Τετάρτη, Ιουλίου 13, 2011

Γ. Παπανδρέου ανοιχτός και σε σενάριο επιλεκτικής χρεοκοπίας

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα FTD ο Πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Στο ρεπορτάζ της η FT Deutschland αναφέρει χαρακτηριστικά:  

«Για τα σχέδια των εταίρων της Ευρωζώνης, να επαναγοράσει η ελληνική κυβέρνηση με χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ένα μέρος του χρέους της σε τιμή αγοράς του 50% της ονομαστικής αξίας τους ο Πρωθυπουργός εκφράστηκε θετικά. «Είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε όλες αυτές τις ιδέες», δήλωσε ο Παπανδρέου. «Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να ελαφρύνει για την Ελλάδα το βάρος του χρέους, αλλά και την εξυπηρέτησή του». Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει κανείς να εξετάσει επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών. «Θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο, προκαλώντας έτσι πολύ μεγαλύτερη ζημία». 

Το επίμαχο ρεπορτάζ έχει τίτλο: «Ο Παπανδρέου πιέζει την ΕΕ και το ΔΝΤ να βιαστούν» και φιλοξενεί δηλώσει του Πρωθυπουργού σύμφωνα με τις οποίες υποστηρίζει πως οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα καθώς η ατμόσφαιρα που επικρατεί στις αγορές δεν βοηθούν την χώρα μας να βγει από την κρίση. «Αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύει την Ελλάδα και θα μπορεί η χώρα να προβεί στις βαθιές μεταρρυθμίσεις της, τότε το ίδιο το πρόγραμμα θα υπονομευτεί».

Ο Γ. Παπανδρέου δεν ξεκαθάρισε για το πότε η χώρα μας θα μπορεί να βγει εκ νέου στις αγορές. «Όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: