Τρίτη, Ιανουαρίου 22, 2013

Για κακούργημα ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ



Κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, ζητούν οι οικονομικοί εισαγγελείς να απαγγελθεί σε βάρος του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και στελεχών της Αρχής για  τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009.
Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης από την εισαγγελία Πρωτοδικών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50) σε βάρος του Ανδρέα Γεωργίου, του προϊσταμένου Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κωνσταντίνου Μορφέτα, και της Ασπασίας Ξενάκη, προϊσταμένης της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών. Σε βάρος του κ. Γεωργίου ζητείται να ασκηθεί δίωξη και για την επιπλέον κατηγορία, σε βαθμό πλημμελήματος, της παράβασης καθήκοντος.

Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων αφορούσε στις καταγγελίες του πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ,  Ζωής Γεωργαντά, περί σκόπιμης διόγκωσης του αναθεωρημένου χρέους της χώρας για το 2009 με σκοπό την ένταξή της σε ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Η κ. Γεωργαντά, είχε υποστηρίξει στους εισαγγελείς ότι με μη αποδεκτή μεθοδολογία το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, ώστε να αποτυπωθεί από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4%, προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Μάλιστα, η καθηγήτρια υποστηρίζει ότι η επίμαχη, μη αποδεκτή επιστημονικά, μεθοδολογία που  χρησιμοποιήθηκε έγινε σε γνώση και με προτροπή ουσιαστικά της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής.

Οι εισαγγελείς ζητούν να διαβιβαστεί η δικογραφία σε ειδικό ανακριτή αρμόδιο για θέματα διαφθοράς στο Δημόσιο. Επίσης, ζητούν, κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης ο δικαστικός λειτουργός να διαπιστώσει εάν προκύπτουν ηθικοί αυτουργοί της πράξης που βαρύνει τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ και να εντοπίσει τα πρόσωπα αυτά καθώς και να αναζητήσει αν προκύπτει η διάπραξη και άλλων αδικημάτων, αλλά και συμμετοχή και άλλων προσώπων.
Υπενθυμίζουμε ότι η δικογραφία είχε σταλεί πριν από περίπου έναν χρόνο από τους εισαγγελείς στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών τού πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ωστόσο, δεν είχε προκύψει στοιχεία και έτσι η δικογραφία επιστράφηκε στο Εφετείο για να συνεχιστεί η έρευνα και να διαπιστωθούν τυχόν ευθύνες μη πολιτικών προσώπων.
 http://www.enikos.gr/economy/114270,Twra-Gia_kakoyrghma_o_Gewrgioy_ths_ELSTA.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: