Τρίτη, Μαρτίου 01, 2011

Το δίλημμα του Γιώργου… φεύγουμε τώρα ή μετά;


Μπροστά σε ένα νέο δίλημμα λένε ότι βρίσκεται ο πρωθυπουργός. Να πάει σε εκλογές μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 25 Μαρτίου, ή να κάνει μεγάλο ανασχηματισμό;
Μάλιστα, τώρα τα πιάσαμε τα λεφτά μας!
Μονά - ζυγά χαμένοι, και στις δύο περιπτώσεις.
Ας διατυπώσουμε ορισμένες σκέψεις για την κάθε μία χωριστά.
Τι πρόβλημα θα λύσουν οι εκλογές; Αν πιστέψει κανείς τα γκάλοπ που δημοσιεύονται, το ΠΑΣΟΚ θα βγει πάλι πρώτο κόμμα με οριακή πλειοψηφία 151 - 152 βουλευτών. Σε αυτή την περίπτωση, λένε, ο Παπανδρέου μηδενίζει το κοντέρ και θα εφαρμόσει «κατά γράμμα» το μνημόνιο, χωρίς να τον αποκαλούν ψεύτη, επειδή άλλα έλεγε πριν από τις εκλογές του 2009.
Τα άλλο ενδεχόμενο είναι, λόγω του εκλογικού νόμου και της φθοράς του κυβερνώντος κόμματος, να μην πάρει κανείς απόλυτη πλειοψηφία και να επιδιωχθεί κυβέρνηση συνεργασίας.
Η άλλη επιλογή για τον Παπανδρέου είναι να προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό. Εδώ είναι που πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι, γιατί όποτε ο Γιώργος επιχείρησε έναν ανασχηματισμό στο κόμμα ή στην κυβέρνηση, προέκυψαν κάμποσοι «φούφουτοι» και ορισμένοι «αντιβασιλείς» και «συντονιστές» για τα πανηγύρια!
Χρειάζεται ανασχηματισμός σε αυτή τη φάση; Δεν ξέρω τι χρειάζεται, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πολιτικής διαχείρισης στην κυβέρνηση και αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που ο ίδιος ο Παπανδρέου επιλέγει τα πρόσωπα, πώς λειτουργεί καθημερινά, ποιους εμπιστεύεται και στο τέλος τέλος πόσο ικανή είναι η ομάδα που έχει επιλέξει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.
Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα φαίνεται ότι τα παλικάρια δεν μπορούν. Και αυτό έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα του πολίτη, στην τσέπη του, στην ποιότητα της ζωής του, στο μέλλον του. Τότε, ας πάνε αυτοί όλοι οι τύποι στα σπίτια τους. Ή κάποιοι από αυτούς ή όλοι μαζί.
Υπό αυτή την έννοια, είναι χρήσιμος ο ανασχηματισμός.
Για ποιο από τα δυο ενδεχόμενα θα έβαζα στοίχημα;
Για κανένα. Γιατί, πρώτον, «δεν υπάρχουν λεφτά» και, δεύτερον, με τον Γιώργο ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει!
ΥΓ.: Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Γ. Ραγκούση, πως δεν θα γίνουν εκλογές, απλώς θα σας πω ότι στα σοβαρά θέματα δεν μπορείς να βασίζεσαι ούτε σε «λαγούς» ούτε σε αναξιόπιστους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: