Παρασκευή, Μαρτίου 11, 2011

Ένα βήμα πριν από την κατάρρευση



Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση και φαίνεται ότι οι πρόωρες εκλογές ενδεχομένως θα δώσουν λύση στο αδιέξοδο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Αν και πολλά μπορούν να αλλάξουν μέχρι τις 25 Μαρτίου όπου και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το ελληνικό πρόβλημα, όλα τα σημάδια από το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας δείχνουν ότι η κατάσταση είναι δραματική.
  • Στο εσωτερικό μέτωπο οι “αντάρτες” ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Από βουλευτές που δεν ψηφίζουν νομοσχέδια και τροπολογίες μέχρι άλλους που ζητούν επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου ομολογώντας στην ουσία ότι έκαναν... βλακεία που το ψήφισαν.
  • Στην κυβέρνηση επικρατεί πλήρης απογοήτευση, τόσο για την πορεία της οικονομίας όσο και για τα άλλα θέματα της καθημερινότητας. Η εικόνα της έχει πληγεί τα μάλα και για το θέμα της Υπατίας, και για την υπόθεση της δολοφονίας των αστυνομικών και για σειρά άλλων ζητημάτων που προκύπτουν.
  • Στο μέτωπο της οικονομίας τα στοιχεία που βγαίνουν κάθε μέρα είναι δραματικά. Λουκέτα στο εμπόριο χιλιάδες, μεγάλες εταιρείες όπως τα ναυπηγεία Ελευσίνας μπαίνουν στο άρθρο 99, η ανεργία χτύπησε κόκκινο, τα έσοδα βούλιαξαν και στελέχη του οικονομικού επιτελείου απομακρύνονται διότι κρίνονται ανίκανοι και δεν παραιτούνται οι υπουργοί που έχουν υλοποιήσει μια αποτυχημένη πολιτική.
  • Στο εξωτερικό μέτωπο, η Μέρκελ μας ζητά να πουλήσουμε τη γη μας για να συναινέσει σε μείωση επιτοκίων. Συμφωνεί δε στην επιμήκυνση αφού βλέπει ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα χρέη μας σε τρία χρόνια. Μα από την αρχή του Μνημονίου δεν το λέγαμε αυτό; Δεν άκουγε η κυβέρνηση ότι 110 δισ. συν τα παλαιά χρέη δεν μπορούν να αποπληρωθούν ειδικά από μια χώρα σε ύφεση;
  • Ο Σαρκοζί μας έβαλε πάγο σε όποια ελπίδα να βρεθεί λύση. Ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης με σκοπό την επαναγορά παλαιών ομολόγων. Από την άλλη, ήταν τέτοιο το ναυάγιο για την ελληνική πλευρά που η ανακοίνωση που εξέδωσε το Μαξίμου λέει ότι αντηλλάγησαν απόψεις για δύο κρίσιμα θέματα και βάζει ως πρώτο τα γεγονότα στη Λιβύη. Και για την οικονομία απλά εκφράζει ο πρωθυπουργός τις ευχαριστίες του στη Γαλλία για τη στήριξη που παρέχουν στην Ελλάδα.
  • Ύστερα από όλα αυτά, η αυριανή σύνοδος κορυφής δεν πρόκειται να βγάλει καμιά σπουδαία απόφαση. Θα συμφωνηθεί η δημιουργία του EFSF και η ενίσχυσή του ώστε να γίνει το χατίρι στη Μέρκελ και όλα τα υπόλοιπα θα πάνε για τις 25 Μαρτίου. Φαίνεται να χάνεται η ελπίδα για επαναγορά ελληνικού χρέους χρέους και μόνο μια επιμήκυνση είναι προεξοφλημένη.
Τι θα κάνει ο κ. Παπανδρέου είναι το ερώτημα. Πολύ δύσκολα θα έλθει στην Ελλάδα και θα πει ότι πρέπει να ξεπουληθεί κρατική περιουσία. Πολύ δύσκολα θα πει ότι πέτυχε η διαπραγμάτευση με τους ξένους. Και κάτω από το βάρος του οικονομικού χάους και της ολοένα και αυξανόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τα περιθώρια του πρωθυπουργού στενεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: