Τρίτη, Μαρτίου 15, 2011

To ψεμα σαν επιστημη του Πασοκ


Ακόμη και αν η Ελλάδα εξασφαλίσει, όντως, 50 δις από την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας – κάτι που θεωρείται απίθανο με τους πιο αισιόδοξους ρεαλιστικούς στόχους να το αποτιμούν στα 20 δις ευρώ.– και λαμβάνοντας υπόψη και τα οφέλη της επιμήκυνσης στο ύψος του χρέους στα προσεχή χρόνια καθώς η αποπληρωμή του δανείου θα ξεκινήσει πλέον αργότερα, στις αρχές του 2015 το ελληνικό χρέος εκτιμάται πως θα ανέρχεται στα 300 δις ευρώ, δηλαδή όσο ήταν και στις αρχές του 2010 όταν η χώρα προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης. Ακόμη και με την καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι δυσβάσταχτο και όχι απαραίτητα βιώσιμο.
Δεδομένου, επίσης, ότι η μοναδική μείωση του χρέους που θα μπορούσε να προκύψει από τη Χρηματοπιστωτική Συμφωνία της 11ης Μαρτίου προέρχεται από τη μείωση του επιτοκίου και από την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, ακόμη και αν οι προβλέψεις της κυβέρνησης για εξοικονόμηση 6 δις ευρώ από το πρώτο επαληθευτούν – κάτι που αμφισβητείται – η μείωση θα αντιστοιχεί στο 1,5 % επί του συνόλου του χρέους όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί το 2015.
Αν λάβουμε υπόψη μας το σημερινό χρέος και θεωρήσουμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δις λάβουν χώρα αυθημερόν, τότε η μείωση του είναι της τάξης του 14,3% και όχι του 20% όπως αναφέρει η κυβέρνηση. Σε κανένα από τα επόμενα έτη η μείωση του χρέους κατά 50 δις δεν αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού χρέους όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.
κοματι αρθρου απο το Tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: