Τετάρτη, Ιανουαρίου 18, 2012

Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία για το PSI η Ελλάδα


Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους ιδιώτες επενδυτές που θα περιλαμβάνει μετρητά και χρεόγραφα με αξία περίπου 32 cents στο ευρώ για το κυβερνητικό χρέος μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο τον Bruce Richards, manager σε hedge-fund που βρίσκεται στην επιτροπή των πιστωτών.

"Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα γίνει", δηλώνει ο Richards, διευθύνων σύμβουλος της Marathon Asset Management LP σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Bloomberg Businessweek.

Η Marathon, η οποία έχει 10 δισ. δολ. υπό διαχείριση όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι στην επιτροπή των 32 πιστωτών του ιδιωτικού τομέα η οποία σχηματίστηκε το Νοέμβριο για να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι μέλος της μικρότερης επιτροπής που εμπλέκεται άμεσα με τις διαπραγματεύσεις.

Ο Richards δήλωσε ότι περιμένει πως η Ελλάδα δεν θα κάνει την πληρωμή των 14,5 δισ. ευρώ στην αποπληρωμή του ομολόγου που είναι για τις 20 Μαρτίου. Περιμένει να διαμορφωθεί νωρίτερα η συμφωνία με τους επενδυτές. Οι επενδυτές που θα συμφωνήσουν, πιθανώς θα πληρωθούν με το νέο πακέτο μετρητών και ομολόγων λίγο μετά την ημερομηνία αυτή, δήλωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής δεν θέλησε να σχολιάσει, αναφέρει το Bloomberg.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται εξάλλου ότι υπάρχουν ακόμα εμπόδια για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων σε μια εθελοντική συμφωνία.

"Μπορώ μόνο να πω ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται", δήλωσε στο πρακτορείο ο Frank Vogl, εκπρόσωπος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF). "Δεν μπορώ να πω αν θα είναι επιτυχείς", πρόσθεσε.

Τα νέα ομόλογα θα πληρώνουν πιθανότατα ετήσιο επιτόκιο μεταξύ 4% και 5% και θα έχουν ορίζοντα ωρίμανσης τα 20 με 30 έτη, δήλωσε ο Richards. Ενδεχομένως να διαπραγματεύονται στο μισό της ονομαστικής τους αξίας, εκτίμησε. Συνολικά, η καθαρή παρούσα αξία της συμφωνίας για τους ομολογιούχους θα είναι περίπου στα 32 cents στο ευρώ, εκτίμησε.

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα εάν η συμφωνία θα καλύψει όλα τα εκκρεμή ελληνικά ομόλογα ή μόνο αυτά που ωριμάζουν μέχρι τα τέλη του 2020, πρόσθεσε ο Richards. Σημείωσε εξάλλου ότι η συμφωνία δεν αναμένεται να περιλαμβάνει ελκυστικές ρήτρες για την επιβράβευση των πιστωτών στην περίπτωση που βελτιωθεί σημαντικά η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Η αρχική συμφωνία μπορεί να κερδίσει την υποστήριξη των επενδυτών που κατέχουν το 70% με 80% των ελληνικών ομολόγων, εκτίμησε. Ο ίδιος κρίνει θετικά τη συμφωνία, υπονοώντας ότι οι όσοι αρνηθούν ενδεχομένως να ανακτήσουν λιγότερα.

"Υπάρχει μια πολύ, πολύ μεγάλη πιθανότητα να προχωρήσει", δήλωσε. "Είναι η καλύτερη συμφωνία που μπορούν να εξασφαλίσουν οι πιστωτές".

Η Marathon, η οποία ιδρύθηκε το 1998 από τον Richards και τον Louis Hanover, ξεκίνησε τον Αύγουστο ένα νέο fund για να εκμεταλλευτεί την ευρωπαϊκή κρίση, αναφέρει το Bloomberg.

"Έχουμε εστιάσει στην ευκαιρία αυτή", δήλωσε ο Richards, ενώ δεν θέλησε να συζητήσει για το fund ή να γνωστοποιήσει τις επενδύσεις της Marathon στα ελληνικά ομολόγα.
 http://kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: