Τρίτη, Ιουλίου 20, 2010

Παγκοσμια διακυβερνηση,ξεκαθαρο πια





Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη υπευθυνότητα και διακυβέρνηση, προκρίνοντας την πάταξη της φοροδιαφυγής ως τη μόνη διέξοδο από την κρίση.

Σε συνέντευξή του στο τελευταίο τεύχος του αμερικανικού περιοδικού «Foreign Policy», ο πρωθυπουργός μίλησε για το πώς βίωσε και συνεχίζει να βιώνει η χώρα την κρίση λέγοντας: «Υπήρξε μια στιγμή σχεδόν τρόμου, όταν μας τρομοκρατούσαν καθημερινά οι αγορές, όταν μας έλεγαν ο ελληνικός και ο διεθνής Τύπος και όλοι οι "γκουρού" της οικονομίας, ότι "θα χάσετε τα χρήματά σας, τα ευρώ σας, τις οικονομίες σας, θα γίνει καταστροφή" κ.λπ. Χρειάστηκε, λοιπόν, να κινηθούμε μέσα σε ένα τέτοιο ψυχολογικό κλίμα».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «πρέπει να βρούμε μια παγκόσμια διακυβέρνηση και πρέπει να στηρίζεται πάνω σε κοινές αξίες, στις οποίες να συμφωνούμε - δημοκρατικές αξίες. Και αυτή θα είναι μια μεγάλη πρόκληση».

Αναφερόμενος στο μέλλον της ευρωζώνης, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως «η κρίση έδειξε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, αλλά χρειάζεται περισσότερο συντονισμό για τη διακυβέρνηση και τις αναπτυξιακές στρατηγικές».

«Πρέπει να ακολουθήσουμε μια πορεία εμβάθυνσης της ολοκλήρωσής μας. Αλλιώς, υπάρχει κίνδυνος να γυρίσουμε πίσω, σε πιο εθνικιστικές, πιο εγωκεντρικές πολιτικές, σε μεγαλύτερη ανασφάλεια, εύκολη απόδοση στερεοτύπων και αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων ανάμεσά μας», κατέληξε ο Γ. Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: