Πέμπτη, Δεκεμβρίου 20, 2012

Τα φαντάσματα κάνουν δηλώσεις για ανάπτυξη…

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/
  
Διαβάσαμε το άρθρο του καθηγητή κ. Γ. Βαρουφάκη με τίτλο «Ο Θάνατος της Σοσιαλδημοκρατίας» και μας ήρθε στην μνήμη ένα αντίστοιχο άρθρο του Δευκαλίωνα που δημοσιεύθηκε πριν ακριβώς ένα χρόνο, στις 29 Νοεμβρίου 2011, με τίτλο «Η Σοσιαλδημοκρατία Πέθανε».
Κοινό περίπου το σκεπτικό και απόλυτα κοινή η...
τελική διαπίστωση. Η Σοσιαλδημοκρατία απεμπόλησε τον πολιτικό της ρόλο και μοιραία οδηγείται στο νεκροταφείο της Ιστορίας. Και πως μπορούσε να γίνει διαφορετικά…
Παρακολουθήσαμε την ειδησεογραφία στην οποία κυριαρχεί η συνάντηση και των τριών φιλομνημονιακών πολιτικών αρχηγών. Ακούσαμε και διαβάσαμε τις δημόσιες δηλώσεις των δύο εκ των τριών φιλομνημονιακών πολιτικών αρχηγών.
Συγκεκριμένα… και ο αρχηγός της μετριοπαθούς εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας (Ε. Βενιζέλος) και ο αρχηγός της κατ’ ευφημισμό ριζοσπαστικής εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας (Φ. Κουβέλης) είπαν με διαφορετικά λόγια ακριβώς το ίδιο πράγμα. «Θα κάνουμε ανάπτυξη»!
Μεγαλύτερη νεοφιλελεύθερη ανοησία από αυτή δεν υπάρχει! Η στήλη έχει εξηγήσει κατά κόρον εδώ και πολύ καιρό ότι δεν είναι δυνατόν να προκύψει ανάπτυξη όταν εφαρμόζεται νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική.
Ιστορικά όπου και να ψάξει κανείς δεν θα βρει χώρα στην οποία να εφαρμόσθηκε νεοφιλελευθερη οικονομική πολιτική και ταυτόχρονα να διαπιστώθηκε ανάπτυξη, χαμηλή ανεργία και άνοδος του βιοτικού επιπέδου. Παράδειγμα; Δίπλα μας βρίσκονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Σε αυτές τις χώρες εφαρμόσθηκαν όλα τα θέσφατα του νεοφιλελευθερισμού και του ΔΝΤ. Αποτέλεσμα; Η ανεργία και η φτώχεια θερίζουν!
Είναι αποδεδειγμένο ιστορικά, επιστημονικά και εμπειριοκρατικά ότι ανάπτυξη της οποίας το θετικό αποτέλεσμα θα διοχετευθεί στην εθνική οικονομία μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του τακτικού προϋπολογισμού. Όμως οι νεοφιλελεύθεροι και μνημονιακοί προϋπολογισμοί έχουν πάντα σαν πρώτο και μόνιμο θύμα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το μειώνουν συνεχώς και τελικά το εξαφανίζουν.
Οι περισσότεροι από τους πολίτες δεν γνωρίζουν αυτές τις λεπτομέρειες. Γνωρίζουν όμως να βαθμολογούν τις πολιτικές από τα αποτελέσματα τους.
Και εύλογα όταν οι δηλώσεις, η νεοφιλελεύθερη και συνεπώς αποτυχημένη πολιτική για ανάπτυξη των αρχηγών της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας κ.κ. Ε. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη διαψευσθεί, θα τους καταψηφίσουν ακόμα περισσότερο από ότι στις προηγούμενες εκλογές.
Μπορεί οι ψηφοφόροι των μεσαίων στρωμάτων να υπερψηφίζουν την κεντροδεξιά και τον Αντώνη Σαμαρά επειδή πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα διατηρήσουν το υφιστάμενο επίπεδο διαβίωσης.
Όμως οι ψηφοφόροι των μεσαίων και των λαϊκών στρωμάτων που είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί κοινωνικά και πολιτικά τα προηγούμενα χρόνια, πλήττονται σήμερα από το μνημόνιο. Αυτή η κατηγορία πολιτών δεν έχει κανένα λόγο να στηρίζει εκλογικά και πολιτικά ένα κρυφό νεοφιλελεύθερο πολιτικό χώρο, όπως είναι η σημερινή σοσιαλδημοκρατία.
Υπάρχουν νέες και υγιείς πατριωτικές πολιτικές δυνάμεις που καθημερινά δίνουν μάχες με τους εκπροσώπους και τις πρακτικές του παλιού κόσμου της διαφθοράς, της υποτέλειας και της εξάρτησης.
Πολεμούν, ματώνουν αλλά τελικά νικούν ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα το τοπίο. Αυτές οι δυνάμεις που ανδρώνονται ιδεολογικά, πολιτικά αλλά και εκλογικά  μέσα από τους πολυμέτωπους αγώνες τους είναι το μέλλον. Είναι το νέο που γεννιέται με πόνους, αγώνες, ιδρώτα και δάκρυα όταν τα φαντάσματα κάνουν δηλώσεις για ανάπτυξη...

http://www.press-gr.blogspot.gr/2012/12/blog-post_4312.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: