Κυριακή, Δεκεμβρίου 09, 2012

ECONOMIST: ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ «ΔΙΑΣΗΜΟΥ» ΦΟΡΟΦΥΓΑ


Μολονότι υποσχέθηκε στους διεθνείς πιστωτές ότι οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πάνε φυλακή, η Ελλάδα δεν έχει καταδικάσει ακόμη κανέναν «μεγάλο», σημειώνει σε άρθρο του το περιοδικό Economist.
Υπό τον τίτλο «Αμφιβολίες για την επαγγελματική απόδοση» το κορυφαίο βρετανικό περιοδικό αναφέρεται στη διάσημη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι για την ώρα οι αξιωματούχοι που έχουν αναλάβει την πάταξη της φοροδιαφυγής σέρνουν τα πόδια τους όταν πρόκειται για μεγαλόσχημα ονόματα που αφορούν «πολιτικούς, ποδοσφαιριστές, διακεκριμένους δικαστές και γιατρούς».
Το άρθρο ξεκινά με το «ιστορικό», όπου η ελληνική ελίτ παρουσιάζεται να βγάζει κεφάλαια σε ελβετικούς λογαριασμούς για λόγους ασφαλείας μέχρι τη δημιουργία του ευρώ, γιατί φοβόταν την υποτίμηση ή το πάγωμα κεφαλαίων.
«Στην συνέχεια ήρθε το ρεύμα της μεταφοράς κεφαλαίων από τη μαύρη οικονομία στους παραδείσους του εξωτερικού. Αφού έκανε επί πολλά χρόνια τα στραβά μάτια, η απελπισμένη και διαλυμένη ελληνική κυβέρνηση, έκανε επιτέλους κινήσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι φορολογικές δηλώσεις 2.000 Ελλήνων με λογαριασμούς στο υποκατάστημα της Γενεύης της HSBC μπήκαν στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ. Τα ονόματα μπήκαν σε έναν δίσκο για υπολογιστή το 2010 και στάλθηκαν από την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, τότε, Κριστίν Λαγκάρντ, στον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου».
Στη συνέχεια αναφέρεται πώς η Λίστα Λαγκάρντ χάθηκε στα μέσα του 2011 και ξαναβρέθηκε πρόσφατα στα χέρια του Ε. Βενιζέλου, καθώς και η δημοσίευση του καταλόγου στο περιοδικό Hot Doc.
Συνεχίζει σημειώνοντας ότι «αρκετοί πολιτικοί και οι σύζυγοί τους καθώς και μέλη διαπρεπών οικογενειών εμφανίζονται στη λίστα, αλλά η μεγαλύτερη προσοχή δόθηκε στο όνομα της Μαρίας Παντελή, της οποίας ο λογαριασμός φέρεται πως περιείχε 550 εκατ. ευρώ. Η κ. Παντελή εκτιμήθηκε αρχικώς ότι λειτουργούσε εκ μέρους Έλληνα εφοπλιστή. Στη συνέχεια ο Νίκος Λέκκας του ΣΔΟΕ φέρεται να ισχυρίστηκε στον εισαγγελέα ότι τον έλεγχο του λογαριασμού της είχε η 89χρονη μητέρα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου».
Η Μαργαρίτα Παπανδρέου και ο γιος της αρνήθηκαν αμέσως τις κατηγορίες και η κ. Παπανδρέου απείλησε να μηνύσει την εφημερίδα που δημοσίευσε τα σχόλια του κ. Λέκκα.
Και «οι Παπανδρέου ένιωσαν δικαιωμένοι όταν ο Σάμπι Μιόνι, Ελληνοϊσραηλινός διαχειριστής, έδωσε την εξής εξήγηση: Ο κ. Μιόνι δήλωσε ότι δεν είχε συναντήσει ποτέ μέλος της οικογένειας Παπανδρέου. Ο εν λόγω λογαριασμός ανήκει σε επενδυτικό κεφάλαιο που είναι εισηγμένο στο χρηματιστήριο της Ιρλανδίας, και ο ίδιος διαχειριζόταν το κεφάλαιο εκ μέρους της EFG International, του ελληνικού χρηματοπιστωτικού ομίλου με έδρα την Ελβετία. Σύμφωνα με πρώην συναδέλφους του κ. Μιόνι, η κ. Παντελή ήταν έμπιστη υπάλληλος, που είχε άδεια να υπογράφει εκ μέρους του κ. Μιόνι».
Την επόμενη ημέρα, καταλήγει η ιστορία, ο κ. Λέκκας έκανε στροφή 180 μοιρών ισχυριζόμενος ότι ποτέ δεν συνέδεσε τους Παπανδρέου με τον λογαριασμό της κ. Παντελή.
Το όλο επεισόδιο προκάλεσε μεγάλη αμηχανία και αμφιβολίες για την επαγγελματική ικανότητα της οικονομικής αστυνομίας. Οι επικριτές της λένε ότι σέρνει τα πόδια της στις έρευνες για πολιτικά πρόσωπα, ποδοσφαιριστές, διακεκριμένους δικαστές και γιατρούς, που είναι ύποπτοι φοροδιαφυγής. Οι αξιωματούχοι του ΣΔΟΕ, από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι πνίγονται από τις πολλές υποθέσεις.
Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καταδικάσει κανέναν διάσημο φοροφυγά, μολονότι το υποσχέθηκε στους διεθνείς πιστωτές, καταλήγει το άρθρο.
«Η κυβέρνηση πρόκειται να διορίσει ειδικό γραμματέα φορολογικών υποθέσεων, όπως της έχουν ζητήσει οι αξιωματούχοι της τρόικας. Αλλά η δουλειά της νέας φορολογικής εξουσίας θα είναι κομμένη».
πηγή: euro2day.gr
http://kartesios.com/?p=105681

Δεν υπάρχουν σχόλια: