Τρίτη, Μαΐου 08, 2012

Κατέρρευσε ο δικομματισμός



Πολιτική κοσμογονία συνιστούν τα αποτελέσματα των χθεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Σηματοδότησαν όντως την παταγώδη και οριστική κατάρρευση του μεταπολιτευτικού δικομματικού σκηνικού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όπως αναμενόταν μετά βεβαιότητας. Ομολογουμένως όμως υπερέβη τους χειρότερους εφιάλτες των ηγεσιών των δύο κομμάτων - πυλώνων του πολιτικού συστήματος η εφιαλτική καταβαράθρωσή τους. Ποιος μπορούσε άραγε να φανταστεί την «πρώτη» ΝΔ με ποσοστό κάτω του 20%, όπως ήταν την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, και το ΠΑΣΟΚ κάτω του 14%;
Βάζουμε τη λέξη πρώτη σε εισαγωγικά αναφορικά με τη ΝΔ όχι βεβαίως επειδή αμφισβητούμε την πρωτιά της, αλλά επειδή το διαγραφόμενο ποσοστό της, γύρω στο 19%, είναι κατά 15 εκατοστιαίες μονάδες... μικρότερο από το χειρότερο αποτέλεσμα που είχε ποτέ σημειώσει στα σχεδόν σαράντα χρόνια της ιστορίας της και ήταν το 33,5% υπό την ηγεσία του Κώστα Καραμανλή στις εκλογές του 2009!Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προκάλεσε τις πρόωρες εκλογές με σύνθημα την... αυτοδυναμία (!!!) του κόμματός του, το οδήγησε στην πραγματικότητα στην καταστροφή με την πολιτική κωλοτούμπα που έκανε, εγκαταλείποντας την αντιμνημονιακή γραμμή και περνώντας στο μνημονιακό στρατόπεδο.
Η θέση του ίδιου του αρχηγού της ΝΔ κατέστη πλέον άκρως επισφαλής και δεν μπορεί καθόλου να αποκλειστεί η καρατόμησή του σύντομα από τους επίδοξους δελφίνους, σε μια προσπάθεια επανασυσπείρωσης της Δεξιάς. Αν όμως η ΝΔ ψυχορραγεί πολιτικά στην εντατική μετά τη συντριπτική ήττα της, η πανωλεθρία την οποία υπέστη το ΠΑΣΟΚ ως πρωτεργάτης επιβολής του μνημονίου εξανδραποδισμού του ελληνικού λαού και υπαγωγής της χώρας σε ξένους επικυρίαρχους οδηγεί το κόμμα αυτό στα πρόθυρα της διάλυσης!
Ενα κόμμα που από το 44% που είχε πριν δυόμισι χρόνια πέφτει στο 14%, είναι ένα κόμμα που είναι εντελώς αδύνατον να αναταχθεί και να ξαναγίνει μεγάλο.
Είναι εξόφθαλμο ότι ολοκλήρωσε τον ιστορικό του κύκλο και πρέπει να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο κομματικό μόρφωμα, το οποίο και θα κληθεί να εκφράσει την κεντροαριστερή παράταξη του 21ου αιώνα, του 2012.
Ενα άλλο κόμμα ίσως κατορθώσει σταδιακά να απορροφήσει τον κύριο όγκο των ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ και να διεκδικήσει τον επαναπατρισμό ικανού μέρους των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά όμως είναι ζητήματα του μέλλοντος και δεν θα τα αποφασίσουν οι δημοσιογράφοι και οι αναλυτές, αλλά τα στελέχη και τα μέλη του τμήματος του ΠΑΣΟΚ που απέμεινε, όπως είναι αυτονόητο.
Δεν υπάρχει Ελληνας βεβαίως που να μην έχει κατανοήσει ότι ο θριαμβευτής των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναδείχθηκε σε αδιαμφισβήτητο ηγέτη της αντιμνημονιακής ειρηνικής «εκλογικής εξέγερσης» των Ελλήνων και εξέφρασε πιστότερα από οποιονδήποτε άλλον το πνεύμα που επικρατεί στη χώρα.
Η ανάθεση διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης σε ηγέτη κόμματος της Αριστεράς, έστω και αν αποτύχει, έχει υψηλότατο πολιτικό συμβολισμό. Το πρωτοφανές δε γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα, πάνω από το ΠΑΣΟΚ, έχει τεράστια πολιτική σημασία. Ενισχύει εξαιρετικά το ηθικό των οπαδών και ψηφοφόρων της Αριστεράς και αντικειμενικά σπάει ταμπού, τα οποία καθιστούν σαφώς δυσκολότερη στο μέλλον τη χειραγώγησή τους από τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα.
Δευτερεύουσας βεβαίως σημασίας για τον ελληνικό λαό συνολικά, αλλά πολύ σημαντικό για τον κόσμο της Αριστεράς είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλώς πέρασε το ΚΚΕ, πράγμα που ήταν μέχρι τώρα αδιανόητο, αλλά και επικράτησε σαρωτικά στην ενδοαριστερή αναμέτρηση, παίρνοντας σχεδόν διπλάσιο ποσοστό! Η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει σοβαρότατες ανακατατάξεις και ενδεχομένως πολλαπλές κρίσεις στον χώρο της Αριστεράς.
Σοβαρότατη εξέλιξη ήταν βεβαίως και η απόσπαση από τους Ανεξάρτητους Ελληνες ποσοστού περισσότερου από του μισού της ΝΔ! Αυτό σημαίνει ότι καμιά ανασύνταξη του χώρου της Δεξιάς δεν μπορεί πλέον να γίνει χωρίς να υπεισέλθει σοβαρή αντιμνημονιακή παράμετρος στη νέα φυσιογνωμία της.
Αττική
Κατατροπώθηκαν τα δύο κόμματα
Απίστευτες διαστάσεις προσέλαβε ο εκλογικός καταποντισμός τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ στην Αθήνα, στον Πειραιά και στην υπόλοιπη Αττική, όπου και είναι ιδιαιτέρως επώδυνες οι επιπτώσεις της πολιτικής του Μνημονίου. Παρόλο που την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχαν ακόμη τα αποτελέσματα πολλών εκατοντάδων εκλογικών τμημάτων της Αττικής, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ κυμαινόταν μετά βίας γύρω στο 10% και της ΝΔ δεν ξεπερνούσε το 12% έως 13%! Πάνω από το... 75% (!) δηλαδή των ψηφοφόρων της Αττικής είχαν ψηφίσει κατά των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης. Πρόκειται για πολιτικό τεκτονικό σεισμό που δεν τους αφήνει κανένα περιθώριο διακυβέρνησης. Δεν κυβερνάται η Ελλάδα με όλον σχεδόν τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας ενάντιο στην κυβέρνηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: