Κυριακή, Απριλίου 17, 2022

Αρχαιοκαπηλιας το αναγνωσμα

 


Το.παρακάτω είναι προϊόν μυθοπλασίας, τα ονόματα είναι φανταστικα και δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα Στη χώρα υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που τους αποκαλούν Ψαχτηρια. Ψαχτηρια αποκαλούνται όσοι ψάχνουν για χρυσό ή αρχαία (κυρίως αρχαίους τάφους)


Επικεντρώνονται περισσότερο στα "μεταλλικά" αντικείμενα  που θαβοντουσαν μαζί με τον νεκρο (κοσμήματα,προσωπικά αντικείμενα) και λιγότερο σε κεραμικα-πήλινα Εννοείται πως τ αγάλματα είναι τ αγαπημένα τους και ανήκουν σε ειδική κατηγορία καθώς είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός τους.

Τα ψαχτηρια χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Στη 1η κατηγορία είναι τα αυτόνομα ψαχτήρια .Οσοι δλδ ψάχνουν για τη παρτι τους. Αυτοί έχουν εξοπλισμό σχετικά "φθηνό" (μέχρι 60-70 χιλ ) και ψάχνουν κυρίως για τον χρυσό των περιόδων της τουρκοκρατίας και της εθνικής αντίστασης, βάσει ιστοριων και μαρτυριών από κατοίκους κάθε τόπου. 

Τ αυτονομα ψαχτηρια δεν κυνηγάνε  αρχαία καθως τα θεωρούν επικίνδυνα... Λενε πως μ αυτα (αρχαία) ασχολούνται οι μαφιόζοι και δεν θέλουν να μπλέξουν. Επίσης δεν έχουν τις κατάλληλες  διασυνδέσεις να τα σπρώξουν στην "αγορά.

Πολλοί απ αυτούς αν εντοπίσουν αρχαία...ή τα παρατάνε όπως τα βρήκαν ή ενημερώνουν κάποιον που ασχολείται , χωρίς να εμπλακούν περισσότερο. Η 2η κατηγορία Ψαχτηριων είναι τα λεγόμενα "Χρηματοδοτουμενα Ψαχτηρια" δλδ αυτοί που ψάχνουν κυρίως για λογαριασμό "Άλλων"

Οι "Αλλοι" αποτελούν τη κεφαλή της πυραμίδας κι έχουν τις εξής υποχρεώσεις Χρηματοδοτούν τον εξοπλισμό των Ψαχτηριων της 2ης κατηγορίας , ο οποίος ξεπερνά πολλές φορές τα 300-400χιλ € (βέργες εντοπισμού,  τελάρα ακριβούς τοποθεσίας,  ράβδους ρανταρ γαιοεντοπισμου και χαρτογράφησης...) 
 Εξασφαλίζουν τη συμμετοχή και τη παρουσία οργάνων της τάξης κατά τον εντοπισμό και το άνοιγμα (εξόρυξη) για να μην υπάρχουν νταβαντουρια με περίεργους πολίτες ή τους ιδιοκτήτες της γης. Και τελος τη λειτουργία των logistics...
Οσα ευρήματα δεν κρατούν οι ίδιοι, τα προωθούν στα σημεία που δημοπρατουνται (πχ στα Χανιά ,στα Γρεβενά ή απευθείας στις εκθέσεις των σπιτιών τους...ψεύτικες όπως ανέφερα οι τοποθεσίες) . Τέλος μοιράζουν τα ποσοστά της πώλησης στην ομάδα υποστήριξης και τα Τα Χρηματοδοτούμενα Ψαχτηρια ειναι αρκετά δυνατά στη κοινωνικη ιεραρχία (επιχειρηματίες, ανώτατοι στα  σωμάτων ασφαλείας, δήμαρχοι,  περιφερειάρχες) Σε αυτό το προϊόν μυθοπλασίας λέγεται πως οι ισχυρότεροι και οι πιο παθιασμένοι, 
 "Αλλοι"...που χρηματοδοτούν τα Ψαχτηρια είναι,
 μια μικρή εξερευνήτρια, 
 ένας Ανώτατος Ιερωμένος με καταγωγή ομοια μ αυτη του Οιδίποδα ,
 ένας Ανεξάρτητος Έλληνας,
 ένας Καλαματιανός με πάθος για τα μουσεία
 κι ένας Καραβοκυρης που είχε και μουσείο φυσικής ιστορίας.
Λέγεται πως οι παραπάνω ανέβασαν πυρετό και πήραν κεφάλια τον χειμώνα του 18 όταν ένας Φθιωτος αγρότης , κατά τ όργωμα του χωραφιού του , ανέσυρε αρχαία αγάλματα κι αντί ο απαράδεκτος να φωνάξει τους αρμόδιους πήρε τηλέφωνο την αρχαιολογική υπηρεσία...κι αυτά κατέληξαν ως εκθέματα σε μουσείο. 
Απαράδεκτα πράγματα...
 Στις προσωπικές εκθέσεις τους,  εκθέτουν πήλινα αντικείμενα τα οποία συνήθως τα δωρίζουν σε μουσεία ενώ τα μεταλλικά τα κρατούν και κάθε τόσο κάνουν μπαζαρ με συλλέκτες (κυρίως σαουδαραβες)
Για να υπάρχει μια εικόνα της αξίας των ευρημάτων...ένα ζευγάρι χρυσών σκουλαρικιων του 4ου αιώνα π.Χ. λέγεται πως πουλήθηκε προσφάτως περι τα 6εκ € από γνωστή νησιωτική οικογένεια με καταγωγή απ την όμορφη Άνδρο...

https://twitter.com/limboart/status/1515272988790300674

Δεν υπάρχουν σχόλια: