Τρίτη, Ιανουαρίου 31, 2012

Οι δικοί μας θέλουν φοροαπαλλαγές, οι Ιταλοί βουλευτές «κόβουν» 700 ευρώ!



Διατήρηση των κρατικών επιχορηγήσεων, φοροαπαλλαγές και ρυθμίσεις των υπέρογκων δανείων τους ζήτησαν, «με μια φωνή», οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Αναλυτικά, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, πρότεινε να μην αλλάξει το υφιστάμενο ποσοστό επί των κρατικών εσόδων, με το οποίο υπολογίζεται το ποσό που αναλογεί σε κάθε κόμμα, αλλά πρότεινε ο υπολογισμός να γίνεται σύμφωνα με τα πραγματικά έσοδα του περασμένου έτους (απολογιστικά) και όχι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του επόμενου (προϋπολογιστικά).

Εξήγησε ότι η χρηματοδότηση πρέπει να είναι τμηματική και όχι εφάπαξ, ενώ πρότεινε η ιδιωτική χρηματοδότηση  να γίνεται από φυσικά πρόσωπα και όχι από νομικά.

Για τις μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κυρίως προς την Αγροτική Τράπεζα είπε ότι «μετά την απόφαση του εισαγγελέα κ. Πεπόνη να ξεκινήσει έρευνα, η ΑΤΕ bank αποφάσισε να παρακρατήσει τα ποσά που δικαιούνταν τα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ το 2010 έπρεπε να πάρει 20 εκατομμύρια ευρώ, αλλά έλαβε μόνο τα 10 εκατομμύρια, καθώς τα υπόλοιπα παρακρατήθηκαν».

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος μαζί με τον γενικό διευθυντή της ΝΔ, Θανάση Σκορδά, επισκέφθηκαν τον διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας και κατέθεσαν πρόταση, που αναφέρει ότι «με νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί ότι από την 1.1.2012 τα κόμματα να λαμβάνουν το 60% των επιχορηγήσεων και το υπόλοιπο 40% να πηγαίνει προς τις τράπεζες για την αποπληρωμή των δανείων» και σημείωσε ότι μέχρι να αποπληρωθούν τα δάνεια, τα κόμματα να μην μπορούν να δανειοδοτηθούν, υποθηκεύοντας μελλοντικές επιχορηγήσεις.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο κ. Σκορδάς παρουσίασε πρόταση που συνδυάζει την κρατική με την ιδιωτική χρηματοδότηση, αλλά και τη συμμετοχή των ψηφοφόρων. Αναλυτικά, ο γενικός διευθυντής της ΝΔ ανέφερε ότι θα πρέπει να τεθεί «ελάχιστο όριο 100 χιλιάδων ψήφων, προκειμένου να λάβει χρηματοδότηση ένα κόμμα. Κάθε 1% εκλογικού ποσοστού να αντιστοιχεί σε 250-300 χιλιάδες ευρώ, κάθε ψήφος να αντιστοιχεί σε 1,5 ευρώ δημόσιας χορηγίας και κάθε 1 ευρώ ιδιωτικής υποστήριξης να αντιστοιχεί σε 1,5 δημόσιας. Επίσης, να μην μπορεί η χρηματοδότηση δημοσίου να υπερβαίνει 18 εκατομμύρια για κάθε κόμμα».

Για τις υπέρογκες δανειακές υποχρεώσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ειπε ότι οφείλονται στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις 38 ετών, την μετακίνηση ετεροδημοτών, τις διαφημιστικές καμπάνιες και την εκτόξευση των επιτοκίων. Ζήτησε «ρύθμιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ανέφερε ενδεικτικά ότι «Τα τελευταία 10 χρόνια η ΝΔ έλαβε ως καρατική χρηματοδότηση 214 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 49 εκατ. πήγαν για προβολή και διαφήμιση, το 5% συνέδρια και εκδηλώσεις, το 19% ΦΠΑ, φόροι και ασφαλιστικές εισφορές. Για τόκους εξυπηρέτησης δόθηκαν 34 εκατομμύρια. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν που πηγε το 62,5% και τι έμεινε στα ταμεία της ΝΔ».

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κ. Σπύρος Χαλβατζής ανέφερε ότι «το ΚΚΕ, όπως όλα τα κόμματα, έχει βιβλία και ελέγχεται όπως όλα τα κόμματα. Οι δραστηριότητες του ΚΚΕ, όπως είναι ο 902 και ο Ριζοσπάστης, η Τυποεκδοτική, δέχτηκαν πολλές φορές τις επισκέψεις των μηχανισμών -εφορία και ΣΔΟΕ. Και οι μηχανισμοί αυτοί έκαναν αναλυτικές εκθέσεις και δεν έχουν βρει κανένα ψεγάδι. Με βάση το καταστατικό μας, τα έσοδα του ΚΚΕ προέρχονται από τις συνδρομές των κομματικών μελών και ενισχύσεις φίλων και οπαδών».

Και ξεκαθάρισε: «Το ΚΚΕ δεν έδωσε ποτέ και δεν θα δώσει ποτέ ονόματα κομματικών μελών, φίλων και οπαδών που ενισχύουν το κόμμα, δεν  θα δώσουμε ονόματα στις υπηρεσίες ασφαλείας»

Υπέρ της χρηματοδότησης των κομμάτων τάχθηκε και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κώστας Σκανδαλάκης, σημειώνοντας όμως ότι «είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε αναπροσαρμογή χρηματοδότησης, αλλά να δούμε και την βοήθεια των κομμάτων, όπως μείωση ΦΠΑ. Γιατί τα κόμματα να μην ενταχθούν στα πρόγραμμα Σύζευξη 2 για το κονδύλι ΟΤΕ;».

Ο γραμματέας του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας πρότεινε: «Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να χρηματοδοτούν τα κόμματα, γιατί δημιουργείται διαπλοκή. ΟΙ χορηγίες προσώπων να εγγράφονται στα βιβλία, η συμμετοχή κομμάτων σε επιχειρήσεις, πλην μέσων ενημέρωσης, πρέπει να απαγορεύεται, να απαγορεύεται συνδιαλλαγή με το δημόσιο πλην των επιχορηγήσεων, να εφαρμοστεί εθνικό λογιστικό σχέδιο και να υπάρχουν βιβλία Γ' κατηγορίας (διπλογραφικό σύστημα), η επιτροπή ελέγχου να αναδιαταχθεί: έλεγχος από βουλευτές, δικαστές, ΑΔΕΔΥ, ορκωτούς λογιστές και να είναι κακουργηματική πράξη η λάθος δήλωση για έσοδα. Κυρώσεις σε όλα τα πρόσωπα των κομμάτων και στο κόμμα με στέρηση επιχορήγησης για ένα χρόνο».

Για την κρατική χρηματοδότηση εξήγησε πως «δεχόμαστε την  απολογιστική χρηματοδότηση, να υπάρξει μείωση και η μείωση να μην πάει στα ελλείμματα, αλλά για κοινωνικούς σκοπούς», ενώ ζήτησε ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση των δανείων.

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία...

Η Βουλή της Ιταλίας αποφάσισε να προχωρήσει στη μείωση των μισθών των 630 μελών της κατά 1.300 ευρώ μεικτά, ή περίπου 700 ευρώ καθαρά το μήνα.

Το σύνολο των αποδοχών των βουλευτών, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων αποζημιώσεων, ανέρχονται -σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο- σε πάνω από 11.000 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα, εγκρίθηκε η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος: στο εξής οι συντάξεις των βουλευτών και των υπαλλήλων της Βουλής θα υπολογίζονται βάσει των πραγματικών εισφορών τους και όχι των τελευταίων αποδοχών τους.

Ο ιταλικός Τύπος τονίζει ότι οι συντάξεις και οι μισθοί των βουλευτών αποτελούν μόνον ένα μέρος από τα έξοδα του προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, ανέρχονται στο 23,8%.

Το προσωπικό που βρίσκεται εν ενεργεία ή που έχει ήδη λάβει σύνταξη απορρόφησε το 2011, σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, το 42,8% των διαθέσιμων πόρων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έρευνα του ινστιτούτου Vision αποκαλύπτει ότι σε κάθε Γάλλο φορολογούμενο το Κοινοβούλιο "κοστίζει" ετησίως 2,14 ευρώ, 4,18 ευρώ στους Ισπανούς, 7,80 ευρώ στους Βρετανούς, ενώ στην Ιταλία το σχετικό ποσό αγγίζει τα 27,15 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους μάνατζερ -τα ανώτερα διοικητικά στελέχη- της δημόσιας διοίκησης, ειδικό διάταγμα της κυβέρνησης της Ρώμης προβλέπει ότι δεν θα μπορούν να λαμβάνουν αποδοχές μεγαλύτερες από εκείνες του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που ανέρχονται σε περίπου 250.000 (καθαρά) το χρόνο.


Read more: λλαγές, οι Ιταλοί βουλευτές «κόβουν» 700 ευρώ!Lamogia News: Οι δικοί μας θέλουν φοροαπα http://lamogianews.blogspot.com/2012/01/700.html#ixzz1l2YRc9lh

Δεν υπάρχουν σχόλια: