Τετάρτη, Δεκεμβρίου 23, 2009

Προς ειλωτες (εμας εννοω)

Προς επανεξέταση οδεύει η προτροπή του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου να μειωθεί η βουλευτική αποζημίωση, ώστε οι εκπρόσωποι του λαού να δώσουν το «καλό παράδειγμα» μεσούσης της οικονομικής κρίσης, καθώς τα διακομματικά παράπονα είναι έντονα, ενώ δεν λείπουν και οι υπαινιγμοί περί «ανταρσίας» εάν τελικά εφαρμοστεί η πρόταση.

Τα παράπονα των βουλευτών ότι δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους σε περίπτωση που μειωθεί κι άλλο -πέρυσι υπήρξε μείωση 5%- η μηνιαία αποζημίωσή τους συμμερίζεται και ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος. «Η βουλευτική αποζημίωση έχει ήδη μειωθεί από πέρυσι κατά 5%, αυτή τη μείωση θα τη συνεχίσουμε και εφέτος, και δεν πρόκειται να μειωθεί άλλο» διαβεβαίωσε τους βουλευτές -σύμφωνα με το Βήμα- ο κ. Πετσάλνικος.

Οι προειδοποιήσεις των βουλευτών κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων ότι θα κλείσουν τα γραφεία τους στην επαρχία, ότι δεν τα βγάζουν πέρα, ότι δεν αποδέχονται τους λαϊκισμούς κτλ., φαίνεται πως έπιασαν τόπο και το όλο ζήτημα επανεξετάζεται.

Ο κ. Πετσάλνικος είχε προχθές επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στον οποίο φέρεται να είπε πως «βουλευτική αποζημίωση δεν αποτελεί για κανέναν βουλευτή χαρτζιλίκι».

Αντί της μείωσης του μισθού, θα υπάρξει, σύμφωνα με το Βήμα, μείωση της αμοιβής που λαμβάνουν οι βουλευτές για τη συμμετοχή τους στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές κατά 15%. Δηλαδή οι αμοιβές τους πρόκειται να μειωθούν κατά 45 ευρώ, τη στιγμή που η συμμετοχή τους στις επιτροπές αυτές αμείβεται με 300 ευρώ (μεικτά). Στην πραγματικότητα αυτοί που θίγονται είναι όσοι μετέχουν στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών που συνεδριάζει και τις περισσότερες φορές.

Δεν έχει επίσης ακόμη αποφασιστεί αν θα είναι αμειβόμενη η συμμετοχή των βουλευτών στις πέντε εξεταστικές επιτροπές που πρόκειται να συσταθούν, αν και μέχρι πρότινος η συμμετοχή βουλευτών σε τέτοιου είδους επιτροπές ήταν τις περισσότερες φορές αμειβόμενη (με περίπου 300 ευρώ μεικτά).

Τα Νεα 23/12/09

Δεν υπάρχουν σχόλια: