Τρίτη, Απριλίου 05, 2022

Χειραγωγηση

 


Οι τεχνικές χειραγώγησης της αγέλης σύμφωνα με τον Νόαμ ΤΣΌΜΣΚΙ 1.Η στρατηγική της απόσπασης προσοχής. 

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ λυσεων. Δημιουργουν μία οικονομική κρίση ώστε να γίνει αποδεκτή ως αναγκαίο κακό η υποχώρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων.


 Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Για να γίνουν αποδεκτά τα διάφορα απαράδεκτα μέτρα, αρκεί η σταδιακή εφαρμογή τους, λίγο λίγο, επί συναπτά έτη. Κατά αυτόν τον τρόπο επιβλήθηκαν ιδιωτικοποιήσεις, ελαστικότητα, μαζική ανεργία, μισθοί πείνας, ανασφάλεια.


Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ Η ποιότητα της εκπαίδευσης που δίνεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι μετριότερη έτσι ώστε το χάσμα της άγνοιας μεταξύ των τάξεων να είναι και να παραμένει αγεφυρωτη. ( Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους)


ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ Η ιδέα ότι είναι της μόδας να είσαι ηλίθιος, χυδαίος κι αμόρφωτος,ότι είναι κουλ τα ναρκωτικά, η διαστροφή και κάθε τι παράλογο κι αντιεπιβιωτικό θα δημιουργήσει χάος και ανοχύρωτους πολίτες.


ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΝΟΧΗΣ Κάντε τα άτομα να πιστέψουν ότι είναι ένοχα για την κακοτυχία τους.Έτσι, τα άτομα αντί να εξεγείρονται ενάντια στο οικονομικό σύστημα, υποτιμούν τους εαυτούς τους με απόρροια την αναστολή της δράσης. Και χωρίς δράση, δεν υπάρχει επανάσταση.


Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ Μια αντιλαϊκή απόφαση την παρουσιάσουν ως «επώδυνη και αναγκαία» εξασφαλίζοντας τη συγκατάβαση του λαού τη δεδομένη χρονική στιγμή και εφαρμόζοντάς τη στο μέλλον. Είναι πιο εύκολο να γίνει αποδεκτή μια μελλοντική θυσία απ’ ό,τι μία άμεση.


ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Όσο περισσότερο θέλουν να εξαπατήσουν το θεατή τόσο πιο πολύ υιοθετούν έναν παιδικό τόνο με μεγάλη πιθανότητα να τείνει σε αντίδραση απογυμνωμένη από κάθε κριτική σκέψη. (Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).


"Υπάρχει σαφές σχέδιο για τη μηδενοποίηση των εθνικών κυβερνήσεων οι οποίες δεν θα μπορούν να παίξουν δημοκρατικά αποτελεσματικό ρόλο, αλλά θα υπόκεινται στις κατευθύνσεις που μας δίνει το διευθυντήριο» Α.Παπανδρέου Οι δύο όψεις δεν ακυρώνουν ότι το νόμισμα είναι ένα και το αυτό.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια: