Δευτέρα, Μαρτίου 28, 2011

Χρεοκοπία προβλέπουν οικονομολόγοι στο BBC


Αδυναμία εξυπηρέτησης του δημοσίου της χρέους προβλέπουν ευρωπαίοι οικονομολόγοι και αναλυτές για την Ελλάδα σε έρευνα που διενήργησε το BBC.
Από τους 52 επαγγελματίες οικονομικούς αναλυτές στους οποίους απεύθυνθηκε το βρετανικό δίκτυο ζητώντας την άποψή τους, απάντησαν τελικά οι 38, εκ των οποίων οι 25 προέβλεψαν ότι τουλάχιστον μία χώρα της ευρωζώνης θα χρεοκοπήσει.
Οι ερωτηθέντες εκτίμησαν ότι η Ελλάδα πιθανόν δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει όλα της τα χρέη: «Δεν υπάρχει τρόπος να ικανοποιήσει τους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς της στόχους που είναι απαραίτητοι για να αποφύγει τη στάση πληρωμών και να κάνει το χρέος της....
εξυπηρετήσιμο» δηλώνει σχετικά ο Γκάμπριελ Στάιν του αγγλικού ιδρύματος Lombard Street Research.
Δεκατέσσερις οικονομολόγοι προέβλεψαν επίσης χρεοκοπία και της Ιρλανδίας, ενώ 7 περιέλαβαν και την Πορτογαλία στη σχετική λίστα.
Μικρές οικονομίες μπορούν να σωθούν 
Υπάρχουν ωστόσο και αντίθετες απόψεις.
Μία από αυτή εκφράζει ο Μασιμιλιάνο Μαρσελίνο, επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικών Σπουδών στο Ευρωπαίκό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Πιστεύει ότι, τελικά, δεν θα υπάρξουν επεισόδια χρεοκοπίας: Και εξηγεί:
«Οι οικονομίες που βρίσκονται στη χειρότερη καταάσταση είναι αρκούντως μικρές γεγονόας που καθιστά δυνατή τη διάσωσή τους. Και φαίνεται ότι υπάρχει επαρκής πολιτική στήριξη. Η Ελλάδα και η Ιορλανδία είναι δύο τέτοιες, μικρές οικονομίες. Βεβαίως, εάν η διάσωσή τους είναι καλή ιδέα ή όχι, αυτό είναι άλλο θέμα. Θα ήταν καλύτερο να αφήσουμε τις χρεοκοπίες να εκδηλωθούν αλλά τόσο οικονομικά όσο και πολιτιά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητώνται τέτοια ενδεχόμενα».

Έθνος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: