σύμβουλος του Γάλλου Πρωθυπουργού, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “εαν είχατε τη δραχμή θα ήταν καλή μια τεράστια υποτίμηση και μετά επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους”. Κατά τη γνώμη του γάλλου καθηγητή η ελλάδα δεν θα έπρεπε εξαρχής να έχει μπει στη ζώνη του ευρώ, ωστόσο τονίζει πως η πορείας της πλέον εντός είναι μονόδρομος τονίζοντας πως “η ελλάδα πρέπει να κρατηθεί στην ευρωζώνη, αυτό σημαίνει όμως πως πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει σε πολύ σοβαρές μεταρυθμίσεις στην οικονομία της.
Ο κ. Σαλμέν μάλιστα προσθέτει πως “ενα από τα ενδεχόμενα θα ήταν να τεθεί η Ελλάδα σε καθεστώς οικονομικού προτεκτοράτου υπό τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής” ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
“Αναπόφευκτο ένα περαιτέρω κούρεμα του ελληνικού χρέους”
Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου είναι σαφώς ανεπαρκής για να μειωθεί το ελληνικό χρέος και να φτάσει σε ένα βιώσιμο επίπεδο” αναφέρει ο σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Κλέμενς Φούστ και προσθέτει πως “ένα περαιτέρω κούρεμα είναι αναπόφευκτο”.
Δυσοίωνες είναι μάλιστα οι προβλέψεις του Γερμανού για το μέλλον της ευρωζώνης από τη διόγκωση των χρεών του Νότου:
“η βιωσιμότητα της ευρωζώνης είναι σαφέστατα σε κίνδυνο. Εαν οι πολίτες των χωρών της Βόρειας Ευρώπης νιώσουν “υπερφορτωμένοι” επειδή θα πρέπει να πληρώσουν πολύ μεγάλο μέρος από το χρέος των χωρών της Νότιας Ευρώπης μπορεί να ψηφίσουν κόμματα τα οποία είναι υπέρ της εξόδου από το ευρώ.”
Κάπως έτσι δικαιολογείται και το κλίμα που δημιουργείται τις τελευταίες ώρες με τους Γερμανούς να αντιτίθενται στο Ευρωομόλογο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου