Σάββατο, Απριλίου 09, 2011

Πάμε λουκέτο;


  • Πλήρες πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο
Το δίλημμα επικαιροποιημένο μνημόνιο ή εκλογές είναι αποφασισμένος να θέσει ο Παπανδρέου μετά το Πάσχα ενώπιον της αντιπολίτευσης προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να εκβιάσει τη συναίνεση. Μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο, την πίεση των μεγαλοεπιχειρηματιών και των Τραπεζιτών αλλά κυρίως του πολιτικού κόστους που δείχνει να βουλιάζει το ΠΑΣΟΚ, ο Παπανδρέου και οι συνεργάτες του αποφάσισαν χθες σε σύσκεψη «ολίγων» στη Βουλή πως «η κατάσταση δεν πάει άλλο», ότι «δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη» μόνο το ΠΑΣΟΚ και πως η μόνη λύση είναι η συναίνεση όλων ή των περισσότερων κομμάτων για να παρθούν οι οποίες «σκληρές» αποφάσεις..
Αναλυτικά:
Η κατάσταση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος προσιδιάζει με καζάνι που βράζει, λίγο πριν από την έκρηξη!
Υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη έλεγαν χθες ότι « η κοινωνία δεν μπορεί να αφομοιώσει άλλα μέτρα».
Οι υπουργοί δείχνουν αδύναμοι να εξαγγείλουν και να εφαρμόσουν πρόσθετα μέτρα.
Φοβούνται ότι μια πιθανή αναδιάρθρωση θα οδηγούσε σε κατάρρευση του τραπεζικού και ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Και όλα αυτά, ενώ η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι στις 15 Απριλίου θα ανακοινώσει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα. Το οποίο μέχρι τώρα κανένας δεν ξέρει τι ακριβώς θα περιλαμβάνει, πέρα από κάποιες γενικές αναφορές για αποκρατικοποιήσεις, την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας και πιθανότατα και κάποια μέτρα άμεσης ισχύος διότι ο προϋπολογισμός έχει πέσει έξω για τα καλά.
Παράλληλα, οι καθημερινές σχεδόν ανταρσίες των βουλευτών του σε διάφορες κυβερνητικές επιλογές τείνουν να εξελιχθούν σε ανοικτή εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης. Ο κ. Παπανδρέου πιέζεται από παντού να κάνει κάτι.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθαν χθες και οι νέες προειδοποιήσεις του Γιούνκερ, για το έλλειμμα. Οι παρατηρήσεις του , που έγιναν μετά από συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, υποδηλώνουν την αυξανόμενη ανησυχία των χωρών της ΕΕ, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σταματήσει την διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των δαπανών και των εσόδων.
Το κλίμα έχει αλλάξει
Σύμφωνα με πληροφορίες το αποτέλεσμα των τελευταίων επαφών του κ. Παπανδρέου σε Ευρώπη, Αμερική ήταν τελείως αποθαρρυντικό. Και μόλις έκλεισε χθες το τηλέφωνο και στον τελευταίο συνομιλητή του, κάλεσε τη γραμματέα του και της ζήτησε να συγκεντρώσει τους πλέον στενούς συνεργάτες του για να τους ανακοινώσει τις αποφάσεις του.
Βέβαια και ο ίδιος δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Η λανθασμένη του οικονομική πολιτική συνέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επιδείνωση. Και κυρίως (όπως από την αρχή, την πρώτη κι όλας στιγμή το είχαμε επισημάνει), η απόφασή του να μειώσει μισθούς και συντάξεις για να εξοικονομήσει οξυγόνο για τα δέκα από τα χίλια μέτρα που χρειάζονταν να ανέβει έως την επιφάνεια, ήταν καταστροφική.
Αυτή ακριβώς η απόφαση συνέβαλε στο να κλείσουν δεκάδες χιλιάδες καταστήματα και επιχειρήσεις.
Οδήγησε ακόμα και τον απλό λαό να αποσύρει από τις Τράπεζες τις καταθέσεις του και να τις μεταφέρει στο εξωτερικό ή αλλού.
Τους φόβισε να καταναλώσουν και έτσι οδήγησε σε κλείσιμο και άλλες επιχειρήσεις λόγω έλλειψης αγοραστικού κοινού.
Αυτά είναι τα εγκληματικά λάθη της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.
Και αυτά τα λάθη κατά την προσφιλή τακτική του ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει τώρα να τα μετακυλήσει σε όλα τα κόμματα.
Το δίλημμα
Μπροστά στο πλήρες οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο, την πίεση των μεγαλοεπιχειρηματιών και των Τραπεζιτών αλλά κυρίως του πολιτικού κόστους που δείχνει να βουλιάζει το ΠΑΣΟΚ, ο Παπανδρέου και οι συνεργάτες του διαπιστώνουν τώρα ότι η «η κατάσταση δεν πάει άλλο».
Ό, τι «δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη» μόνο το ΠΑΣΟΚ.
Η μόνη λύση που τους απομένει είναι να επιδιώξουν τη συναίνεση όλων ή των περισσότερων κομμάτων για να παρθούν οι «σκληρές» αποφάσεις..
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την χθεσινή σύσκεψη ο κ. Παπανδρέου φαινόταν αποφασισμένος και διατυπώσει ένα νέο εκβιαστικό δίλημμα προς την αντιπολίτευση: «Επικαιροποιημένο μνημόνιο ή εκλογές
Δεν τον νοιάζει, λένε συνεργάτες του, το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης.Έχει πλέον αντιληφθεί ότι η χώρα βρίσκεται σε πλήρες οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο
Με άλλα λόγια, το γνωστό και επαναλαμβανόμενο τροπάρι , σε άλλη εκδοχή: ή στηρίζετε τα πρόσθετα μέτρα, ή πάμε σε εκλογές. Ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να βρει …συνενόχους στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και αν δεν βρει, όπως αναμένεται, ανταπόκριση, θα τα κατηγορήσει ότι αρνούνται να συμμετάσχουν στην …εθνική προσπάθεια και θα προσφύγει στο ελληνικό λαό, ελπίζοντας για μια ακόμα φορά να τον ξεγελάσει.
Όμως, οι κοψοχέρηδες τελείωσαν, μαζί με τα παραμύθια του ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: