Τρίτη, Μαρτίου 06, 2012

Η κοινωνική αγανάκτηση και τα γιαούρτια στον Νταλάρα

Θυμάμαι χρόνια τώρα τις αφίσες εκείνες του Τζίμη Πανούση με τις οποίες διαφήμιζε τις εμφανίσεις του γράφοντας σαν υποσημείωση: «δεν συμμετέχει ο Γιώργος Νταλάρας». Ήταν η εποχή που ο δημοφιλής τραγουδιστής συμμετείχε σε κάθε συναυλία και εκδήλωση υπέρ των αδικημένων όλου του κόσμου. Τόσο πολύ που σου δημιουργούσε το ερώτημα αν συμμετέχει για να προβάλλει τα κάθε φορά διαφορετικά «δίκια» ή για να διαφημίσει τα τραγούδια του και την «τεράστια» ερμηνευτική του γκάμα. Γιατί έχει τραγουδήσει τα πάντα ο Γιώργος Νταλάρας από ρεμπέτικα μέχρι χαρντ ροκ, από λάτιν μέχρι Λούτσιο Ντάλα, μέχρι και την πρώτη επανεμφάνιση μετά από χρόνια της Μαρινέλλας είχε συνοδεύσει. 

Όλα αυτά βέβαια με το αζημίωτο, όπως δείχνει η μεγάλη προσωπική του περιουσία και η συμμετοχή που είχε στα κέρδη των συναυλιών ακόμη και όταν ήταν για κοινωνικούς σκοπούς. Η έντονη αποδοκιμασία που υπέστη από το κοινό της συναυλίας του χθες το βράδυ ήταν αποτέλεσμα των συσσωρευμένων εντυπώσεων. Ήταν και η υπουργοποίηση της συζύγου του και οι πολιτικές του δηλώσεις για το Αιγαίο και για το Μνημόνιο, ήλθε και έδεσε. Αντιλήφθηκε ο κόσμος ότι κάτι στην εικόνα δεν έδενε: «πως γίνεται ο τραγουδιστής που έκανε καριέρα με τα παραπονεμένα λόγια, με το Διδυμότειχο μπλουζ και προβάλλοντας την κοινωνική ευαισθησία να έχει παχυλούς λογαριασμούς και να είναι στο κλαμπ της εξουσίας; Και επιπλέον να θέλει σε αυτή την συγκυρία να εκφράσει την  κοινωνική απόγνωση;». 

Βοήθησε βέβαια το κλίμα της εποχής για να ξεπεράσει τις αναστολές του ο κόσμος και να απελευθερώσει τα ένστικτά του. Οι πολλαπλώς αγανακτισμένοι  στρέφονται όχι μόνο εναντίον των πολιτικών αλλά και όλων εκείνων που τους αντιλαμβάνονται ότι υπήρξαν μέρος του καταρρέοντος συστήματος:  γκουρού του λάιφ στάιλ, καλλιτεχνίζοντες, δημοσιογραφούντες, ξεπεσμένους σταρ. Οι πολίτικαλ κορέκτ και οι καθωσπρέπει που νιώθουν την απειλή από μία  κοινωνία που τείνει να βγει εκτός ελέγχου, θα πούνε ότι οι εκφράσεις βίας είναι καταδικαστέες. Σωστά, αλλά μερικά γιαούρτια δεν απειλούν δα και την σωματική ακεραιότητα, το πολύ να βοηθήσουν την επιδερμίδα και τη δίαιτα… 
http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/?aid=181379

Δεν υπάρχουν σχόλια: