Τρίτη, Αυγούστου 16, 2011

Όταν η αφίσσα ενηλικιώνεται…


"το κοριτσάκι της αφίσσας μιλάει στο maga"Αν την δεις στο δρόμο δύσκολα την αναγνωρίζεις…
Το βλέμμα της βέβαια παραμένει καθαρό, και το χαμόγελο της περίεργα γνώριμο. Τίποτα άλλο, ωστόσο, δεν προδίδει ότι η νεαρά σήμερα κυρία, λίγα χρόνια πριν έγινε σε μια νύχτα το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής.
Ήταν δεν ήταν τότε 7 χρονών. Το μουτράκι της τοιχοκολλήθηκε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η Γιάννα σχεδόν το έχει ξεχάσει αν και συχνά πυκνά …. σαν να ακούει τις φωνές του πλήθους που τόσο την τρόμαζαν.
“Πιο πολύ τον κόσμο θυμάμαι , μου έκανε εντύπωση ο πολύς συγκεντρωμένος κόσμος για κάτι που δεν καταλάβαινα” μας λέει.
Η επιλογή της σε κεντρικό πρόσωπο της προεκλογικής καμπάνιας του ΠαΣοΚ ήταν εύκολη. Ένας φωτογράφος μπήκε στο κατάστημα φωτογραφικών ειδών του πατέρα της ως πελάτης. Αρχικά διάλεξε την αδερφή της. Ωστόσο τα κοντά μαλλιά της Γιάννας , τα πράσινα ματια της και το χαρακτηριστικό της χαμόγελο χωρίς δυο – τρία δοντάκια έκαναν τη διαφορά. Το προσωπάκι της ήταν ιδανικό.
Όχι μόνο τοιχοκολλήθηκε σε κάθε δυνατή γωνιά αλλά και συνδέθηκε με τη νίκη του ΠαΣοΚ. Λίγο αργότερα η αφισα θα ζωντανέψει για τις ανάγκες προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματος. Τα φώτα θα ανάψουν, κραυγές παντού ,μια αγκαλιά και ένα μπουκέτο λουλούδια σε έναν άγνωστο στα παιδικά μάτια κύριο και μετα… οι προβολείς θα σβήσουν. Για τα καλά αυτή τη φορά.
“Σήμερα δεν θα το επαναλάμβανα”, υποστηρίζει “και γενικά δεν συμφωνώ να χρησιμοποιούνται παιδιά σε πολιτικού περιεχομένου διαφημίσεις. Για μένα, εξάλλου είναι μη συμβατο η αθωότητα ενός παιδιού να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για πολιτικούς λόγους. Κανένα πρόβλημα δεν μου έλυσε. Ίσα ίσα..”
Τα χρόνια περνούν και η 32 χρονη σήμερα Γιάννα Βελισσαρίδη, δηλώνει απογοητευμένη. Απογοητευμένη από κόμματα και πολιτικούς. Το κοριτσάκι, βλέπετε, μεγάλωσε και πια δεν νοσταλγεί …..προσπαθεί να ξεχάσει…Δεν συχνάζει σε γραφεία κομμάτων, δεν θαυμάζει πολιτικούς, δεν κατεβαίνει στην πλατεία..
“Σίγουρα επικροτώ, λέει με βεβαιοτητα, την πρώτη «ελαφρώς» μαζική μη κομματοποιημένη συγκέντρωση στη χώρα μας εδώ και χρόνια , απλά δυστυχώς δεν πιστεύω ότι αυτή είναι μία κίνηση που μπορεί αυτή τη στιγμή να αλλάξει την ήδη δρομολογημένη ροή . Ανήκω στους απέχοντες από την πολιτική γενικότερα της χώρας μας , από την στιγμή της εκλογικής μου ενηλικίωσης.”
Σήμερα είναι δασκάλα Pilates και κινησιοθεραπεύτρια. Και ανήκει σε εκείνους τους νέους που παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα …. σε καθημερινή βάση…. χωρίς να κόβουν βόλτες σε πολιτικά γραφεία..
“Τρέχω όλη μέρα κι εγώ από το πρωί ως το βράδυ χωρίς το ανάλογο αντίκρισμα . Δεν είναι λογικό να στρέφονται ενάντια οι νέοι σ’ αυτήν την κατάσταση ; Όλα είναι ρευστά και τελματικά.”
Οι προπηλακισμοί προς τους πολιτικούς την Γιάννα δεν την φοβίζουν.. Ίσα ίσα, γιατί όπως πιστεύει “η φάση του προπηλακισμού σε ένα βαθμό μου αρέσει γιατί είναι μία μορφή έκφρασης, της τέλειας αγανάκτησης, χωρίς κουκούλες… αλλά δεν εννοώ με αυτό, ότι συναινώ με την όποια μορφή βίας , αφού δεν πιστεύω ότι έτσι μπορεί να αλλάξει κάτι.”
Η Γιάννα δεν πολυκουβεντιάζει πια για ξεχασμένες αφίσες του παρελθόντος… Το κοριτσάκι της αφίσας του ’85 μεγάλωσε. Γύρισε την πλάτη της σε ‘κείνα που την ενοχλούν, και προχώρησε παρακάτω… Δεν κοιτά πίσω πια.. Καιρό τώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: