Τρίτη, Ιανουαρίου 31, 2012

Κοντά σε συμφωνία με Παπαδήμο. Τα χειρότερα έρχονται...



Τα όσα γράφουμε στον τίτλο, πιστέψτε μας, δεν έχουν κανένα ίχνος αντιπολιτευτικής ή κριτικής διάθεσης. Είναι η πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται πλέον, με βάσει τις συναντήσεις και τις συζητήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, με τους Ευρωπαίους. Για να πάρετε μία πρόγευση, οι Ευρωπαίοι πιέζουν τον Πρωθυπουργό να υιοθετήσει τις προτάσεις που η Τρόικα έχει κάνει προς τα τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης, δηλαδή τις οριζόντιες μειώσεις κατά 20% των μισθών στον ιδιωτικό τομέα! Διαβάστε στο planet-greece, αναλυτικά, το τσουνάμι που έρχεται...



Επί της ουσίας οι εταίροι και δανειστές έδωσαν στην κυβέρνηση και τον Έλληνα πρωθυπουργό διορία μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές και την Τρόικα.

Από την επεξήγηση που έδωσαν στην επίσημη ανακοίνωση πηγές του Συμβουλίου, αν μη τι άλλο οι εταίροι είναι ικανοποιημένοι με τις βασικές κατευθύνσεις του PSI που, όπως έλεγαν «θεωρείται τελειωμένη υπόθεση». Όπως επισημαίνει ο Θάνος Αθανασίου, στο real.gr, οι 27 δεν παρέλειψαν βεβαίως να θυμίσουν στις αγορές, ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που κάνουν κάτι τέτοιο.

Η πολιτική εντολή, που εκφράστηκε αρκετά εύγλωττα από τον Χ. Βαν Ρόμπει και τον Ζ. Μ. Μπαρόζο κατά τη διάρκεια της καταληκτικής συνέντευξης τύπου στην πράξη σημαίνει ότι όχι μόνο οι προαπαιτούμενες δράσεις, γνωστές ήδη από το Δεκέμβριο, αλλά και οι βασικές κατευθύνσεις των προϋπολογισμών από το 2012 ως το 2015 θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί και εγκριθεί μέχρι το Σάββατο. Στη συνέχεια, το γραπτό ανακοινωθέν της Συνόδου καλεί τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να πραγματοποιήσουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να είναι σε θέση να στηριχθεί οικονομικά η ανταλλαγή και η συμφωνία.

Δεν διευκρινίστηκε τελικά αν αυτό θα απαιτήσει, εκτάκτως την παρουσία των υπουργών στις Βρυξέλλες, όμως πηγές του Συμβουλίου δεν απέκλειαν, ακόμα και τις τελευταίες ώρες σύγκλιση εκ νέου Συνόδου Κορυφής, με πιθανές ημερομηνίες την 8ή και την 13ή Φεβρουαρίου. Σημειωτέον ότι το επόμενο τακτικό eurogroup έχει προγραμματιστεί για τις 20.

Τον πρώτο λόγο όμως έχει η συμφωνία στη Αθήνα για τα μέτρα

Με βάση τις απαιτήσεις του πρώτου προγράμματος αλλά και λόγω των αποκλίσεων από τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, η κυβέρνηση θα δεσμευθεί να κάνει πράξη τις μνημονιακές υποχρεώσεις της μείωσης της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα κατά 30%, ανοίγοντας την πόρτα σε 150.000 απολύσεις ως το 2015, την πώληση και αποκρατικοποίηση δημόσιας περιουσίας αξίας από 35 ως 50 δις για την ίδια περίοδο, τη σύνταξη ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος, ενός νέου φορολογικού συστήματος, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και το άνοιγμα επαγγελμάτων, αγορών και υπηρεσιών.

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι συνδαιτυμόνες του στο δείπνο των 27 δεν ήρθαν στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν και φρόντισαν να το κάνουν γνωστό.

Ακόμα δε μας εμπιστεύονται

Ο Λ. Παπαδήμος παρουσίασε για 5 λεπτά στη διάρκεια του δείπνου μια ανάλυση που είχε ετοιμάσει και η οποία έδειχνε πως τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της προσπάθειας των τελευταίων 2 ετών ήταν καλύτερα του αναμενόμενου, ή τουλάχιστον καλύτερα από ότι πιστεύουν οι εταίροι. Μίλησε μάλιστα για πρωτογενές έλλειμμα 2,4 μονάδων το 2011 (χωρίς δηλαδή την εξυπηρέτηση των τόκων).

Η εισήγηση βεβαίως δεν έπεισε και πολλούς διότι είχε προηγηθεί η ενημέρωση από τους υπουργούς οικονομικών που μετείχαν στο τελευταίο eurogroup - αυτό που διαπίστωσε τον εκτροχιασμό - και οι πάντες γνώριζαν πως τα ελληνικά στοιχεία για το 2011 δεν περιέχουν ακόμα τα χρέη των νοσοκομείων, ορισμένων ΔΕΚΟ και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα στοιχεία αυτά, όπως η eurostat πληροφορεί κάθε ενδιαφερόμενο, ανακοινώνονται περί το Μάρτη και προστίθενται στους εθνικούς λογαριασμούς τον Απρίλιο του επομένου έτους, κατά την λεγόμενη «2η ειδοποίηση». Ουδείς στην Κομισιόν και τα κράτη μέλη αναμένει έλλειμμα κάτω του 10,75% τον Απρίλιο, με όλη την απόκλιση να προστίθεται στο πρωτογενές τμήμα του.

Βαρύ κλίμα μέχρι το τέλος - Αρνήθηκαν συνάντηση οι Μέρκελ, Σαρκοζύ και Ντράγκι

Ενδεικτικό του κλίματος που αντιμετωπίστηκαν οι ελληνικές αρχές ήταν ότι ο Λ.Παπαδήμος συνάντησε την Α. Μέρκελ, τον Μ. Ρούτε (Ολλανδία) και τον Γ. Κατάινεν (Φιλανδία), μόνο «στο όρθιο» κατά τη διάρκεια της Συνόδου. Αντιθέτως ούτε η Α. Μέρκελ, ούτε και ο Ν. Σαρκοζύ έμειναν στο Συμβούλιο για να μετάσχουν στην κατ΄ιδίαν συζήτηση που ζήτησε η ελληνική πλευρά μετά το πέρας των επισήμων εργασιών. Ακόμα και ο Μ. Ντράγκι αποχώρησε από το κτίριο και άφησε στο πόδι του τον Γ. Άσσμουσεν, αντικαταστάτη του Γ. Στάρκ στο ΔΣ της ΕΚΤ. Για θεσμικούς λόγους οι κ. Γιούνκερ, Μπαρόζο και Χ. Βαν Ρόμπει δε θα μπορούσαν να λείψουν, όμως η συνάντηση είχε εκ των πραγμάτων υποβαθμιστεί. Η συνέχεια στην Αθήνα...

Ευχολόγιο για απασχόληση και ανάπτυξη

Το ανακοινωθέν των 27 για την απασχόληση και την ανάπτυξη, από ότι φάνηκε από τις πρώτες αντιδράσεις, μάλλον δεν έπεισε και πολλούς. Δέχθηκε, λίγα λεπτά από την ανακοίνωση του τα πυρά σοσιαλιστών και φιλελευθέρων που χαρακτηρίζουν τις προτάσεις ημίμετρα και το πλαίσιο εκταμίευσης των υποτιθέμενων 82δις κενό γράμμα. Ειδικότερα για την Ελλάδα και το πως θα μπορούσε να επωφεληθεί, το σχόλιο παραγόντων της Κομισιόν που βρέθηκαν στο χώρο της Συνόδου ήταν αφοπλιστικό: «εδώ δεν εισπράξατε από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τι θα αλλάξει με τα υπόλοιπα του κοινοτικού προϋπολογισμού;»

ESM και δημοσιονομικό σύμφωνο

Εκεί τουλάχιστον οι 27 ήταν σαφείς. Παρότι οι τελικές αποφάσεις θα επικυρωθούν το Μάρτιο, η κατεύθυνση και για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης του ευρώ και για τη νέα δημοσιονομική συνθήκη έχει ξεκαθαρίσει. Στην τελευταία πλην των Βρετανών δεν θα μετέχουν ούτε και οι Τσέχοι, επικαλούμενοι συνταγματικό κόλλημα. Δικαίως ο Ν.Σαρκοζύ διερωτήθηκε «πως αυτό το κόλλημα δεν υπήρχε πριν από μια εβδομάδα;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: