Δευτέρα, Μαρτίου 05, 2012

Πως μόλις 9 δισ. € τινάζουν στον αέρα το PSI


Μεγάλο σκεπτικισμό έχει προκαλέσει συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στους  προσεκτικούς παρατηρητές της διεθνούς αγοράς ομολόγων μέσα και έξω από την Ελλάδα καθώς οι τελική όροι που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή στην πρόσκληση για τη συμμετοχή των κατόχων και ελληνικών ομολόγων περιέχουν κάποια στοιχεία που οι καλοπροαίρετοι παρατηρητές χαρακτηρίζουν επιεικώς «δύσκολα επιτεύξιμα» και οι ανά τον κόσμο θιασώτες της συνομωσιολογίας ως την τελική πόρτα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ με βάση την πεποίθηση ότι τελικά η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων, το γνωστό μας PSI, είναι κατασκευασμένη για να αποτύχει.!


Η συμφωνία μετά το αρχικό ατόπημα όπου γινόταν λόγος για 66% συμμετοχή, αλλά διαπιστώθηκε ότι οι όροι που ενσωματώνονται στα ομόλογα αγγλικού δικαίου που ήδη έχουν εκδοθεί επιβάλλουν να ανεβεί το όριο στο 75% αναφέρει τα εξής: «Απαιτείται συμμετοχή στο PSI των κατόχων ποσοστού τουλάχιστον 75% του χρέους των 206 δισ. ευρώ, αλλιώς το πρόγραμμα θα ματαιωθεί από την κυβέρνηση. Αν το ποσοστό συμμετοχής ξεπεράσει το 75%, αλλά όχι και το 90%, η κυβέρνηση θα εξετάσει την εφαρμογή των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC’s), για να «κουρέψει» υποχρεωτικά και τη μειοψηφία των πιστωτών, κάτι που θα ενεργοποιήσει τα CDS και θα κατατάξει την Ελλάδα στην κατηγορία default (χρεοκοπία) των οίκων αξιολόγησης.  Αν η συμμετοχή ξεπεράσει το 90%, χωρίς όμως να προσεγγίσει το 100%, οι ρήτρες δεν ενεργοποιούνται και θα πρέπει να γίνει νέα διαπραγμάτευση με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, για να καλυφθεί το «κενό» που θα προκύψει, με ένα δάνειο επιπλέον των 130 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση υπολογίζει ως πιθανότερο σενάριο για την εξέλιξή του, να υπάρξει μια συμμετοχή μεταξύ 75% και 90% και να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, μέσω των οποίων το «κούρεμα» θα επιβληθεί στο 100% των ομολόγων.»

Τι σημαίνει όμως πρακτικά αυτό; Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος ή κάποια hedge funds που για δικούς του λόγους, θέλουν να αποτύχει η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων καταφέρουν να συγκεντρώσουν το 25% συν ένα ομόλογό από τα 177 δισ. ομολόγων του ελληνικού δικαίου που κυκλοφορούν στη διεθνή αγορά μπορούν να κρατήσουν όμηρο τόσο την Ελλάδα όσο και ολόκληρη την ευρωζώνη.

Οι σημερινές τιμές αυτών των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά ανέρχονται περίπου στα 20 σεντς ανά δολάριο, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι παραπάνω «κακοπροαίρετοι» επενδυτές θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την όλη διαδικασία για μόλις 9 δις ευρώ.

Ταυτόχρονα στη συμφωνία περιλαμβάνονται και ομόλογα αγγλικού δικαίου ή ύψους 29 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα όποια αθροιζόμενα με τα παραπάνω παράγουν το τελικό άθροισμα του υπό ρύθμιση χρέους της τάξεως των 206 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και σε αυτή την κατηγορία ο οποιοσδήποτε κακοπροαίρετος  επενδυτής μπορεί να αγοράσει το 25% του πακέτου αυτού, με κόστος περίπου 30 σεντς ανα δολάριο διαθέτοντας μόλις 2 δισ. €…

Τα hedge funds που διατηρούν θέσεις στο ελληνικό χρέος, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι, μεταξύ άλλων, τα Och-Ziff Capital Management Group LLC, York Capital LP, Saba Capital Management LP, Greylock Capital Management και Vega Asset Management LLC.

Η Vega υπενθυμίζεται ότι αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις για το PSI τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς αρνήθηκε να αποδεχθεί ζημίες άνω του 50% (σε όρους καθαρής παρούσας αξίας).


Θα δώσουν λοιπόν κάποια έν πολλοίς άγνωστα «κακά» hedge funds την πόρτα εξόδου στην Γερμανία χωρίς η ίδια η Μέρκελ να χρεωθεί την αποτυχία ;

Λίγες μέρες έμειναν…

sofokleous10
http://pseira.blogspot.com/2012/03/9-psi.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: